Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Κρέμα καλαμποκάλευρου


Υλικά: 
  • 1 κούπα κίτρινο καλαμποκάλευρο 
  • 1 κούπα νερό (για την ενυδάτωση του καλαμποκάλευρου)
  • 3 κούπες νερό (για το βράσιμο)
  • 3  πρέζες ροζ αλάτι 
  • 1/2 κούπα ζάχαρη 
  • 1 κούπα φυτικό γάλα  
  • 1 ξύλο κανέλας 
  • Κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας 
Παρασκευή:
  1. Σε ένα μπολ προσθέστε τη 1 κούπα καλαμποκάλευρο στη 1 κούπα νερό και αφήστε το να μουλιάσει για 5 λεπτά.
  2. Ενώ το καλαμποκάλευρο ενυδατώνεται, βράστε σε μέτρια φωτιά σε μια κατσαρόλα με κλειστό καπάκι τις 3 κούπες νερό μαζί με 3 πρέζες αλάτι και το ξύλο κανέλας.
  3. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, αφαιρέστε τη κατσαρόλα απο τη φωτιά και ρίξτε το εμποτισμένο καλαμποκάλευρο ανακατεύοντας το με ένα σύρμα ή μια κουτάλα.
  4. Ξαναβάλτε τη κατσαρόλα στην εστία, χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάστε το και αφήστε το να σιγομαγειρευτεί για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να πήξει.
  5. Κλείστε τη φωτιά (αλλά μη το βγάλετε απο την εστία), ρίξτε μέσα στη κρέμα τη ζάχαρη, το γάλα, τη βανίλια και ανακατέψτε καλά.
  6. Σερβίρουμε τη κρέμα σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με κανέλα ή λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, τρώγεται ζεστή.
 
        

Συμβουλές - Πληροφορίες:
  • Μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε τη ζάχαρη και το γάλα ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις, έχετε υπόψην όμως ότι σκέτος ο χυλός καλαμποκάλευρου είναι άνοστος και χρειάζεται οπωσδήποτε κάποια επιπλέον υλικά για να νοστιμίσει.
  • Προσοχή στα μπαχαρικά ειδικά εαν είναι φρεσκοτριμμένα γιατί είναι δυνατά και μπορεί να πικρίσει εάν σας πέσει πολύ ποσότητα, μπορείτε να το πασπαλίσετε με μοσχοκάρυδο αλλά είναι ασυνήθιστο για τη χώρα μας, προτιμήστε βανίλια ή άλλο μπαχαρικό όπως κανέλα εάν σας αρέσουν οι πιο συμβατικές γεύσεις.
  • Όταν βάλετε το γάλα εάν σας αραιώσει πολύ μπορείτε να το ξαναβάλετε στη φωτιά αλλά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα.
  • Μόλις ρίξετε το καλαμποκάλευρο μέσα στο βρασμένο νερό ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα ή μια ξύλινη κουτάλα για να μη δημιουργηθούν γρομπαλάκια.
  • Η συνταγή είναι απο τη Τζαμάϊκα και τη συνηθίζουν οι ρασταφάριανς που λόγω θρησκείας είναι χορτοφάγοι, είναι συνηθισμένη σε κάθε σπίτι και στη γλώσσα τους τη λένε Pop ή Cog, λέγεται  ότι οι μικροί κόκκοι του καλαμποκάλευρου που περιέχει αυτός ο χυλός καθαρίζούν το πεπτικό σύστημα.
  • Είναι πολύ εύκολη, τα σημεία που πρέπει να προσέξετε περισσότερο είναι όταν ρίξετε το ενυδατωμένο καλαμποκάλευρο να το ανακατέψετε πολύ καλά και στα μπαχαρικά για να μη σας πέσουν παραπάνω.
  • Μπορείτε να τη συνοδέψετε με ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα κ.α.

~ Λαόνικος Τσάγκος
   Vegan Μάγειρας 
Κρέμα καλαμποκάλευρου με κανέλα και καρύδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.