Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Τσουκνιδοπιτάκια με ελιές και καρύδια



Υλικά
Για την γέμιση:
  • 1 κιλό τσουκνίδες (μη ανθισμένες κορυφές) ή 1/2 kg τσουκνίδα + 1/2 kg σπανάκι
  • 1/2 κούπα ελιές μαύρες ξιδάτες, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
  • 4 πράσινα κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 3 κούπες ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο κύμινο ή γλυκάνισο ή μαραθόσπορο
  • αλάτι (δοκιμάστε και προσθέστε σταδιακά)
  • πιπέρι (κατά βούληση)
Για το φύλλο:
  • 2 κούπες ή 260 γρ. αλεύρι
  • 1 σφηνάκι ρακί ή ούζο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • αλάτι
Εκτέλεση
      


        Ετοιμάζετε την γέμιση:
  1. Καθαρίζετε, πλένετε και βράζετε τις τσουκνίδες σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζετε και τις σοτάρετε με 100 ml λάδι σ’ ένα βαθύ τηγάνι μαζί με το κρεμμυδάκι για περίπου 10 λεπτά. 
  3. Προσθέτετε τις ελιές, τα καρύδια, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι. Δοκιμάζετε και προσθέτετε (αν το θέλετε πιο πικάντικο) λίγο κύμινο ή λίγο πιπέρι.

    Ζυμώνετε τη ζύμη για το φύλλο: 
  4. Βάζετε στο μίξερ τη βότκα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, λίγο αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό. 
  5. Δουλεύετε σε χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά και αρχίζετε σταδιακά να προσθέτετε αλεύρι, ελέγχοντας πάντα την πυκνότητα της ζύμης. 
  6. Σταματάτε το μίξερ και δοκιμάζετε τη ζύμη με το χέρι σας, να είναι αφράτη και όχι αραιή.

    Ανοίγετε το φύλλο:
  7. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το φύλλο και κόβετε λωρίδες πλάτους 7 εκ. και μήκους 30 εκ. 
  8. Βάζετε λίγη από την γέμιση κατά μήκος του φύλλου, κλείνετε και τυλίγετε τις πιτούλες σχηματίζοντας μικρές σπείρες και τηγανίζετε σε άφθονο ελαιόλαδο, σερβίρετε τις πίτες ζεστές.

Συνταγή ελαφρώς παραλλαγμένη βασισμένη στην συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.