Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Καρπουζένια (Καρπουζόπιτα)

Ενα γλυκό του ταψιού που λέγεται και καρπουζόπιτα και για την καταγωγή της ερίζουν Φολέγανδρος και Μήλος
ΥΛΙΚΑ (για 1 ταψί φούρνου)
  • 1 µέτριο καρπούζι, (με βγαλμένα τα κουκούτσια)
  • 5 γρ. κανέλα, σε σκόνη
  • 40 ml ηλιέλαιο
  • 40 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κ.σ. επιπλέον (για το πασπάλισµα του ταψιού)
  • 15 γρ. µπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. φυτική μαργαρίνη (για την επάλειψη του ταψιού)
  • 80 ml σιρόπι αγαύης
  • 1 χούφτα σουσάµι (για το πασπάλισµα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Χτυπάµε στο µπλέντερ την ψίχα του καρπουζιού και κρατάµε 1 λίτρο από τον πολτό που θα προκύψει. 
  2. Σε αυτόν προσθέτουµε την κανέλα, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. 
  3. Χτυπάµε καλά και στη συνέχεια ρίχνουµε το αλεύρι και το µπέικιν πάουντερ. 
  4. Χτυπάµε ξανά µέχρι να δηµιουργηθεί ένας οµοιογενής χυλός.
  5. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. 
  6. Επαλύφουμε με τη μαργαρίνη και αλευρώνουµε ένα ταψί, πασπαλίζουµε µε λίγο σουσάµι και ρίχνουµε µέσα το µείγµα, το πάχος του οποίου πρέπει να είναι 2-3 εκ. 
  7. Ψήνουµε για περίπου 80 λεπτά. 
  8. Αφού ψηθεί η καρπουζένια, την αλείφουµε µε το σιρόπι αγαύης, µε τη βοήθεια ενός πινέλου, και πασπαλίζουµε µε λίγο ακόµη σουσάµι. 
  9. Αφήνουµε να κρυώσει λίγο και σερβίρουµε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.