Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Κινόα με καρύδια και κάσιους

Προετοιμασία: 10 '
Μαγείρεμα: 15 '

Υλικά για 4 άτομα: 

  • 1 κούπα χεινοπόδιο (quinoa) 
  • 2 κούπες νερό
  • 1/2 κούπα ανακάρδια (cashews), προτιμήστε "ωμά"
  • 1/2 κούπα καρύδια
  • 5 κ.σ. λάδι ηλίανθου
  • 1 κ.γ. κάρυ μάντρα ή άλλο κάρυ της αρεσκείας σας
  • 1 - 3/4 κ.γ. ορυκτό ροζ άλας
  • 1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Σε μιά βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  2. Ρίχνετε τα καρύδια και τα καβουρντίζετε για 2 λεπτά.
  3. Προσθέτετε και τα ανακάρδια και συνεχίζετε το καβούρντισμα μέχρι να πάρουν χρώμα.
  4. Αφαιρέστε τα και βάλτε τα στην άκρη σε μιά μικρή γαβάθα.
  5. Προσθέστε στην κατσαρόλα το χεινοπόδιο και σωτάρετε για 1/2 λεπτό και στην συνέχεια προσθέστε το νερό.
  6. Ανεβάστε την φωτιά στο δυνατό και μόλις πάρει βράση χαμηλώστε τη φωτιά στο πιό σιγανό, ρίξτε το κάρυ, κλείστε με το πώμα της κατσαρόλας και σιγοβράστε για περίπου 15 λεπτά.
  7. Όταν το χεινοπόδιο έχει γίνει διάφανο και η σπείρα του έχει ανοίξει τότε ανακατέψτε μέσα τους ξηρούς καρπούς -κρατώντας μερικούς για την διακόσμηση-.
  8. Σερβίρετε με τα καβουρντισμένα καρύδια/ανακάρδια και καλή σας όρεξη!

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Η Κινόα (Chenopodium quinoa Willd.) είναι ετήσιο φυτό που ανήκει στην Οικογένεια των Χηνοποδιοειδών (Chenopodiaceae), το γένος Chenopodium απαριθμεί περίπου 250 είδη και είναι συγγενικό είδος με το παντζάρι, το σέσκουλο το σπανάκι και το πολύ γνωστό ζιζάνιο της Ελλάδας γνωστό και ως λουβουδιά (Chenopodium album L.)
    Θεωρείται ως “ψευτοδημητριακό” (pseudocereal), ο όρος δεν είναι υποτιμητικός μα βοτανικός, διότι παράγει σπόρους πλούσιους σε άμυλο όπως τα υπόλοιπα δημητριακά και μπορει να καταναλωθεί παρόμοιο τρόπο όπως τα δημητριακά, δηλαδή να γίνει αλεύρι ή να φαγωθεί όπως και τα πραγματικά δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι κλπ).
  • Η κινόα είναι ένας ιερός σπόρος των Ινδιάνων της Αμερικής, και συγκεκριμένα της Βολιβίας και του Περού, όπως και άλλοι σπόροι όπως ο αμάρανθος και οι σπόροι τσία, ήταν σύμβολα ευημερίας, γονιμότητας και αφθονίας, όμως με την έλευση και την βίαια επιβολή του χριστιανισμού απο τους ιεραπόστολους απαγορεύτηκε η χρήση αυτών των σπόρων διότι χρησιμοποιούντουσαν σε τελετές, για γονιμότητα και καλές σοδειές της γεωργίας.
    Ευτυχώς για εμάς όμως κάποιες μικρές ομάδες σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά συνέχιζαν την καλλιέργεια αυτών των αρχαίων παραδοσιακών τροφών, έτσι στις ημέρες μας οι επιστήμονες τα ξανα-ανακάλυψαν και με έρευνες διαπίστωσαν ότι είναι πάρα πολύ θρεπτικές τροφές (υπερτροφές), οπότε και η καλλιέργεια τους πέρασε σε μεγαλύτερη κλίμακα.
  • Η πιό γνωστή κινόα είναι η λευκή αλλά υπάρχει και σε άλλα χρώματα όπως κόκκινη και μαύρη.
  • Η κινόα έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (πλήρης πρωτείνη), και είναι τέλειο αντικατάστατο του ζωικού κρέατος, περιέχει επίσης κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι εύπεπτη, χωρίς γλουτένη, και ιδανική για αναιμικούς και ηλικιωμένους επειδή ανεβάζει τον αιματοκρίτη, επιπρόσθετα βοηθά στην τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.  
  • Σε συνδυασμό με τους ξηρούς καρπούς γίνεται ακόμα πιό σούπερ φαγάκι με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία παρόμοια με εκείνα που έχει το ζωικό κρέας και τα ζωικά γαλακτομικά, όπως λυσίνη, λευκίνη, βαλίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη, ιστιδίνη, νιασίνη, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και άλλα ιχνοστοιχεία.
  • Εάν δεν σας αρέσουν τα καρύδια ή τα κάσιους αντικαταστήστε τα με άλλους ξηρούς καρπούς που σας αρέσουν.
  • Η κινόα δεν χρειάζεται πλύσιμο, οι σαπωνίνες που περιέχουν έχουν οφέλη στην υγεία όπως αποτοξίνωση και κάθαρση του οργανισμού εσωτερικά.
    Παρά αυτό εάν σας αρέσει γευστικά περισσότερο πλυμένη πλύντε την και αφήστε την να στεγνώσει για καμιά ώρα σε πετσέτα πριν την χρησιμοποιήσετε.
  • Το καβούρντισμα της κινόας πριν την προσθήκη του νερού της δίνει ένα υπέροχο άρωμα ξηρού καρπού που ταιριάζει με τα καρύδια και τα ανακάρδια.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.