Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Σαλάτα γλιστρίδας (βραστή)


  Υλικά: 
  • 1/2 κιλό κορυφές γλιστρίδες
  • Λεμόνι ή μηλόξιδο
  • Ρίγανη
  • Αλάτι και 
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή:
  1. Πλένετε την γλιστρίδα.
  2. βράζετε νερό σε μια κατσαρόλα και την ρίχνετε μέσα.
  3. Την βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κοτσανάκια της.
  4. Την στραγγίζετε.
  5. Την σερβίρετε με λεμόνι, αλάτι και ρίγανη. 
Άγρια γλιστρίδα
Σαλάτα γλιστρίδας με μπαμπά γκανούς και πίτες
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:

  • Το παραπάνω είναι περισσότερο μια υπενθύμιση μιας αρχαίας πρακτικής, οδηγός και ιδέα μαγειρέματος της γλιστρίδας παρά μια συμβατική συνταγή.
  • Η Αντράκλα ή ανδράχλη ή γλυστρίδα (Portulaca oleracea) είναι ένα σαλατικό και γνωστό ζιζάνιο και που φύεται άφθονα στην Ελλάδα χωρίς ιδιαίτερη καλλιέργεια, κυρίως σε λαχανόκηπους.
    Η γλυστρίδα λέγεται επίσης και αντραχλίδα ή σκλιμίτσα ή χοιροβότανο ή και τρευλό. Modern Latin from Latin, purslane from portula, diminutive of porta, door (see "port"): from the doorlike opening of the seed capsule
    Το όνομα της Portulaca oleracea προέρχεται απο την πόρτα, επειδή οι κάψουλες των σπόρων της ομοιάζουν με πόρτες και oleracea επειδή είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά.
  • Είναι ένα πολύ θρεπτικό φυτό με πάνω απο 2000 έτη ιστορίας ως τροφή, ανοίγει την όρεξη και είναι καλή πηγή Ω3 λιπαρών οξέων,
    ωμή έ
    χει αλμυρόξινη γεύση και όταν βράζεται σχεδόν χάνει την γλιστερή υφή της και έχει γεύση άγριου χόρτου.
  • Μια και μόνο μερίδα γλιστρίδας την ημέρα καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη (ισχυρό αντιοξειδωτικό).
    Προστατεύει από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τις φλεγμονώδεις παθήσεις.
    Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, βιταμίνη Α, C, B και καροτενοειδή.
  • Οι γλιστρίδες στην Αρχαία Ελλάδα μαζί με άλλα άγρια χόρτα ήταν βασική τροφή και στην κατοχή έσωσαν στην κυριολεξία τις ζωές πάρα πολλών ανθρώπων που κινδύνευαν να πεθάνουν απο ασιτία.
  • Χρησιμοποιείται σε σούπες, ζωμούς, σαλάτες και σάλτσες, ενώ στη Μέση Ανατολή τοποθετούσαν μερικά φύλλα από γλιστρίδα κάτω από τη γλώσσα τους , για να ξεδιψάσουν, τα φύλλα της μπορούν να αντικαταστήσουν το αγγούρι στο τζατζίκι για ένα διαφορετικό και θρεπτικό αποτέλεσμα.
  • Στην Ινδία ένα είδος αντράκλας χρησιμοποιείται για επούλωση πληγών.
  • Ως βοτάνι είναι καθαρτικό του αίματος και διουρητικό.
  • Σε πολλά μέρη της Ελλάδας αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια, οι συνομιλητές του, του λένε:
    "γλυστρίδα έφαγες;",
    επειδή σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση η κατανάλωση γλιστρίδας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου λόγω ότι η γλώσσα "γλιστράει" περισσότερο!
  • Υπάρχουν και καλλωπιστικές ποικιλίες γλιστρίδας με μεγάλα άνθη σε διάφορα χρώματα, οι οποίες είναι το ίδιο εδώδιμες με τις άγριες γλιστρίδες, αλλά όχι το ίδιο νόστιμες και θρεπτικές όσο οι άγριες.
Καλλωπιστική ποικιλία γλιστρίδας (ήμερη γλιστρίδα)
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.