Υλικά:
- 1 κούπα ή 200 γρ. ξερά ρεβίθια
- 2-4 κ.σ. σησαμοπολτό (tahini)
- 1 μεγάλο ή 2 μικρά λεμόνια (ο χυμός τους μόνο, προσθέστε σταδιακά)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. κύμινο
- 4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιον
- 1 - 1 1/2 κ.γ. ορυκτό άλας (προσθέστε σταδιακά)
- 1 ματσάκι φρέσκα μυρωδικά (κόλιαντρο ή μαϊντανό ή σχοινόπρασο κ.α.)
- 1/4 - 1/2 κούπα παγωμένο νερό (προσθέστε σταδιακά)
- Κουτάλια λαχανικών για το σερβίρισμα (σέλερι, καρότα, pok choi κ.α.)
- 1/2 κ.γ. σκόνη απο σπόρους κόλιανδρου (προαιρετικά)
- 2 πρέζες πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- Μουσκέψτε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό σε ένα πυρέξ από το προηγούμενο βράδι για τουλάχιστον 12-24 ώρες αλλάζοντας το νερό εάν χρειαστεί.
- Στραγγίστε τα και αφήστε τα στην άκρη για να αρχίσουν να φυτρώνουν ποτίζοντας τα περίπου κάθε 8 ώρες (πρωί και βράδι) για περίπου 3 ημέρες, μέχρι να φυτρώσουν με ρίζα περίπου 1 εκ.
- Προσθέστε τα φυτρωμένα ρεβύθια στο μούλτι ή στο μπλέντερ μαζί με τον σησαμοπολτό, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το κύμινο και το αλάτι.
- Καθώς το μπλέντερ δουλεύει προσθέστε σταδιακά το λάδι και το νερό,
πολτοποιήστε μέχρι την επιθυμητή πυκνότητα, ανακατεύετε σποραδικά. - Δοκιμάστε εάν θέλει αλάτι ή λεμόνι, ανακατέψτε μέσα τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά και σερβίρετε.
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
- Τα φύτρα είναι δυναμίτες ενέργειας και θρεπτικών, όταν φυτρώνει ενας σπόρος τότε πολλαπλασιάζονται τα θρεπτικά του, κάποια εώς και 200-300 (%), αυτό γίνεται για να μπορέσει να ωθήσει το χώμα και να γίνει ολόκληρο φυτό!
- Μην τα αφήσετε να βγάλουν φύλλα γιατί θα πικρίσουν, μια μικρή ρίζα περίπου 1 εκ. αρκεί.
- Προσοχή μην βάλετε πολύ νερό, περίπου 1/4 της κούπας είναι συνήθως αρκετό, το ανακάτεμα βοηθάει στην πολτοποίηση.
- Είναι πιό νόστιμο παγωμένο.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.