Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Γλυκιά κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

 Γλυκιά Πίτα με Κολοκύθα (Λωλή Σίφνου)
ΥΛΙΚΑ:
  • 500 gr. ψίχα πορτοκαλής κολοκύθας
  • 270 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 150 ml. χυμό πορτοκαλιού
  • 120 ml. ελαιόλαδο
  • 60 ml. κονιάκ
  • 120 gr. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλο
  • 1 κάψουλα βανιλίνη ή ένα μικρό κομματάκι απο καρπό βανίλιας ή λικέρ μαστίχας 
  • 1 κ.σ. μπεικιν πάουντερ
  • 8 κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο σε 12 κ.σ. ζεστό νερό (προαιρετικά) 
  • 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά) 
  • 1/2 κούπα καρύδια (προαιρετικά) 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

1. Τρίβουμε την κολοκύθα και την αφήνουμε σε τρυπητό να σταγγίσουν τα υγρά της.
2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου, στύβουμε τα πορτοκάλια και παίρνουμε το ξύσμα.
3. Σε ένα μπώλ βάζουμε το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κολοκύθα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μέιγμα.
4. Προσθέτουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
5. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο, μέτριο, ταψί και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
6. Ψήνουμε την πίτα για 40-45 λεπτά στους 180°C Κελσίου.
7. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και κατόπιν κόβουμε σε κομμάτια.
8. Σερβίρουμε με κανέλα και άχνη ή σιρόπι σφενδάμου!


Tips συνταγής:
  • Μπορείτε αν θέλετε να κόψετε την κολοκύθα σε τετράγωνα μικρά κυβάκια, αν και η εκδοχή με το τριμμένο κολοκύθι είναι καλύτερη!
  • Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε σταφίδες, τις οποίες θα μουλιάσετε μέσα στο κονιάκ αλλά και σαν παραλλαγή καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς!
  • Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια της πίτας με σουσάμι.
  • Επίσης σε παραλλαγή μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε λικέρ μαστίχα αντί για κονιάκ ή μαστίχα κοπανισμένη.

1 σχόλιο:

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.