Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ρεβίθια με καστανό ρύζι, σταφίδες & ξηρούς καρπούς

Υλικά:

  • 3 κούπες ρύζι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κούπες ρεβίθια 
  • 1 κ.λ. σπόρους κύμινου
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 4 κούπες νερό
  • 3 κ.σ. σταφίδα ή ψιλοκομμένο αποξηραμένο χουρμά
  • 3 κ.σ. αμυγδαλόψιχα
  • 3 κ.σ. ψίχα (ωμό) φιστίκι Αιγίνης
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 Παρασκευή:
  1. Από την προηγούμενη νύχτα μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε ρίξει λίγη μαγειρική σόδα. 
  2. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε. 
  3. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να χρυσίσουν, ανακατεύοντάς τα συχνά για να καραμελώσουν, περίπου 8΄. Πρέπει να πάρουν ανοιχτό καστανό χρώμα. 
  4. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  5. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα ρεβίθια, το κύμινο, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. 
  6. Τα ροδίζουμε για 2΄ να μοσχομυρίσουν, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βγάζουμε σε μπολ. 
  7. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο. 
  8. Ανακατεύουμε πολύ καλά για 1΄-2΄ να πάρει το ρύζι τα αρώματα του τηγανιού. 
  9. Προσθέτουμε το νερό και λίγο αλάτι. 
  10. Δυναμώνουμε τη φωτιά για να έρθει το ρύζι γρήγορα σε σημείο βρασμού και να μη λασπώσει. 
  11. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά (στο 2) και βάζουμε καπάκι που να σφραγίζει το σκεύος μας (είναι βασικό να σφραγίσουμε καλά το ρύζι, γιατί το υγρό του είναι λίγο).
  12. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15΄. Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε αυτό το στάδιο το ρύζι πρέπει να έχει απορροφήσει όλο το υγρό του. 
  13. Βάζουμε πετσέτα και καπάκι και το αφήνουμε να σταθεί 10΄. 
  14. Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα ρεβίθια, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Ή τα ανακατεύουμε όλα μαζί.


Συμβουλές:
Ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών μας δίνει τροφή υψηλής βιολογικής αξίας και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, δηλαδή πρωτείνη.
 http://www.argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.