Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Ταχινόσουπα με κριθαράκι (μοναστηριακή)


Υλικά: 
  • 1 ½ λίτρο ή 7 κούπες νερό
  • Άλας, για το βράσιμο (περίπου 2-3 κ.γ.)
  • 1/2 κούπα κριθαράκι ή ρύζι ή κοφτό μακαρονάκι ή άλλο ψιλό ζυμαρικό
    (εάν σας αρέσει πιό παχύρευστη τότε βάλτε μόνο 3/4 κούπας)
  • 100 - 200 γρ. ή 8 κ.σ. σησαμοπολτό
  • 50 ml φρέσκο χυμό λεμονιού ή 2 μέτρια λεμόνια (προσθέστε σταδιακά)
  • 1 πρέζα φρεσκοψιλοτριμμένο μαυροπίπερο (για το σερβίρισμα)
  • Παρθένο έλαιον ελιάς ή σησαμέλαιον (για το σερβίρισμα)
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε τα παρακάτω
  • 1 πρέζα κύμινο ή άλλο μπαχαρικό για σούπα (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο, για το βράσιμο του ρυζιού (προαιρετικά)
  • 250 γρ. μανιτάρια αγάρικα κομμένα σε φέτες ή άλλα ψιλοκομμένα λαχανικά (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα αλατίζουμε και βράζουμε το νερό, ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει.
  2. Μόλις βράσει το κριθαράκι σβήνουμε την φωτιά και βγάζουμε την κατσαρόλα στην άκρη.
  3. Σε ένα βαθύ μπολάκι ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το ταχίνι,
    το χτυπάμε με ένα πιρούνι ή ένα σύρμα μέχρι να σφίξει,
    συμπληρώνουμε σταδιακά ζωμό απο την ζεστή σούπα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το ταχίνι.
  4. Ρίχνουμε μέσα το αραιωμένο ταχίνι και δοκιμάζουμε,
    εάν χρειάζεται συμπληρώνουμε αλάτι ή λεμόνι, ανακατεύουμε και ξαναδοκιμάζουμε.
  5. Σερβίρουμε την ταχινόσουπα ζεστή με λίγο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο και φρέσκο χυμό λεμονιού.

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Προσαρμόστε το λεμόνι και το αλάτι προσθέτοντας και δοκιμάζοντας σταδιακά, ανάλογα τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
  • Αυτό το φαγητό συνηθίζεται στο άγιο όρος και την φτιάχνουν την Μεγάλη Παρασκευή και στις νηστείες χωρίς λάδι.
  • Είναι πολύ χορταστική και θρεπτική, ο συνδυασμός ξηρού καρπού(σησαμοπολτός) με δημητριακό(ζυμαρικό) μας δίνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ένα φαγητό, και μας δίνει ενέργεια.
  • Εάν δεν σας αρέσει η γεύση του ταχινιού και σας αρέσει να αποκτήσει η σούπα μια τυρένια γεύση μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κ.σ. διατροφική μαγιά μέσα στην σούπα και να την ανακατέψετε καλά, έτσι θα χάσει την βαριά γεύση του ταχινιού και θα επικαλυφθεί απο την τυρένια γεύση της διατροφικής μαγιάς.
  • Με 1 κούπα βγαίνει παχύρευστη και χορταστική, εάν σας αρέσουν οι αραιές σούπες τότε βάλτε μόνο 1/4 - 1/2 της κούπας κριθαράκι.
  • Εάν σας βγει περισσότερο παχύρευστη απο όσο την θέλετε μπορείτε να την αραιώσετε με βραστό νερό και επιπλέον αλατάκι.
  • Εάν ξαναζεστάνουμε σε υψηλή θερμοκρασία την σούπα το ταχίνι υπάρχει πιθανότητα να "κόψει", για αυτό θέλει προσοχή στο ξαναζέσταμα και χαμηλή φωτιά, ή απλά την τρώμε κρύα, είναι υπέροχη και έτσι.
  • Εάν θέλετε να κάνετε το ταχινολέμονο πιό γρήγορα μπορείτε να το βάλετε σε έναν πολτοποιητή τροφίμων ή μέσα σε ένα βάζο και να το χτυπήσετε μαζί με τον ζωμό σαν σέικερ
  • Η συνταγή αντί για κριθαράκι μπορεί να γίνει και με οποιοδήποτε άλλο ψιλό ζυμαρικό για σούπα ή ακόμα και ρύζι ή πλιγούρι ή κινόα !
    Αν και η κινόα έχει πιό τραχεία υφή και δεν είναι τόσο απαλή στο λαιμό όπως το κριθαράκι ή το ρύζι.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.