Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Παστέλι κορεάτικο με φρούτα



Υλικά για το παστέλι:
  • 1 κούπα ψημένο σουσάμι
  • 1 κούπα ψημένο ανάλατα φιστίκια 
  • 2 κ.γ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι
  • 1/4 κούπας καταψυγμένες ή αφυδατωμένες φράουλες (προαιρετικό) 
  • 1/4 κούπας καταψυγμένα ή αφυδατωμένα μούρα (προαιρετικό) 
Υλικά για το σιρόπι: 
  • 1/2 κούπα ζάχαρη 
  • 1/4 κούπας σιρόπι καλαμποκιού ή κορεατικό σιρόπι γλυκόζης ή άλλο σιρόπι
  • 1/4 κ.γ. ή 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. νερό
Παρασκευή:
  1. Βάλτε το σουσάμι και τα φιστίκια σε ένα μπολ και τα αποξηραμένα ή κατεψυγμένα φρούτα σε ένα άλλο. 
  2. Απλώστε το λάδι στην επιφάνεια κοπής με το χέρι σας. 
  3. Αλείψτε λάδι και σε ένα πλάστη. 
  4. Βράστε τη ζάχαρη, το σιρόπι, το αλάτι και το νερό σε μια μικρή, βαριά  (κατά προτίμηση αντικολλητική) κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
  5. Αφήστε το να βράσει για περίπου 4 λεπτά μέχρι να εμφανιστούν μικρές φυσαλίδες γύρω από τις άκρες της κατσαρόλας.
    (Μην ανακατεύετε το σιρόπι, απλά ανασηκώστε το και κινείστε το κυκλικά ώστε το σιρόπι να λιώσει ομοιόμορφα και να γίνει παχύρευστο σα καραμέλα.)
  6. Όταν όλη η ζάχαρη λιώσει, τότε το ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. (Είναι έτοιμο όταν σηκώνετε το σιρόπι με τη κουτάλα και δείτε να στάζει σε πολύ λεπτή και αργή ροή, όπως συμβαίνει σε μια ζεστή καραμέλα.)
  7. Προσθέστε το σουσάμι και τα φιστίκια μέσα στο σιρόπι και ανακατέψτε καλά με τη ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματίστεί μιά μεγάλη μάζα.
  8. Βγάλτε το από τη φωτιά και στρώστε το γρήγορα στη λαδωμένη επιφάνεια κοπής -πριν προλάβει να κρυώσει- με τη ξύλινη κουτάλα και απλώστε απο επάνω τα φρούτα (εάν βάλετε).
  9. Ανοίξτε το με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο φύλλο. 
  10. Κόψτε το σε μικρά κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι κουζίνας.
  11. Αφήστε τα να κρυώσουν και μεταφέρετε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σε μιά πλαστική σακούλα με zip.
    (Μπορείτε να το κρατήσετε μέχρι και 1 εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου και 3 μήνες στην κατάψυξη.)


Συμβουλές:
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι ξηρούς καρπούς θέλετε, όπως ψιλοκομμένα αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, τσία, καναβούρι, κολοκυθόσπορο κ.α.
    και ότι φρούτα
     θέλετε πχ. τζίτζιφα (κινέζικους χουρμάδες), βερίκοκα, σταφίδες, σύκα κ.α. αρκεί να κρατήσετε τις αναλογίες.
  • Μπορείτε να το κάνετε κύλινδρο αντί τετράγωνο, να το τυλίξετε μέσα σε 2 στρώσεις σιροπιασμένου λευκού και μαύρου σουσαμιού και να το κόψετε σε στρογγυλά κομμάτια όπως στη παρακάτω φωτογραφία.
  • Είναι πολύ κρατσανιστό και θρεπτικό σνακ, τα φρούτα προσδίδουν μια ξινόγλυκη γεύση στο παστέλι.
  • Μπορείτε να βάλετε μια λαδόκολλα ή να το κάνετε μέσα σε αλουμινόχαρτο για να το κάνετε πιο λείο και να μη σας κολλήσει, αλλά εάν λαδώσετε καλά την επιφάνεια κοπής δε θα έχετε κανένα πρόβλημα.













































http://www.maangchi.com/recipe/kkae-ttangkong-gangjeong
http://blog.daum.net/_blog/BlogTypeView.do?blogid=0Yqv6&articleno=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.