Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Καλαμάκι απο σεϊτάν (κρέας σίτου)

Υλικά:

Υλικά για το ζυμάρι:
  • 1 κιλό αλεύρι Χρυσό Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
  • 500 ml (περίπου)
  • 1 κ.γ. αλάτι Saltic
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (για το βράσιμο του σεϊτάν)
Υλικά για το μαρινάρισμα και το ψήσιμο:
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο ARISTON
  • 2 κ.σ. BBQ sauce
  • 1 κ.σ. αποξηραμένο κρεμμύδι ΜΠΑΧΑΡ
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο ΜΠΑΧΑΡ
  • 1 κ.γ. γλυκό κόκκινο πιπέρι ΜΠΑΧΑΡ
  • 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι ΜΠΑΧΑΡ
  • 1 κ.σ. τριμμένα κάσιους ή διατροφική μαγιά
  • 1 κ.γ. αλατι Ιμαλαίων SALTIC ή 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
Υλικά για τη σος: 
  • 3 κ.σ. κέτσαπ
  • 1 κ.γ. σογια σος
  • 1 κ.γ. σιροπι σοκολάτας ή σάλτσα BBQ
Για το σερβίρισμα:
  • Green Cola
  • Ρετσίνα
  • Ντομάτες
  • Κρεμμύδια
  • Μαρούλι

Παρασκευή:

Η βασική διαδικασία για να φτιάξουμε σεήταν έχει 5 στάδια:
     Α’. Ζυμώνουμε,
     Β’. Ξεπλένουμε,
     Γ’. Βράζουμε,
     Δ’. Μαρινάρουμε και
     Ε’. Τηγανίζουμε ή ψήνουμε στο γκριλ
  1. Σε ένα μπολ βάζεις το αλεύρι, το αλάτι και το νερό , το πλάθεις και το αφήνεις να ξεκουραστεί για μία ώρα. 
  2. Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι το ξεπλένεις στη βρύση αρκετές φορές μέχρι το νερό να βγαίνει σχεδόν διάφανο και η ζύμη να αρχίσει να διαλύεται στα χέρια σου. 
  3. Το βράζεις για περίπου 10 λεπτά σε ζωμό λαχανικών. 
  4. Αφού βράσει, ρίχνεις το ζεστό νερό και το ξεπλένεις πάλι μερικές φορές για να κρυώσει.
  5. Το κόβεις σε κομμάτια, τα βάζεις σε ένα μπολ και ρίχνεις μέσα τη bbq sauce που εφτιαξες , το αποξηραμένο κρεμμύδι, το αποξηραμένο σκόρδο, το αλάτι, το τριμμένο κάσιους, το πιπέρι, τη πάπρικα και τα ανακατεύεις να μαριναριστούν. 
  6. Τα περνάς στα ξυλάκια, τα κάνεις σουβλάκια και τα ψήνεις για περίπου 10 λεπτά στο γκριλ του φούρνου ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
  7. Συνόδεψε τα με τη σος και διακόσμησε τα με το μαρούλι.

Πληροφορίες - Συμβουλές:
  • Μπορείτε να βάλετε ότι μπαχαρικά ή μείγματα μπαχαρικών θέλετε εσείς, όπως μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο! Εάν δε σας αρέσει τόσο πολύ σκόρδο μειώστε το, και γενικά προσαρμόστε τα μπαχαρικά στις γευστικές σας επιλογές.
  • Το σέηταν είναι “κρέας” που φτιάχνεται από γλουτένη, για την συνταγή αυτή λοιπόν θα χρειαστείς πολύ πολύ αλεύρι καθώς θα πρέπει να ξεχωρίσεις τη γλουτένη από το άμυλο του σιταριού, το σκληρό αλεύρι έχει περισσότερη γλουτένη οπότε προτιμείστε το για αυτή τη συνταγή, είναι λίγο περίπλοκο στην αρχή όμως το αποτέλεσμα είναι σίγουρο πως θα σε ανταμείψει.
  • Αν θέλεις μπορείς να τα αφήνεις να μαριναριστούν για μία ώρα στο ψυγείο μαζί με τα μπαχαρικά για να πάρουν περισσότερη γεύση.
  • Μετά το βράσιμο του σεϊτάν στην ουσία είναι έτοιμο, απλά θέλει να πάρει περισσότερο γεύση και χρώμα με το μαρινάρισμα και το ψήσιμο στο φούρνο.
  • Μπορείς να τα ψήσεις και στα κάρβουνα, τότε τα καλαμάκια (ξυλάκια) ενυδάτωσε τα για μία ώρα τουλάχιστον για να μη καίγονται μετά εύκολα.
  • Στο πρώτο στάδιο που περιμένεις να ξεκουραστεί η ζύμη για να αναπτυχθεί περισσότερο η γλουτένη μπορείς να τη σκεπάσεις και με νερό, για να μη ξεραθεί και να γίνει ευκολότερα ο διαχωρισμός της γλουτένης με το άμυλο.



Καλαμάκι με κρέας σιταριού (γλουτένης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.