Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Ρεβύθια με χωριάτικο λουκάνικο και πράσο στον φούρνο

Υλικά: 
  • 250 γρ. ξερά ρεβύθια
  • 250 γρ. χωριάτικα λουκάνικα γλουτένης
  • 250 γρ. πράσο
  • 400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια σε σάλτσα τομάτας ή 4 ώριμες ντομάτες
  • 1 κούπα νερό απο το βράσιμο των ρεβυθιών 
  • 1 κόκκινη ή λαχανί πιπεριά 
  • 1 μικρή πιπεριά τσίλι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κομματάκι τριμμένη πιπερόριζα
  • 100 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιον 
  • 1-2 κοφτά κ.γ. κύμινο σε σκόνη ή κάρυ μάντρα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Ορυκτό άλας Ιμαλαϊων (προσθέστε σταδιακά, περίπου 1 κ.γ.)
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 3 μέτρια μανιτάρια (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
  • 1/2 κούπα οίνο, για το σβήσιμο (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Ενυδατώνουμε σε ζεστό νερό τα ρεβύθια, απο το προηγούμενο βράδι, τουλάχιστον 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό τους εάν χρειαστεί.
  2. Την επόμενη μέρα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε με 2-3 λίτρα νερό να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με σκεπαστό καπάκι για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, εάν χρειαστεί ξαφρίζουμε.
  3. Όσο βράζουν τα όσπρια, προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, κόβουμε το κρεμμύδι, τα λουκάνικα, τα πράσα, τα μανιτάρια, το σκόρδο, την πιπερόριζα, την πιπεριά και το τσίλι -αφού το ξεσποριάσουμε- .
  4. Καίμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και τσιγαρίζουμε τα υλικά μας με την προαναφερόμενη σειρά που τα κόψαμε, πρώτα το κρεμμύδι μετά το λουκάνικο κ.ο.κ.
  5. Μόλις τσιγαρίσουμε όλα τα παραπάνω υλικά προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την μουστάρδα και τον χυμό τομάτας μαζί με 1 κούπα νερό απο τα ρεβύθια.
  6. Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουν βράσει τα ρεβύθια τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε μέσα στην σάλτσα.
  7. Μόλις πάρουν μια βράση τα ρίχνουμε σε ένα πυρέξ ή μιά γάστρα και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 200 ο C για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πάρουν χρώμα.
  8. Τα σερβίρουμε ζεστά και τα απολαμβάνουμε.

Τα υλικά μας
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Για να γίνει πιό κόκκινο το φαγητό μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κ.σ. συμπηκνωμένο πολτό τομάτας, προσθέτοντας λίγο νερό απο τα ρεβύθια επιπλέον.
  • Εάν δεν σας αρέσουν τα καυτερά ή έχετε ευαίσθητο στομάχι αποφύγετε το τσίλι.
  • Εάν έχετε οίνο μπορείτε να σβήσετε τα λουκάνικα με αυτόν, και να αφήσετε να εξατμιστεί πριν ρίξετε το ψιλοκομμένο ντοματάκι.
  • Είναι ένα χειμωνιάτικο φαγητό που θυμίζει χωριό και φαγητά γιαγιάς.
  • Ο συνδυασμός οσπρίων με τα μανιτάρια και τα λουκάνικα γλουτένης δίνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι πολύ θρεπτικός μα και νόστιμος.
  • Για να πάρει χρώμα αφήστε το για μερικά λεπτά στο γκριλ, να το βλέπετε συχνά όμως γιατί αρπάζει γρήγορα!
  • Εάν το θέλετε πιό ελαφρύ αντικαταστήστε το τσιγάρισμα στο λάδι με άχνισμα, δηλαδή αντί για λάδι χρησιμοποιήστε... διπλάσσιο νερό
    και εάν σωθεί, προσθέστε βρασμένο !
  • Τσιγαρίστε για αρκετή ώρα τα λαχανικά έτσι ώστε να φύγει η πολύ υγρασία και να μην βγάλουν το νερό τους στον φούρνο.
  • Τα ρεβύθια βράζουν καλύτερα εάν μουλιάσουνε σε ζεστό νερό -όχι καυτό!-, αποφύγετε να τα βάλετε σε νερό που βράζει ή να τα βράσετε με αλάτι γιατί σφίγγουν!
  • Εάν θέλετε να βράσουν πιό γρήγορα βράστε τα στην χύτρα, με προσοχή στον χρόνο για να μην λιώσουνε.
  • Χωριάτικα λουκάνικα γλουτένης μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προιόντα, εάν δεν έχουν μπορείτε να τα παραγγείλετε, μια γνωστή επωνυμία είναι η Fry's.
    Επίσης μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας εάν έχετε την διάθεση. 
  • Εάν δεν έχετε λουκάνικα μπορείτε να τα παραλείψετε, αλλά εάν με λουκάνικα πραγματικά απογειώνεται το πιάτο!
  • Εάν έχετε σέλερι, βάλτε και έναν βλαστό, και γενικά τροποποιήστε την όσο θέλετε και κάντε την δική σας!


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.