Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Χυλός βρώμης με αβοκάντο και ξηρούς καρπούς



Υλικά: 

  • 1/2 κούπα νιφάδες βρώμης
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 1/4 αβοκάντου κομμένο σε φέτες
  • 1/4 λεμονιού (για τη διακόσμηση)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (για τη διακόσμηση)
  • 1 κ.σ. ωμά αμύγδαλα ή κολοκυθόσπορο ή άλλο ξηρό καρπό
  • 1 κ.σ. ωμό ηλιόσπορο ή 2 κ.γ. κουκουναρόσπορο ή σουσάμι
  • 1/2 κ.γ. ροζ αλάτι 
  • 1/2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα μεξικάνικο)
  • 1 πρέζα - 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδου ή άλλο μπαχαρικό
  • 1 πρέζα φύλλα καπουτσίνου ή σχοινόπρασσου ή δενδρολίβανου ή αλλου μυρωδικού
  • 1 μπούκουβο ή καγιέν ή μαυροπίπερο (προαιρετικά)
  • 2 τοματούδια ή λιαστά τοματάκια για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

 Παρασκευή:

  1. Προετοιμάστε τα υλικά.
  2. Σε ένα στεγνό βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά καβουρντίστε τους ξηρούς καρπούς ανακατεύοντας τα περιοδικά.
  3. Όταν πάρουν χρώμα αφαιρέστε το τηγάνι απο τη φωτιά και προσθέστε τα ξερά μπαχαρικά ίσα-ίσα να ζεσταθούν και να ξυπνήσουν τα αρώματα τους.
  4. Αφαιρέστε τα απο το τηγάνι και ρίξτε τις νιφάδες βρώμης και το νερό.
  5. Σιγοβράζετε για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να πήξει ο χυλός.
  6. Τοποθετήστε τη βρώμη σε ένα μπολ σερβιρίσματος. 
  7. Τοποθετήστε τα μυρωδικά, και το αβοκάντο.
  8. Πασπαλίστε με το μείγμα μπαχαρικών, τους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και διακοσμήστε το με μια φέτα λεμόνι.
  9. Στίψτε το λεμόνι επάνω απο το αβοκάντο και απολαύστε το.


Συμβουλές:
  • Είναι ένα δυναμωτικό αλμυρό γεύμα για γκουρμεδιάριδες τύπους!
  • Συνδυάζει ξηρούς καρπούς με δημητριακό και αβοκάντο, πιο θρεπτικό, δεν γίνεται!
  • Το λουλούδι και τα φύλλα που βλέπετε είναι εδώδιμα, μην ανησυχείτε!
  • Τα μπαχαρικά μπορείτε να τα προσαρμόστε τα ανάλογα τις γευστικές σας προτιμήσεις, μπορείτε να προσθέστε επιπλέον αλάτι ή μπαχαρικά στο σερβίρισμα εάν σας φανεί λίγο αυτό που φτιάξατε, ή να μη βάλετε τόσα πολλά εάν δε σας αρέσουν, στο αβοκάντο πρέπει να βάλετε σίγουρα όμως αλατάκι γιατί είναι άνοστο εάν φαγωθεί σκέτο.
  • Για να μη σας μαραθούν τα φρέσκα πράσινα μυρωδικά που θα βάλετε μπορείτε να το αφήσετε να κρυώσει για λίγο και μετά να τα τοποθετήσετε.
  • Προσοχή στους ξηρούς καρπούς, σε μέτρια θερμοκρασία να τους καβουρντίσετε για να μη τους κάψετε, όχι σε υψηλή όπως έκανα εγώ και μου αρπάξανε! ;)
  • Στο 5ο βήμα καθώς βράζετε τη βρώμη μπορείτε να προσθέσετε τα μισά μπαχαρικά μέσα για να πάρει άρωμα και γεύση η βρώμη, αλλά και με λίγο αλατάκι να βράσει νόστιμη είναι.
  • Για να είναι πιο ελαφρύ μπορείτε να παραλείψετε το καβούρντισμα.
  • Δε προτείνεται για πρωινόο γεύμα, είναι κάπως "βαρύ" εξαιτίας των μπαχαρικών του καβουρντίσματος κλπ.

~ Λαόνικος Τσάγκος
   Vegan Μάγειρας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.