Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Σαλέπι οικολογικό

Το σαλέπι προέρχεται από τους βολβούς μιας άγριας ορχιδέας και χρησιμοποιείται ως χειμωνιάτικο θερμαντικό, μαλακτικό και θρεπτικό ρόφημα.
Στην Ελλάδα φύεται στην Πίνδο και ονομάζεται και σερνικοβότανο, γιατί πίστευαν αν ο μέλλων πατέρας έτρωγε μεγάλους βολβούς σαλεπιού θα γεννιόνταν αρσενικό παιδί. 
Σύμφωνα με την μυθολογία ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός σατύρου και καταδικάστηκε να γίνει φυτό, γιατί
είχε βιάσει μια ιέρεια κατά τη διάρκεια των βακχικών μυστηρίων.

Υπάρχουν μαρτυρίες για ασθενείς από βαριάς μορφής δυσεντερίες, χωρίς ελπίδα να επιζήσουν, αφού δε μπορούσαν να δεχτούν καμιά τροφή. Δοκίμασαν να κρατηθούν στη ζωή, πίνοντας μόνο σαλέπι για μήνες. Και όχι μόνο επέζησαν, αλλά σταδιακά ανάρρωσαν τελείως!

Έχει τις παραπάνω ιδιότητες:
  • Φυσικό θερμαντικό:
    Ανακουφίζει το βήχα, το άσθμα,το στομαχόπονο, τα έντερα
  • Καταπραϋνει τα νεύρα
  • Διώχνει το άγχος και την κούραση
  • Πλούσια πηγή ασβεστίου και φωσφόρου
  • Τονωτικό του οργανισμού ιδιαιτέρως μετά από αρρώστιες
  • Αφροδισιακό
Παρά τις θερμαντικές και καταπραϋντικές ιδιότητες του σαλεπιού όμως, που τις γνωρίζουν πολλοί, ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν το παρανομο εμπόριο και τη καταστροφή που βρίσκεται πίσω από τη γεύση του.

Το σαλέπι προέρχεται από την αποξήρανση και κονιορτοποίηση του βολβού ενός μικρού αριθμού φυτών της οικογένειας των ορχιδέων ( Οrchidaceae ), φυτά γνωστά για το μοναδικό τους κάλλος, τη σπανιότητα τους και το ευαίσθητο και επιλεκτικό οικοσύστημα τους που προστατεύεται από διεθνής συνθήκες όπως αυτή της Βέρνης κ.α.

Οι θερμαντικές του ιδιότητες του οφείλονται κατά κύριο λόγο στο αμυλο-γλίσχρασμα, που περιέχει ο βολβός που όμως μπορεί να αντικατασταθεί άψογα από άλλα αμυλο-γλισχρασματούχα υλικά της φύσης όπως θα δούμε πιο κάτω, έχοντας τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό μας καθώς και όμοια τέρψη όπως αυτή που παραδοσιακά το σαλέπι χαρίζει.
Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά όμως απειλούνται εκτεταμένα από την παράνομη και σκανδαλώδη συλλογή των φυτών αυτών από αδίστακτους διακινητές του σαλεπιού αλλά και από την ίδια την άγνοια μας καθώς έτσι συμβάλλουμε και εμείς στη διαιώνηση του προβλήματος. Λύση δυστυχώς δε μπορεί να δώσει μια πιθανή καλλιέργεια τους από τον άνθρωπο καθότι αυτό είναι ακατόρθωτο λόγω της πολυπλοκότητας και της μοναδικής τους αναπαραγωγής στη φύση. Έτσι η μόνη διέξοδος των παράνομων «κυνηγών» είναι το ύπαιθρο.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα στεφανωμένη κυριολεκτικά από ένα σημαντικό αριθμό πανέμορφων και σπάνιων ορχιδεοειδών, διακοσίων και πλέον, ο οποίος προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον γνωστών ορχιδεολόγων και βιολόγων αλλά και χαρίζει σε όλους μας το μοναδικό προνόμιο να τις χαιρόμαστε στη φύση.

H Ελλάδα όμως είναι γνωστή και για μια ακόμη ιδιότητα της, αυτή να σκοτώνει τα παιδιά της, και μαζι, το οικοσύστημά της, το φυσικό πλούτο της και τη μοναδικότητά της. Η ελλιπής εως ανύπαρκτη ενημέρωση σε πολλούς τομείς προκαλεί τα ίδια αποτελέσματα με αυτά αυτών που βάλλουν και βλέπουν το ευαίσθητο οικοσύστημα σαν μια πηγή εσόδων.. σε όλα αυτά μπορούμε και οφείλουμε να πάρουμε μια υπεύθυνη θέση.

Η λύση είναι απλή, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Για τους λάτρεις του σαλεπιού σα ρόφημα αλλά και σα φάρμακο σας προσφέρω τη πιο κάτω συνταγή με απλά οικιακά υλικά, με την ίδια γεύση και τις ίδιες ιδιότητες με αυτές του σαλεπιού:
Υλικά για 1 κούπα:
  • 1 κ.γ. άμυλο αραβοσίτου (περιέχει γλίσχραμα, ακριβώς όπως το σαλέπι)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κοφτό κ.γ. κανέλα (περιέχει γλισχρασμα και αυτή)
  • 1/2 κ.γ. πιπερόριζα (ginger) σε σκόνη ή καρδάμωμον (κακουλές) ή γλυκόριζα κατα βούληση 
  • 1 πρέζα ή 1 γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
  2. Για κάθε κούπα βάζουμε 1-2 κ.γ. απο το μείγμα που φτιάξαμε σε νερό ή γάλα και το σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουταλάκι μέχρι να βγάλει αφρό και να γίνει παχύρευστο.
  3. Σερβίρουμε και εάν θέλουμε προσθέτουμε κανέλα ή πιπερόριζα σε σκόνη.

Συμβουλές:
  • Αντί για νερό μπορείτε να βάλετε φυτικό γάλα, όπως σόγιας ή ρεβυθιού ή ρυζιού κ.α.
http://salepi.pblogs.gr/
http://www.evripidou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.