Υλικά:
- 1 ½ λίτρο ή 7 κούπες νερό
- Άλας, για το βράσιμο (περίπου 2-3 κ.γ.)
- 1/2 κούπα κριθαράκι ή ρύζι ή κοφτό μακαρονάκι ή άλλο ψιλό ζυμαρικό
(εάν σας αρέσει πιό παχύρευστη τότε βάλτε μόνο 3/4 κούπας) - 100 - 200 γρ. ή 8 κ.σ. σησαμοπολτό
- 50 ml φρέσκο χυμό λεμονιού ή 2 μέτρια λεμόνια (προσθέστε σταδιακά)
- 1 πρέζα φρεσκοψιλοτριμμένο μαυροπίπερο (για το σερβίρισμα)
- Παρθένο έλαιον ελιάς ή σησαμέλαιον (για το σερβίρισμα)
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε τα παρακάτω
- 1 πρέζα κύμινο ή άλλο μπαχαρικό για σούπα (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο, για το βράσιμο του ρυζιού (προαιρετικά)
- 250 γρ. μανιτάρια αγάρικα κομμένα σε φέτες ή άλλα ψιλοκομμένα λαχανικά (προαιρετικά)
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα αλατίζουμε και βράζουμε το νερό, ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει.
- Μόλις βράσει το κριθαράκι σβήνουμε την φωτιά και βγάζουμε την κατσαρόλα στην άκρη.
- Σε ένα βαθύ μπολάκι ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το ταχίνι,
το χτυπάμε με ένα πιρούνι ή ένα σύρμα μέχρι να σφίξει,
συμπληρώνουμε σταδιακά ζωμό απο την ζεστή σούπα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το ταχίνι. - Ρίχνουμε μέσα το αραιωμένο ταχίνι και δοκιμάζουμε,
εάν χρειάζεται συμπληρώνουμε αλάτι ή λεμόνι, ανακατεύουμε και ξαναδοκιμάζουμε. - Σερβίρουμε την ταχινόσουπα ζεστή με λίγο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο και φρέσκο χυμό λεμονιού.
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
- Προσαρμόστε το λεμόνι και το αλάτι προσθέτοντας και δοκιμάζοντας σταδιακά, ανάλογα τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
- Αυτό το φαγητό συνηθίζεται στο άγιο όρος και την φτιάχνουν την Μεγάλη Παρασκευή και στις νηστείες χωρίς λάδι.
- Είναι πολύ χορταστική και θρεπτική, ο συνδυασμός ξηρού καρπού(σησαμοπολτός) με δημητριακό(ζυμαρικό) μας δίνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ένα φαγητό, και μας δίνει ενέργεια.
- Εάν δεν σας αρέσει η γεύση του ταχινιού και σας αρέσει να αποκτήσει η σούπα μια τυρένια γεύση μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κ.σ. διατροφική μαγιά μέσα στην σούπα και να την ανακατέψετε καλά, έτσι θα χάσει την βαριά γεύση του ταχινιού και θα επικαλυφθεί απο την τυρένια γεύση της διατροφικής μαγιάς.
- Με 1 κούπα βγαίνει παχύρευστη και χορταστική, εάν σας αρέσουν οι αραιές σούπες τότε βάλτε μόνο 1/4 - 1/2 της κούπας κριθαράκι.
- Εάν σας βγει περισσότερο παχύρευστη απο όσο την θέλετε μπορείτε να την αραιώσετε με βραστό νερό και επιπλέον αλατάκι.
- Εάν ξαναζεστάνουμε σε υψηλή θερμοκρασία την σούπα το ταχίνι υπάρχει πιθανότητα να "κόψει", για αυτό θέλει προσοχή στο ξαναζέσταμα και χαμηλή φωτιά, ή απλά την τρώμε κρύα, είναι υπέροχη και έτσι.
- Εάν θέλετε να κάνετε το ταχινολέμονο πιό γρήγορα μπορείτε να το βάλετε σε έναν πολτοποιητή τροφίμων ή μέσα σε ένα βάζο και να το χτυπήσετε μαζί με τον ζωμό σαν σέικερ
- Η συνταγή αντί για κριθαράκι μπορεί να γίνει και με οποιοδήποτε άλλο ψιλό ζυμαρικό για σούπα ή ακόμα και ρύζι ή πλιγούρι ή κινόα !
Αν και η κινόα έχει πιό τραχεία υφή και δεν είναι τόσο απαλή στο λαιμό όπως το κριθαράκι ή το ρύζι.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.