Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Φαλάφελ με σάλτσα γιαουρτιού ή ταχινιού (original)


Υλικά: 
  • 250 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα για 24 ώρες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 2 πράσινα κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, περασμένες στην πρέσα
  • ½ κούπα μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
  • 1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου τριμμένοι ΜΠΑΧΑΡ
  • ½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο ΜΠΑΧΑΡ
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι ΜΠΑΧΑΡ
  • 1/4 κ.γ. ή μια πρέζα πιπέρι καγιέν ή πάπρικα ΜΠΑΧΑΡ
  • 1/4 κ.γ. ή μια πρέζα κανέλα ΜΠΑΧΑΡ
  • 1/4 κ.γ. ή μια πρέζα τριμμένο μπαχάρι ΜΠΑΧΑΡ
  • Αλάτι Ιμαλαίων Saltic (περίπου 1-1,5 κ.γ.)
  • 4 κ.σ. αλεύρι για κάθε χρήση Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Ελαιολαδο ARISTON για το μείγμα + για το τηγάνι ή το ταψί
  • Πίτα αράβικη για το σερβίρισμα
  • 1 κ.σ. σησάμι για το μείγμα ή για επικάλυψη (προαιρετικά)
Υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού:
  • 200 γρ. γιαούρτι σόγιας ή άλλο φυτικό γιαούρτι
  • ½ σκελίδα σκόρδο, περασμένο στην πρέσα
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο ARISTON
  • 1 κ.γ. λεμόνι
  • Αλάτι Ιμαλαίων Saltic
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι ΜΠΑΧΑΡ
Υλικά για τη σάλτσα ταχινιού:
  • 1/2 κούπα ταχίνι 
  • 1/2 κούπα νερό (ή όσο χρειαστεί, μπορεί και λιγότερο)
  • 2 μεσαία λεμόνια ή 1 μεγάλο (χυμός)
  • 1/4 κ.γ. ή 1 μεγάλη πρέζα ροζ αλάτι 
  • 1 μεγάλη ή 2 μικρές σκελίδες σκόρδο λιωμένη (χωρίς το φύτρο)
Παρασκευή των φαλάφελ:
  1. Βάζεις στο πολυκόπτη (multi) τα ρεβύθια που έχεις μουλιάσει από χτες βράδι και τα αλέθεις.
  2. Προσθέστει και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, αλάτι, κύμινο, πάπρικα, μπαχάρι, φρέσκο πιπέρι, κανέλα, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο , μαϊντανό και τα χτυπάς.
  3. Βάζεις το μείγμα σε ένα μπολ,το σκεπάζεις με μεμβράνη και το βάζεις στο ψυγείο για μία ώρα.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύεις το αλεύρι με το μπέικιν, και ρίχνεις μια κουταλιά στο μείγμα. 
  5. Πλάθεις το μείγμα σαν κεφτεδάκι και το αλευρώνεις στο υπόλοιπο αλεύρι και τηγανίζεις.
Παρασκευή για τη σάλτσα γιαουρτιού: 
  1. Σε ένα μπολ βάζεις γιαούρτι, ταχίνι, αλάτι, σκόρδο,λίγο ξύδι βαλσάμικο λευκό και ανακατεύεις.
Παρασκευή για τη σάλτσα ταχινιού:
  1. Ανακατεύετε το ταχίνι μαζί με το λεμόνι το σκόρδο και το αλάτι.
  2. Προσθέτετε σιγά σιγά το νερό (μπορεί να μη χρειαστεί όλο) μέχρι να ασπρίσει και να αποκτήσει λεία υφή.
  3. Σερβίρετε μαζί με τα φαλάφελ ή άλλα κεφτεδάκια.
Παρασκευή του σάντουιτς με αραβική πίτα: 
  1. Απλώνεις στην αράβικη πίτα τη σος, βάζεις μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και δύο φαλάφελ, το κλείνεις και σερβίρεις.

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Τα αυθεντικά φαλάφελ γίνονται με ενυδατωμένα ωμά ρεβύθια σαν φύτρα, εάν το κάνετε με βρασμένα δεν λέγεται φαλάφελ αλλά ρεβυθοκεφτές.
  • Το φαλάφελ λέγεται πως κατάγεται από την Αίγυπτο όπου καταναλώνονταν από κόπτες και αντικαθιστούσε το ζωικό κρέας σε περιόδους νηστείας, και εκεί είναι το απόλυτο street food αλλά και ένα αγαπημένο fast food όλων των χορτοφάγων ανά τον κόσμο.
  • Καθώς η Αλεξάνδρεια είχε λιμάνι, πιθανότατα το φαλάφελ «ταξίδεψε» εύκολα προς τη Μέση Ανατολή, όπου και η φάβα αντικαταστάθηκε από τα ρεβύθια.
  • Αφού φτιάξουμε τα φαλάφελ μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε και στην κατάψυξη για κάποια άλλη φορά. Δεν χάνουν καθόλου στη γεύση και την υφή.
  • Διαφοροποίησε το φαλάφελ σου με το να το πανάρεις καλά με σουσάμι πριν το τηγανίσεις.
  • Στη σάλτσα ταχινιού αντί για νερό μπορείτε να βάλετε κάποιο φυτικό γάλα ή κρέμα γάλακτος σόγιας
  • Προσθέστε σταδιακά το νερό στο ταχίνι για να καθορίσετε εσείς τη πυκνότητα που σας αρέσει.

http://bletsas.gr/falafel/

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. 
Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.