Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Μανιταρόσουπα με ταχίνι και ψευτοκρουτόν (Βελουτέ)


Υλικά

Για την σούπα:
  • 350 γρ. μανιτάρια αγάρικα 
  • 350 - 400 γρ. ή 2 - 3 μέτριες πατάτες χοντροκομμένες σε κύβους 
  • 750 ml βραστό νερό
  • 1 1/2 - 2 κύβους ζωμού λαχανικών
  • 2 - 3 γεμάτες κ.σ. σησαμοπολτό (tahini)
  • 1 κρεμμύδι χονδροκομμένο (προτιμήστε λευκό)
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 - 2 σκελίδες σκόρδο χονδρόκομμένες
  • 1/4 - 1/2 κ.γ. κάρυ (προτιμήστε tikka carry)
  • 1/4 κ.γ. πάπρικα
  • 1 πρέζα τριμμένη ρίγανη
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο
  • Λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο 
Για τα κρουτόν:
  • 3 φέτες ψωμί του τοστ
  • 1 πρέζα κάρυ
  • 1 κ.σ. έλαιον ελιάς
  • 1 κ.σ. λιωμένο λάδι καρύδας KTC (επεξεργασμένο) ή άλλο λάδι
Παρασκευή

Για την σούπα:
  1. Σκουπίζουμε με στεγνή πετσέτα και κόβουμε τα μανιτάρια σε κύβους .
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά τα τσιγαρίζουμε με 1 κ.σ. λάδι καρύδας και 1-2  κ.σ. λάδι μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους και να κοκκινίσουν, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μιά γαβάθα.
  3. Τσιγαρίζουμε ελαφρά σε λίγο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τις πατάτες και το καρότο και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσουν.
  4. Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια -κρατάμε μερικά για το σερβίρισμα-, το βραστό νερό, τους κύβους και τα μπαχαρικά.
  5. Χαμηλώνουμε την φωτιά, κλείνουμε με το πώμα και αφήνουμε την σούπα να βράσει για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  6. Πολτοποιούμε την σούπα στο μπλέντερ προσθέτοντας 2-3 κ.σ. σησαμοπολτό.
  7. Πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. σησαμοπολτό και τα κρουτόν στο κέντρο,
    κρατάμε κάποια σε ένα μπολ για να προσθέσει ο καθένας όσα θέλει!
Για τα ψευτόκρουτόν:
  1. Φρυγανίζουμε το ψωμί του τοστ στην φρυγανιέρα ή στην τοστιέρα.
  2. Κόβουμε τις φέτες σε τετραγωνάκια με το ψαλίδι.
  3. Τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολάκι και τα ανακατεύουμε με το λάδι και το κάρυ.
Για τα συμβατικά κρουτόν:
  1. Κόβουμε τις φέτες του τοστ σε τετραγωνάκια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
  2. Σε ένα ταψί, βάζουμε λαδόκολλα και έπειτα τα κρουτόν.
  3. Ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία έως ότου ροδίσουν και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Όσο περισσότερο τσιγαρίσουμε τα μανιτάρια τόσο γευστικότερα θα είναι.
  • Εάν βγει πολύ πυκνή τότε την αραιώνουμε σταδιακά με βραστό νερό.
  • Βάλτε 1 κύβο ζωμού λαχανικών και πριν σερβίρετε δοκιμάστε, και εάν θέλει προσθέστε σταδιακά, μπορείτε πάντα εύκολα να βάλετε αλάτι σε ένα φαγητό αλλά δεν μπορείτε να το αφαιρέσετε το ίδιο εύκολα!
  • Εάν θέλετε η σούπα να είναι λευκή τότε βάλτε τα τσιγαρισμένα μανιτάρια στο τέλος μέσα στην σούπα ολόκληρα, χωρίς να τα πολτοποιήσετε, διότι το μαύρο μέρος που έχουν στην "ομπρέλα" τους χρωματίζει την σούπα καφετί, αλλά αν και καφέ βέβαια είναι πολύ νόστιμη και μανιταρένια !
  • Δεν χρειάζεται να ψιλοκόψετε τίποτα, γιατί όλα θα πολτοποιηθούν στο μπλέντερ!


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.