Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Κινόα με κόκκινα φασόλια, καλαμπόκι και λεμόνι


Υλικά: 
  • 2 κούπες ή 500 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1 κούπα ή 250 γρ. χεινοπόδιο (quinoa)
  • 1 κονσέρβα τοματάκι, ολόκληρο ή κομμένο σε κύβους 
  • 1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια
  • 1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
  • 1 μεγάλο κρομμύδι ψιλοκομμένο 
  • 2-4 σκελίδες ψιλοτριμμένο σκόρδο 
  • 1 κ.γ. αλεσμένο κύμινο ή κάρυ
  • 1 κ.γ. ορυκτό άλας (δοκιμάστε και προσθέστε σταδιακά)
  • 1 μεγάλη πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα ή 1/2 κ.γ. καυτερό πιπέρι ή 2 κ.σ. σριράτσα (εάν σας αρέσουν τα πικάντικα φαγητά) ή 1 καυτερή πιπεριά
  • Φρέσκο πράσινο μυρωδικό της αρεσκείας σας (δυόσμο, βασιλικό, μαινδανό, κόλιανδρο)
  • 1 λεμόνι ή μοσχολέμονο (lime)
  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας ή ελιάς ή άλλο λάδι
Παρασκευή:
  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά σωτάρετε στο λάδι το κρομμύδι και στην συνέχεια την κινόα.
  2. Ανεβάστε τη φωτιά στο δυνατό και προσθέστε το νερό.
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλότερο σημείο, σκεπάστε με το πώμα και αφήστε να σιγοβράσει για 10 - 15 λεπτά μέχρι ο σπόρος να γίνει διαφανής και να ανοίξει η σπείρα του.
  4. Μόλις η κινόα αρχίσει να ανοίγει το φύτρο της προσθέστε το λιωμένο σκόρδο, το στραγγισμένο καλαμπόκι, την κονσέρβα με το τοματάκι μαζί με τον χυμό της, τα στραγγισμένα κόκκινα φασόλια και το κύμινο.
  5. Ξύστε το λεμόνι, ρίξτε το ξύσμα και τον χυμό του μέσα στο φαγητό, ανακατέψτε, δοκιμάστε το για αλατοπίπερο, σκεπάστε το και αφήστε το να σιγοβράσει για άλλα 5 - 10 λεπτά περίπου μέχρι να πιει τα υγρά του. 
  6. Αφαιρέστε το φαγητό από την φωτιά και κρατήστε το σκεπασμένο μέχρι να το σερβίρετε.
  7. Διακοσμείστε με φρέσκο ​​πράσινο μυρωδικό, ξύσμα λεμονιού και επιπλέον λεμονάκι.
    Καλή σας όρεξη.

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Όταν ένα φαγητό έχει σκόρδο τότε αυτό να τρίβετε πρώτο στον τρίφτη, και να το αφήνετε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσετε, η επαφή της κύριας δραστικής θεραπευτικής ουσίας του σκόρδου, της αλισίνης, με το οξυγόνο, κάνει το σκόρδο ακόμα πιό ισχυρό θεραπευτικό βοτάνι.
  • Μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας και να αλλάξετε τις αναλογίες ανάλογα τις προτιμήσεις σας.
  • H κινόα μαγειρεύεται όπως και το ρύζι, σε αναλογία με το νερό 1:2 .
  • Αντί για κόκκινα φασόλια τολμήστε να χρησιμοποιήσετε και άλλα όσπρια, αρκεί να μην είναι παραβρασμένα, ροβύθια, χονδρές φακές, λευκά φασόλια κ.α.
  • Εάν δεν σας αρέσει η ιδέα του λεμονιού μέσα στο φαγητό τότε μπορείτε να το παραλείψετε, αλλά του δίνει ένα ωραίο άρωμα και μια γλυκόξινη γεύση.
  • Αποφύγετε να ανακατεύετε πολύ την κινόα, ειδικά στην αρχή του μαγειρέματος, γιατί θα διαλυθεί και δεν θα έχει νερό για να μαγειρευτεί, μπορείτε να την ανακατέψετε στα τελευταία 5 λεπτά του μαγειρέματος.
  • Η κινόα έχει διακριτική γεύση, δεν χρειάζεται πλύσιμο, οι σαπωνίνες που περιέχει καθαρίζουν τον οργανισμό και έχουν αρκετά οφέλη στην υγεία, ένα μυστικό για να έχει πιό νόστιμη γεύση είναι να τσιγαρίζεται πριν μαγειρευτεί μέχρι να αναδύσει μιά μυρωδιά καβουρντισμένου ξηρού καρπού.
  • Η κινόα όπως και άλλοι ιεροί χαμένοι σπόροι των Ινδιάνων, αποτελούσε βασικό μέρος της διατροφής των Ίνκας, ως που με την άφιξη των ιεραποστόλων απαγορεύτηκε και σχεδόν εξαφανίστηκε επειδή οι Ινδιάνοι την χρησιμοποιούσαν σε τελετές γονιμότητος και ευημερίας.
  • Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δεν περιέχει γλουτένη, δεν ανεβάζει το ζάχαρο και είναι πλούσια σε μαγνήσιο.
  • Η κινόα όπως και το ρύζι μπορεί να μαγειρευτεί και ως φαγητό αλλά και ως γλυκό.
  • Η κινόα -όπως και ο αραβόσιτος-, υπάρχει σε διάφορα χρώματα, όμως η περισσότερο γνωστή είναι η λευκή.
Καλλιέργεια χεινοπόδιου στα υψίπεδα της Βολιβίας

Απόγονοι των Ινδιάνων στην Βολιβία

Διάφορα χρώματα κινόας

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.