Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Μπέϊγκελς (Bagels)

Υλικά για 12 μπέιγκελς:

  • 4 1/4 κούπες ή περίπου 530 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 1/2 κούπα ζεστό νερό (όχι καυτό!)
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • Διάφοροι σπόροι όπως λευκό ή μαύρο σουσάμι, παπαρουνόσπορο, γλυκάνισο, λιναρόσπορο κ.α. (προαιρετικά)
  • 1/4 κούπας πολέντα, για να πασπαλίσετε το πάτο του ταψιού πριν τοποθετήσετε τα ψωμάκια (προαιρετικά)
Για το βράσιμο:
  • 3 λίτρα νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη ή μελάσα ή αλάτι 
Παρασκευή:
  1. Ανακάτεψε σε ένα μεγάλο μπολ 1 1/2 κούπα αλεύρι, τη μαγιά, τις 3 κ.σ. ζάχαρη και τη 1 1/2 κούπα νερό.
  2. Kάλυψε το και άφησε το να φουσκώσει για μισή ώρα μέχρι να γίνει σχεδόν διπλάσιο.
  3. Συμπλήρωσε το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με το αλάτι και ζύμωσε το μέχρι να πάρεις μιά λεία και ελαστική ζύμη. 
  4. Σκέπασε τη βάλε τη σε ζεστό μέρος και άφησε τη να φουσκώσει για περίπου 30-60 λεπτά.
  5. Μοίρασε τη σε 12 κομμάτια και πλάσε τα σε μπαλάκια κάνοντας μια τρύπα στη μέση με το δάκτυλο να γίνουν σαν μικρά donut.
  6. Αλεύρωσε τα και άφησε τα 15 λεπτά στην άκρη να φουσκώσουν.
  7. Στο μεταξύ βάλε 3 λίτρα νερό να βράσουν μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρη. 
  8. Αφού πάρει βράση χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε το νερό να σιγοβράζει
  9. Αφού φουσκώσουν τα bagels ρίχνε τα 4 μαζί μέσα στο νερό και άσε να βράσουν για περίπου 2 λεπτά σε κάθε πλεύρα (πρέπει να επιπλεουν)
  10. Στράγγιξε τα με μια τρυπητή κουτάλα ή σπάτουλα και πασπάλισε τα με σπόρους (εάν βάλεις) και βάλε τα σε λαδόκολλα και σε ένα ταψάκι πασπαλισμένο με πολέντα (εάν βάλεις). 
  11. Ψήσε στο φούρνο στους 190 oC για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να κοκκινίσουν και άφησε τα να κρυώσουν πριν τα φας.

Συμβουλές:
  • Προσέξτε μην είναι το νερό κακαυτό γιατί θα σκοτωθεί η μαγιά και δε θα φουσκώσουν, χλιαρό προς ζεστό αρκεί, δοκιμάστε με το χέρι σας, εαν δεν αντέχει είναι πολύ καυτό!
  • Για να κολλήσουν τα σποράκια καλλύτερα επάνω στα ψωμάκια μπορείτε να τα περάσετε με τριμμένο ενυδατωμένο λιναρόσπορο.
  • Εάν τα βάλεις στο νερό και βυθιστούν τότε θέλουν και άλλο φούσκωμα.
  • Συνήθως δεν τρώγονται σκέτα αλλα γεμιστά με φυτικό τυρί σε κρέμα ή σοκολάτα. 
  • Προτείνεται η αλμυρή εκδοχή με τυρί μαρούλι και ντοματα.
  • Εάν δε θέλετε να χαλάσετε το σχήμα τους μη τα παραστριμώξετε, αντί να βράσετε το νερό σε κατσαρόλα μπορείτε να το βράσετε και σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι.
  • Εάν βάλετε πολέντα στο ταψί δε χρειάζεται λαδόκολλα.


http://www.tlife.gr/RecipeView/FN/0-135-882.html
http://kozanimedia.gr/?p=72465

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.