Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Μανιταροκροκέτες με καλαμποκάλευρο



Υλικά: 
  • 500 γρ. μανιτάρια αγάρικα κομμένα σε κυβάκια (με τα κοτσανάκια τους)
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο χονδροκομμένη (χωρίς το φύτρο του)
  • 4 κ.σ. λάδι ελιάς (για το σοτάρισμα των μανιταριών)
  • 1/2 χρυσόριζα (curcuma)
  • 2 κ.γ. ρίγανη ή 1 κ.γ. θυμάρι 
  • 1 1/2 κ.γ. ροζ αλάτι
  • 250 γρ. αλεύρι σίτου για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. αλεύρι αραβοσίτου (καλαμποκιού)
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 1/2 κούπα νερό
  • 3/4 σπορέλαιο και 1/2 κούπα ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
  • 1 μικρό κομματάκι πιπερόριζα τριμμένη ή 1 πρέζα κόκκινο ή μαύρο καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρετε στο λάδι τα μανιτάρια μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά τους και να μειωθεί κατά πολύ ο όγκος τους, περίπου στο 1/3.
  2. Αφαιρείτε το τηγάνι απο τη φωτιά, προσθέστε τα μπαχαρικά και περιμένετε να κρυώσουν τα μανιτάρια.
  3. Σε μια βαθιά γαβάθα ρίξτε τα άλευρα μαζί με το αλάτι και ανακατέψτε.
  4. Προσθέστε και τα μανιτάρια και ανακατέψτε ξανά με μια κουτάλα ρίχνοντας σταδιακά λίγο - λίγο το νερό.
  5. Βγάλτε τη κουτάλα και ζυμώστε καλά με τα χέρια σας μέχρι να αποκτήσετε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.
  6. Πλάστε σε μπαλάκια (περίπου 1 κ.σ. ζύμη) και τηγανίστε τα από όλες τις πλευρές σε μέτρια φωτιά σε μια φριτέζα ή ένα κατσαρολάκι.
  7. Αφαιρέστε τα με τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν απο τα περιτά λάδια.
  8. Σερβίρετε με λεμονάκι.
Αριστερά τα μανιτάρια κομμένα σε κυβάκια  και δεξιά οι κροκέτες προ του τηγανίσματος
Πληροφορίες - Συμβουλές:
  • Σοτάρετε καλά τα μανιτάρια για να μην έχουνε ζουμιά και τα βγάλουνε μετά.
  • Εάν δε σας αρέσει κάποιο απο τα μπαχαρικά αντικαταστήστε το με κάποιο αγαπημένο σας.
  • Απο έξω είναι πολύ τραγανά και μέσα μαλακά σα καλαμποκοψωμάκια.
  • Το μισό αλάτι μπορείτε να το ρίξετε προς το τέλος του σοταρίσματος των μανιταριών για να πάρουν περισσότερη γεύση(όχι στην αρχή, θα βγάλουν ζουμιά και θα βράσουν), και το άλλο μισό στο αλεύρι.
  • Μπορείτε να το συνοδέψετε και με μουστάρδα αλλά θα καλύψει τη γεύση των μανιταριών, ένας πουρές πατάτας θα ταίριαζε περισσότερο ως συνοδευτικό.
  • Μη τα τηγανίσετε σε πολύ δυνατή φωτιά για να μπορέσουνε να ψηθούν και στο εσωτερικό τους.
  • Όταν τις πλάθετε εάν σας κολλάνε τότε βρέξτε τα χέρια σας με μερό.

Λαόνικος Τσάγκος
Vegan Chef



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.