Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Χορτόψωμο με κρεμμυδάκια και άνηθο

Υλικά:

  • 1 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια (10-15 μέτρια κρεμμυδάκια)
  • 1 1/2 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 κούπες κίτρινο καλαμποκάλευρο
  • 1 1/2  κούπα βραστό νερό, ή φυτικό γάλα
  • 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 6 εξώφυλλα από μαρούλι ψιλοκομμένα ή 1 1/2 κούπα γλυκά άγρια χόρτα (π.χ. σπανάκι, παπαρούνες, ζωχοί) ψιλοκομμένα
  • 1/2 κούπα φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο + 1/3 κούπας για το ψήσιμο
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • 2 κούπες τριμμένο φυτικό τυρί για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Καθαρίστε τα κρεμμυδάκια, και κόψτε τα σε λεπτά φετάκια, το λευκό και το περισσότερο από το πράσινο τμήμα.                                                                                                             
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C.
  3. Βάλτε σε γαβάθα τα κρεμμυδάκια και ανακατώστε με το μαϊντανό, τον άνηθο και τα μαρούλια ή τα χόρτα. 
  4. Προσθέστε 1 κουτ. σούπας αλάτι και ζυμώστε με τα χέρια να μαραθούν τα χορταρικά και να μαλακώσουν.                                                                                                                       
  5. Σε γαβάθα, ανακατώστε το καλαμποκάλευρο με βραστό νερό ή γάλα, και προσθέστε το στη γαβάθα με τα χορταρικά. 
  6. Βάλτε 2/3 κούπας λάδι, το δυόσμο και τις καυκαλήθρες, πασπαλίστε με μπόλικο πιπέρι, και ανακατώστε καλά.
  7. Λαδώστε τη βαθειά λαμαρίνα του φούρνου (25Χ35 εκ.) και αν θέλετε, στρώστε τη με λαδόχαρτο για να καθαρίζεται πιο εύκολα. 
  8. Αδειάστε μέσα το μίγμα με τα κρεμμυδάκια και περιχύστε από πάνω με περίπου 1/3 κούπας ελαιόλαδο.                                                                                                                   
  9. Ψήστε για 25 λεπτά, χαμηλώστε το φούρνο στους 160 βαθμούς και συνεχίστε να ψήνετε άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει ναι να ροδίσει από πάνω.
  10. Κόψτε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε το χορτόψωμο ζεστό, ή σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με αμυγδαλοτύρι ή άλλο φυτικό τυρί.

Συμβουλές:

  • Εαν δείτε ότι "τραβάει" και άλλα υγρά τότε προσθέστε 1/2 κούπα νερό ή φυτικό γάλα παραπάνω.
  • Βάλτε λιγότερο αλάτι στα χορταρικά, και τέλος ανακατέψτε 2 κούπες ψιλοκομμμένο φυτικό τυρί στο μίγμα, για να κάνετε ένα πιο χορταστικό χορτο-τυρό-ψωμο.
.http://www.aglaiakremezi.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.