Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Σιτόγαλο με γάλα καρύδας (κρέμα με πλιγούρι)


Υλικά για περίπου 4 μερίδες: 
  • 400 ml γάλα καρύδας σε κονσέρβα
  • 400 ml νερό (για το αραίωμα του γάλακτος καρύδας)
  • ½ κούπα πλιγούρι (σπασμένος σίτος)
  • 1 ½ κούπα νερό (για το βράσιμο του πλιγουριού)
  • ½  καρπό βανίλιας
  • ½ κούπα ή 8 κ.σ. καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
  • 10 κ.σ. ή περίπου 90 γρ. ανθό αραβοσίτου (κορνφλάουρ)
  • 3/4 κούπας νερό (για να διαλυθεί το κορν φλάουρ)
  • Κανέλα σε σκόνη
  • 10 αφυδατωμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα ή χουρμάδες ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Παρασκευή
  1. Τοποθετούμε τη 1 ½ κούπα νερό μαζί με το πλιγούρι σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι μέχρι να απορροφηθεί το νερό, ανακατεύοντας που και που με μια ξύλινη κουτάλα για να μη κολλήσει το πλιγούρι στο πάτο της κατσαρόλας.
  2. Όταν απορροφηθεί το νερό, ανοίγουμε το καπάκι, ανακινούμε καλά τη κονσέρβα και ρίχνουμε το γάλα καρύδας μαζί με τα 400 ml νερό, τη ζάχαρη και τα σπόρια απο το καρπό της βανίλιας.
  3. Ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά στο μέτριο και μόλις πάρει μια βράση το γάλα ρίχνουμε και το νισεστέ διαλυμένο στα 3/4 της κούπας νερό ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.                                                     
  4. Μόλις αρχίσει να πήζει το αφήνουμε να βράσει για περίπου άλλα 2 λεπτά, (σε αυτό το σημείο εάν θέλουμε βάζουμε τα αφυδατωμένα φρούτα)
  5. Αδειάζουμε το σιτόγαλο σε γυάλινα μπολάκια, εάν θέλουμε να το φάμε αμέσως μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε με κανέλα, αλλιώς το βάζουμε στο ψυγείο χωρίς κανέλα και το τρώμε την επόμενη ημέρα για πρωϊνό μαζί με κανέλα, αφυδατωμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Συμβουλές και πληροφορίες:
  • Στην ουσία είναι ένα "ρυζόγαλο" με πλιγούρι (σπασμένο σιτάρι), στα αρχαία ελληνικά το σιτάρι λέγεται σίτος, έτσι το ονόμασα σιτόγαλο.
  • Προσοχή μην ανεβάσετε στο υψηλό τη φωτιά γιατί το γάλα καρύδας δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, απο μέτρια και κάτω να το έχετε πάντα, ίσα να βράζει.
  • Εάν σας αρέσει πολύ καλοβρασμένο το πλιγούρι σε σημείο που να έχει λιώσει σχεδόν τελείως, τότε ενυδατώστε το μερικές ώρες πριν ή προσέξτε να το βράσετε πολύ καλά πριν ρίξετε το γάλα προσθέτοντας ίσως λίγο νεράκι παραπάνω, περίπου 1/2 κούπα, δοκιμάστε το και έχετε υπόψην ότι απο τη στιγμή που ρίξετε το γάλα και μετά δε γίνεται και πολύ μαλακότερο.
  • Τρώγεται ζεστό ή και κρύο αφού ψυχθεί για μερικές ώρες,
    είναι ένα ιδανικό και θρεπτικό πρωινό ειδικά εαν συνδυαστεί με αφυδατωμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς, φτιάξτε το απο το προηγούμενο βράδυ και φάτε το το πρωί.
  • Το καρπό της βανίλιας τον ανοίγετε στη μέση και παίρνετε τα σπόρια του, τις φλούδες μπορείτε να τις μαζέυετε σε ένα μπουκαλάκι με ρούμι ή βότκα σε ζεστό μέρος για να φτιάξετε απόσταγμα βανίλιας.

~ Λαόνικος Τσάγκος
   Vegan Μάγειρας

                                      
Καστανή ζάχαρη και νισεστές διαλυμένος σε νερό με βανίλια
Κάπως έτσι και ακόμα πιο στεγνό, χωρίς υγρά πρέπει να μείνει το πλιγούρι μετά το βράσιμο
Βρασμένο πλιγούρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.