Τα λευκά αμύγδαλα σε αυτή την συνταγή δίνουν ένα κρεμώδες τυρί με πλούσια υφή.
Άψητο, θα είναι λείο και επαλείψιμο.
Ψημένο θα γίνει λίγο πιο εύθραυστο, σαν το παραδοσιακό τυρί φέτα.
ΥΛΙΚΑ:
- 1 1/2 κούπα ή περίπου 200 γρ. ωμά αμύγδαλα
- ¼ κούπας ή 60 ml χυμό λεμονιού
- 1/2 κούπα φιλτραρισμένο νερό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ή 1/4 κ.γ. σκόρδο ή κρεμμύδι σε σκόνη
- 1 ¼ κ.γ. ψιλό αλάτι ιμαλαϊων ή 1 κ.γ. χονδρό άλας
Υλικά αρωματικού λαδιού επικάλυψης:
- ¼ κούπας ελαιόλαδο (Εαν θέλετε να το αρωματίσετε με βότανα αλλιώς παραλείψτε το)
- 1 κ.σ. φρέσκα φύλλα θυμάρι (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου (προαιρετικά)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Α. ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ- Τοποθετήστε τα αμύγδαλα σε ένα μέτριο μπολ και καλύψτε τα με 8 εκ. κρύο νερό.
- Αφήστε τα να μουλιάσουν για 24 ώρες
(καλό είναι να αλλάξετε το νερό όταν θολώσει).
Β. ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ
Γ. ΣΤΡΑΓΓΙΣΗ
- Στραγγίστε τα μουλιασμένα αμύγδαλα και ξεπλύνετε τα δυό φορές με κρύο τρεχούμενο νερό.
- Πολτοποιήστε τα μαζί με το χυμό λεμονιού, τις 3 κ.σ. λάδι, το σκόρδο, το αλάτι, και 1/2 κούπα κρύο νερό σε ένα επεξεργαστή τροφίμων (multi) για περίπου 6 λεπτά, ή μέχρι να γίνει πολύ απαλό και κρεμώδες το μείγμα.
- Τοποθετήστε ένα μεγάλο σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ, και απλώστε ένα τριπλό στρώμα μουσελίνας ή τουλουπάνι.
- Ισιώστε το μείγμα αμυγδάλου μεσα στο τουλπάνι.
- Ενώστε τις γωνίες και τις πλευρές του υφάσματος μαζί, και στρίψτε τις γύρω από το τυρί, σχηματίζοντας μια μπάλα και πιέζοντας για να βοηθήσετε να αποβάλει την περιττή υγρασία.
- Ασφαλίστε με λάστιχο ή σπάγγο κουζίνας.
- Τοποθετήστε το στο ψυγείο για 12 ώρες, ή όλη τη νύκτα. Πετάξτε το υγρό που θα βγάλει.
Δ. ΨΗΣΙΜΟ (προαϊρετικό)
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 100-150 ° Κελσίου περίπου ανάλογα την ένταση του φούρνου σας.
- Απλώστε σε ένα ταψάκι μια λαδόκολλα, ξετυλίξτε το τυρί (θα είναι μαλακό), και μεταφέρετε το από την μουσελίνα επάνω στην λαδόκολλα ψησίματος.
- Ισιώστε το μείγμα φτιάχνοντας μια μπάλα ή ένα οβάλ σχήμα.
- Ψήστε 30-40 λεπτά, ή μέχρι να σκληρύνει όσο το θέλετε εσείς.
- Αφήστε το να κρυώσει και μετά βάλτε το στο ψυγείο.(Μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο 2 μέρες πριν το ψήσετε.)
Ε. ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΝ ΕΛΙΑΣ (προαϊρετικό)
- Αναμίξτε το 1/4 της κούπας λάδι, το θυμάρι, και το δεντρολίβανο σε μικρή κατσαρόλα.
- Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασιά για 2 λεπτά ή μέχρι να είναι πολύ ζεστό, αλλά όχι να σιγοβράζει.
- Αφήστε το να παγώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ρίξτε το αρωματισμένο με τα βότανα ελαιόλαδο επάνω από το τυρί λίγο πριν το σερβίρουμε.
- Εαν δεν έχετε αγοραστό χυμό λεμονιού βάλτε μισό φρέσκο χυμό και μισό νερό ή μόνο φρέσκο χυμό εάν προτιμάτε τα ξινούτσικα τυριά.
- Εάν δεν έχετε λεμόνια ούτε αγοραστό χυμό λεμονιού μπορείτε να αντί για 1/4 κούπας χυμό λεμονιού να βάλετε 1/4 κούπας νερό + 1 κ.γ. κιτρικό οξύ (θα το βρείτε στις υπεραγορές με την ονομασία "Ξινό")
Φέτα αμυγδάλου απο φωτογραφία φίλης της σελίδας |
http://www.vegetariantimes.com
http://rockinthestove.com
http://www.maplespice.com
http://honestcooking.com
το λαδι επικαλυψης σε πιο στάδιο μπαίνει? (εξαιρετική συνταγη....καιρο εψαχνα να δω μια ευκολη συνταγη για φετα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο τέλος
ΔιαγραφήΚαταπληκτικό!!! Δοκίμασα τη συνταγή γιατί νηστεύουμε και γενικώς αποφεύγουμε αυτά τα "ψεύτικα" τυριά του εμπορίου. Πρόσθεσα πιπεριά πράσινη στο μπλέντερ, το έβαλα στο ψυγείο χωρίς να το στραγγίσω και μετά από λίγη ώρα είχαμε ωραία τυροσαλάτα (μα πώς έχει τόσο τυρένια γεύση;) που την καταβροχθίσαμε χωρίς καμία τύψη! Η πεντάχρονη κόρη μου ενθουσιάστηκε γιατί η κανονική φέτα δεν της αρέσει ιδιαίτερα.Ευχαριστούμε που μοιράστηκες αυτή τη συνταγή μαζί μας. Χριστίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλα...εαν το στραγγιζες και το εψηνες θα εβγαινε σχεδον οπως στην εικόνα, αλλα όπως και να εχει είναι νόστιμο, και εγω τη προηγουμενη φορα δε το ειχα ψησει αλλα το ειχα στραγγιξει, λιγα υγρα ειχε βγαλει.
Διαγραφήειναι το αμυγδαλο και το αλατι κυριως...
σημερα εφτιαξα μια αλλη φετα αμυγδάλου.
ψαξε τη ως "αμυγδαλοτύρι" (Μαλακή φέτα αμυγδάλου)
Η συνταγή μου κίνησε την περιέργεια και την έκανα με σκοπό να την αναρτήσω κάποια στιγμή και στο μπλογκ μου. Δυστυχώς όμως δεν το πέτυχα. Η γεύση είναι συμπαθητική , όχι ιδιαίτερα τυρένια κατά τη γνώμη μου. Πρόσθεσα και λίγο παραπάνω αλάτι. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για προσθήκες , όπως πιπεριά , μπούκοβο κτλ. Το πρόβλημα ήταν στο ψήσιμο. Το έψησα αρκετή ώρα αλλά σε καμία περίπτωση δεν έκανε την ωραία κρούστα που φαίνεται στη φωτο, ούτε και σκλήρυνε ιδιαίτερα. Δεν πειράζει ... Όπώς και να έχει συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου και σε ευχαριστούμε για τις συνταγές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει μεγαλη ευελιξία για προσθηκη αρωματικών ναι.
ΔιαγραφήΤο στράγγιξες;
έκανες όλα όσα αναφέρει η συνταγή;
το χρώμα οφειλεται μαλλον στο οτι ειχες πιο χαμηλά το φούρνο, φούρνος απο φούρνος διαφέρει.
Δοκίμασε αυτη τη συνταγη, σίγουρα θα σου αρεσει περισσοτερο, μόλις την εφτιαξα και προσθεσα και λευκο miso μέσα...
http://gelastazwakia.blogspot.gr/2013/11/blog-post_3049.html
ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ.
ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ!!! ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΓΕΥΣΤΟ!!!
ΕΝΑ ΜΕΡΟς ΤΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΜΑΣΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ.!!!
ΘΑ ΕΛΕΓΑ - ΘΑ ΣΑ ΠΩ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ - ΟΤΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΟΝΟ 15'
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΟΛΥ ΑΠΑΛΑ.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΗΚΕ ΤΑΧΥΣΤΑ.
ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΩΡΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΠΑΝΙΟ ΑΛΛΑ...
ΜΟΛΙς 15 ΛΕΠΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΧΝΟς ....
ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΔΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ....
ΘΑ ΣΑς ΚΡΑΤΩ ΕΝΗΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΟΜΟΡΦΙΑς ΠΟΥ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ...
ΕΥΓΕ !!!
Τέλεια η φέτα και σε όψη και σε γεύση. Λόγω αλλεργίας του μικρού μας στο γάλα σταματήσαμε όλα τα γαλακτοκομικά στο σπίτι, αλλά αυτή η φέτα είναι εξαιρετική και τολμώ να πω καλύτερη από την ζωικής προέλευσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κρούστα στην αρχή και σε εμένα δεν έπιασε αλλά έβαλα τον αέρα και στη συνέχεια την πάνω αντίσταση και το αποτέλεσμα ήταν αυτό της φωτό.
Ευχαριστούμε πολύ.
Ευχαριστώ για τη συμβουλή, χαίρομαι που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΔες και την άλλη συνταγή για φέτα αμυγδάλου η οποία είναι στη κατσαρόλα και΄όχι στο φούρνο και είναι και αυτή πολύ καλή και νόστιμη.
Φίλε συγχαρητήρια πολλά , εκπληκτική δουλεία έχεις κάνει εδώ !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗλίας Τ. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Σύγχρονο νεοελληνικό μαντείο.
http://manteio1.blogspot.gr/
Χαίρομαι που σου άρεσε, κοινοποίησε τις.
ΔιαγραφήΝικο καλησπέρα, ευχαριστουμε για τη συνταγή, αύριο θα δοκιμασω να φτιαξω το αμυγδαλοτυρι. Γνωρίζεις ποσες μερες διατηρείται στο ψυγείο μετα το ψησιμο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου ανώνυμε!
ΔιαγραφήΔε γνωρίζω να σου πω στα σίγουρα, αλλά εικάζω πως θα αντέχει μια εβδομάδα ίσως και περισσότερο ανάλογα τη ψύξη του ψυγείου σου...
Γενικά πάντως τέτοιου τύπου τρόφιμα διατηρούνται σχετικά λίγο καιρό και καλό είναι να φαγωθούνε σύντομα, μπορείς να τα βάλεις σε συνταγές πχ τυροπιτάκια ή ντάκο κλπ...
Γενικά όπου μπαίνει η ζωική φέτα.
:)
Νικο ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σου. Τίνα με λένε χεχε. Αν ειναι βδομαδα ειναι καλα. πάντως γάλα αμυγδαλου που φτιαχνω συχνα μετα τις τεσσερις μερες αρχιζει και μυριζει, γι αυτο ρωτησα για το τυρι. θα το ξεκινησω σε λιγο και ανυπομονω να δω το αποτελεσμα. θα επανελθω αυριο με νεες πληροφορίες ;) Καλη συνεχεια!
ΔιαγραφήΝαι, τα γάλατα τόσο διαρκούν, περίπου 3-4 ημέρες όχι παραπάνω.
ΔιαγραφήΤα τυριά τέτοιου τύπου συνήθως γύρω στην εβδομάδα αλλά δε μπορώ να σου το πω με μεγάλη σιγουριά, για αυτό σου είπα καλό είναι να τρώγονται σύντομα, δοκίμασε το και πες μας...
Εάν μπορέσεις να κρατηθείς και να μη το φας.
:)
Τελειο βγηκε το αμυγδαλοτυρι!!! Οπως φαινεται στις φωτο! Δεν μπορω να πιστεψω πως εχει τοσο τυρενια γευση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σου άρεσε και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Διαγραφή:)
Είναι καταπληκτικό, το ξαναεφτιαξα 2η φορά σε διπλή ποσότητα. Εγώ προσθετω & λίγη διατροφική μαγιά για έξτρα τυρενια γεύση & το γαλατακι που σουρωνει γίνεται κρέμα! Την προηγούμενη φορά τη χρησιμοποίησα για καρμποναρα & σήμερα για μανιταροπιτα. Μιαμ!..
ΑπάντησηΔιαγραφή