Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με γάλα καρύδας και σοκολάτα


Υλικά:
  • 200 ml ηλίελαιον ή καλαμποκέλαιον ή φυτική μαργαρίνη
  • 200 γρ. χονδρό σιμιγδάλι 
  • 2 κούπες ζάχαρη ζαχαροκάλαμου 
  • 400 ml γάλα καρύδας (1 κονσέρβα)
  • 600 ml νερό
  • 1 κούπα ή 100 γρ. τριμμένη καρύδα
  • 100 γρ. κουβερτούρα (συν 50-100 γρ. για τη διακόσμηση)
  • 1 ξύλο κανέλας ή 1 βανίλια (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά καίμε το λάδι και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ώστε να καβουρντιστεί και να πάρει ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα αναδύοντας ευχάριστη μυρωδιά.
  2. Ανακατεύουμε καλά το γάλα μαζί με το νερό και τη ζάχαρη σε μια γαβάθα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά τη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το γάλα.
  4. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει στο πάτο μέχρι να γίνει μια μάζα που να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  5. Ρίχνουμε μέσα τη τριμμένη καρύδα, ανακατεύουμε και βγάζουμε τη κατσαρόλα απο τη φωτιά.
  6. Σε μια φόρμα πιέζουμε προσεχτικά και ομοιόμορφα  το μισό μείγμα.
  7. Στο άλλο μισό που είναι στη κατσαρόλα ρίχνουμε σε κομματάκια τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.
  8. Ρίχνουμε και το σοκολατένιο χαλβά επάνω απο τον λευκό και σκεπάζουμε τη φόρμα με μια καθαρή πετσέτα και περιμένουμε μέχρι να κρυώσει καλά.
  9. Όταν κρυώσει, αναποδογυρίζουμε το χαλβά μας σε μια πιατέλα και τρίβουμε απο επάνω σοκολάτα ή ρίχνουμε επιπλέον τριμμένη καρύδα.



Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να συντηρείται στο ψυγείο.
  • Καμιά συνταγή δεν είναι απόλυτη, μπορείτε να "παίξετε" με τα υλικά όπως πχ να μειώσετε τη ζάχαρη εάν δεν θέλετε να καταναλώνετε πολύ ή δεν σας αρέσουν τα γλυκά.
  • Το νερό μπορούμε να το βράσουμε για να διαλυθεί πιο εύκολα η ζάχαρη, αλλά και να μην διαλυθεί όλη δεν υπάρχει πρόβλημα, θα διαλυθεί ανακατεύοντας μετά μέσα στη κατσαρόλα.
  • Εάν έχετε κανένα λικέρ μαστίχα ή ακόμα καλύτερα καρύδα ή κάποιο ποτό όπως malibu τότε ρίξτε ένα σφηνάκι μέσα για να πάρει ακόμα πιο έντονο άρωμα καρύδας.
  • Εάν δεν σας αρέσει η σοκολάτα μπορείτε να το κάνετε όλο λευκό.
  • Εάν δεν έχετε σοκολάτα κουβερτούρα ρίξτε 5-6 κ.σ. σκόνη κακάου.
  • Το γάλα καρύδας όταν είναι καλοκαίρι είναι ρευστό, αλλά εάν φτιάξετε το γλυκό το χειμώνα τότε θα είναι στερεό, οπότε είναι καλό το νερό να είναι καυτό για να βοηθήσει να λιώσει το γάλα αλλά και η ζάχαρη καλύτερα.
  • Αντί να βάλετε το σοκολατένιο μείγμα κάτω και το λευκό επάνω μπορείτε να ρίξετε στη φόρμα πρώτα το σοκολατένιο μέρος και μετά το λευκό για να βγει το σοκολατένιο επάνω.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.