Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Τζατζίκι αμυγδάλου

Υλικά:
  • 1 κούπα ή περίπου 150 γρ. ωμά ξερά αμύγδαλα
  • 2 κούπες νερό
  • 4 μέτρια αγγούρια (συνολικά περίπου 500 γρ.)
  • 4 μικρές σκελίδες σκόρδο (ή 2 ανάλογα πόσο το αγαπάτε!)
  • 6 κ.σ. μηλόξιδο
  • 50 γρ. ή περίπου 5 κ.σ. κορν φλάουρ (άμυλο αραβοσίτου)
  • 2 κ.γ. άλας (προτιμήστε ροζ ορυκτό άλας)
  • 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
  • 2 πρέζες φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο (προαϊρετικά)
  • 2 κ.σ. λευκό μίσο (προαϊρετικά)
Παρασκεύη:
  • Προπαρασκευή του γιαουρτιού:
  1. Ενυδατώστε τα αμύγδαλα αποβραδίς για τουλάχιστον 12 ώρες.
  2. Την επόμενη ημέρα, στραγγίξτε τα, ζεματίστε τα σε βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά, κρυώστε τα με κρύο νερό και ξεφλουδίστε τα.
  3. Ρίξτε τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ και προσθέστε το νερό, το αλάτι, το μηλόξιδο, το άμυλο και πολτοποιήστε τα για 2 λεπτά.
  4. Αδειάστε το μείγμα σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, ανάψτε την εστία σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς με μιά ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνεται μια παχύρευστη κρέμα.
  5. Κατεβάστε το από τη φωτιά, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και τοποθετήστε το στο ψυγείο για να σφίξει για περίπου 1 - 2 ώρες.
  • Παρασκευή του τζατζικιού:
  1. Τρίψτε το σκορδάκι σε ένα πιατάκι και αφήστε το στην άκρη.
  2. Πλύνετε και τρίψτε στο χονδρό τρίφτη τα αγγούρια, προσθέστε περίπου 1/2 κ.γ. αλάτι, ανακατέψτε και αφήστε τα να στραγγίξουν σε ένα στραγγιστήρι για περίπου 10-15 λεπτά.
  3. Βάλτε μια καθαρή πετσέτα μέσα σε μιά γαβάθα και ρίξτε αγγούρι και στραγγίξτε το πάρα πολύ καλά σφίγγοντας την πετσέτα για να φυγει όλη η υγρασία.
  4. Βγάλτε το γιαούρτι από το ψυγείο, και αφρατέψτε το χτυπώντας το με ένα πιρούνι.
  5. Ανακατέψτε μέσα το σκόρδο, το πιπέρι και το στραγγισμένο αγγούρι, δοκιμάστε για να δείτε εάν θέλει αλάτι ή σκόρδο, αφήστε το να παγώσει στο ψυγείο για 1-3 ώρες και σερβίρετε με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο άνηθο.
Πριν το ανακάτεμα
Κολασμένος συνδυασμός!


















Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:

  • Μουλιάστε τα αμύγδαλα στο ψυγείο εάν είναι καλοκαίρι και εκτός ψυγείου εάν είναι χειμώνας.
  • Η συνταγή είναι για περίπου 1 κιλό τζατζίκι, εάν σας φαίνεται μεγάλη η ποσότητα ή είστε λίγα άτομα μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο για μερικές ημέρες ή να φτιάξετε τις μισές δοσολογίες για να σας βγει μισό, προσέξτε πολύ όμως να διαιρέσετε όλες τις ποσότητες με το 2.
  • Το τζατζίκι πρέπει να είναι καλά παγωμένο και να έχει όσο το δυνατόν πιό φρέσκα υλικά, το δε αγγούρι να είναι πολύ καλά στραγγισμένο για να μην έχει υγρά, αυτά είναι μερικά απο τα μυστικά του καλού τζατζικιού!
  • Εάν θέλετε μπορείτε να ανακατέψετε μέσα στο τζατζίκι το λευκό μίσο, έτσι θα πάρετε ωφέλιμα προβιοτικά.
  • Σε κάποιους αρέσει ο άνηθος μέσα στο γιαούρτι και κάποιοι το προτιμούν σκέτο και παραδοσιακό, σε άλλους πάλι αρέσει ο μυρωδάτος δυόσμος μέσα στο τζατζίκι, πράξτε ανάλογα τις προτιμήσεις σας.
  • Μπορείτε να το σερβίρετε τηγανιτές ή ψητές στον φούρνο πατάτες ή πίτες για σουβλάκι, φρέσκα μυρωδικά και διάφορα λαχανικά κομμένα σε ράβδους όπως πιπεριά, αγγούρι κ.α.
  • Εάν σας ενοχλούν οι φλούδες των λαχανικών μπορείτε να ξεφλουδίσετε τα αγγούρια, αλλά έτσι θα χάσουν θρεπτικά και άρωμα αγγουριού.
  • Το γιαούρτι χρειάζεται να κρυώσει καλά στο ψυγείο αλλά η αναμονή αξίζει, καθώς το αποτέλεσμα είναι ένα βελούδινο, υγιεινό και θρεπτικό τζατζίκι αμυγδάλου.
  • Μπορείτε να κάνετε την ίδια συνταγή και με άλλους καρπούς, όπως με ανακάρδια ή με τους οικονομικούς ηλιοσποράκους, αλλά τα αμύγδαλα δίνουν την κοντινότερη γεύση στο παλιό ζωικό τζατζίκι.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και φυλλαράκια γλυστρίδας στο τζατζίκι σας, έτσι θα πάρετε χρήσιμα Ω3 λιπαρά και άλλα θρεπτικά!
  • Μπορείτε να παγώσετε το γιαούρτι στην κατάψυξη εάν βιάζετε αλλά μην ξεχάσετε να το βλέπετε κάθε 5 ' - 10 ' για να μην γίνει "παγωτό"!
  • Τα αμύγδαλα έχουν πολλά οφέλη, μεταξύ πολλών, μειώνουν την χοληστερίνη και τα καρδιακά επεισόδια, περιέχουν φώσφορο που βοηθά στα γερά οστά και δόντια, μειώνουν το σάκχαρο, περιέχουν βιταμίνη Ε και βοηθούν στο νευρικό σύστημα.
  • Το αγγούρι (με φλούδα) είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β5, ασβέστιο, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, σάκχαρα, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και πυρίτιο. 
  • Επίσης, έχει διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες που δρουν εξαιρετικά ευεργετικά στην επιδερμίδα μας. 
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτες του και για ανακούφιση από καψίματα και ερεθισμούς καθώς είναι εξαιρετικά ενυδατικό.
  • Το σκόρδο είναι μια δύσοσμη τροφή με απίστευτα θετικές επιδράσεις στην υγεία, όταν το σκόρδο τριφτεί τότε ξεκινά μια χημική αντίδραση, η οποία παράγει μια ουσία που ονομάζεται αλισίνη και είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική οσμή του, αλλά και για τα πάμπολα οφέλη του, για αυτό τρίψτε το σκόρδο 15 ' πριν το χρησιμοποιήσετε για να είναι ακόμα πιο ευεργετικό για την υγεία μας.
  • Προστατεύει την καρδιά και τον εγκέφαλο και βοηθά στην μακροζωία. Eίναι αποτοξινωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
    Μειώνει τη χοληστερίνη, την πίεση, καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες, οπότε μειώνει και τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων.
    Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι προστατεύει και από κάποιες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
    Τελικά, μια και μόνο σκελίδα καθημερινά δίνει προστασία από πολλούς...
    "βρυκόλακες"!
  • Για να αποφύγετε την κακοσμία που προκαλεί το σκόρδο μασήστε μερικούς σπόρους γλυκάνισου ή πιείτε ένα λιμοντσέλο εάν πίνετε αλκοόλ.
Πολύσπορος άρτος με τζατζίκι αμυγδάλου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/7/16, 10:43 μ.μ.

    Πολύ καλή συνταγή.Την δοκίμασα.Πραγματικά απίστευτη ομοιότητα με το ζωικό τζατίκι,το παρδέχτηκαν και οι συνδαιτυμόνες μου που ήταν πτωματοφάγοι.Δεν είχα μίσο, και δεν έβαλα. Για αυτό και δεν μου βγήκε τέλειο σε όψη. Ήταν κάπως πηχτό και ελαφρώς σκουρόχρωμο. Σκέφτομαι την επόμενη να προσθέσω αντί για μίσο φυτική κρέμα.Τι λες?
    Eπίσης, μία άλλη απορία που έχω είναι αν μπορώ να το αποθηκεύσω στην κατάψυξη?
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που την δοκίμασες και σου άρεσε Γιώργο! :)
      Ναι είναι 99,9% ίδιο σε γεύση και εμφάνιση με το ζωικό τζατζίκι.
      Το λευκό μίσο δεν είναι απαραίτητο συστατικό για αυτή τη συνταγή, απλά δίνει λίγο γεύση και προβιοτικά.
      Όσον αφορά την όψη κάτι άλλο θα έφταιγε, ούτε εγώ έβαλα μίσο, μήπως έβαλες βαλσαμικό ξύδι αντί για μηλόξιδο;
      Γιατί μου λες βγήκε σκουρόχρωμο! Αυτό είναι παράξενο... ή σου καηκε το γαλα στη κατσαρολα..;
      Είναι γενικά κάπως πηχτό το συγκεκριμενο, αλλα μπορεις ευκολα να το αραιωσεις με λιγο νεράκι ή λαδάκι...
      Εκτός και εάν δεν στίψεις πολύ καλά το αγγούρι οπότε θα βγάλει αυτό τα δικά του υγρά.
      Όχι δεν χρειάζεται να βάλεις φυτική κρέμα αντί για μίσο.
      Δεν γνωρίζω εάν μπορεί να αποθηκευθεί στην κατάψυξη, εάν το δοκιμάσεις και πετύχει πες το μας. :)
      Στην συντήρηση σίγουρα συντηρείται πάντως για περίπου 3 - 5 ημέρες.

      Διαγραφή

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.