Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Χούμους από φύτρα ρεβυθιών (Raw vegan hummus)


Υλικά: 
  • 1 κούπα ή 200 γρ. ξερά ρεβίθια 
  • 2-4 κ.σ. σησαμοπολτό (tahini)
  • 1 μεγάλο ή 2 μικρά λεμόνια (ο χυμός τους μόνο, προσθέστε σταδιακά)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιον
  • 1 - 1 1/2 κ.γ. ορυκτό άλας (προσθέστε σταδιακά)
  • 1 ματσάκι φρέσκα μυρωδικά (κόλιαντρο ή μαϊντανό ή σχοινόπρασο κ.α.) 
  • 1/4 - 1/2 κούπα παγωμένο νερό (προσθέστε σταδιακά)
  • Κουτάλια λαχανικών για το σερβίρισμα (σέλερι, καρότα, pok choi κ.α.)
  • 1/2 κ.γ. σκόνη απο σπόρους κόλιανδρου (προαιρετικά)
  • 2 πρέζες πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Μουσκέψτε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό σε ένα πυρέξ από το προηγούμενο βράδι για τουλάχιστον 12-24 ώρες αλλάζοντας το νερό εάν χρειαστεί. 
  2. Στραγγίστε τα και αφήστε τα στην άκρη για να αρχίσουν να φυτρώνουν ποτίζοντας τα περίπου κάθε 8 ώρες (πρωί και βράδι) για περίπου 3 ημέρες, μέχρι να φυτρώσουν με ρίζα περίπου 1 εκ.
  3. Προσθέστε τα φυτρωμένα ρεβύθια στο μούλτι ή στο μπλέντερ μαζί με τον σησαμοπολτό, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το κύμινο και το αλάτι. 
  4. Καθώς το μπλέντερ δουλεύει προσθέστε σταδιακά το λάδι και το νερό,
    πολτοποιήστε μέχρι την επιθυμητή πυκνότητα, ανακατεύετε σποραδικά.
  5. Δοκιμάστε εάν θέλει αλάτι ή λεμόνι, ανακατέψτε μέσα τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά και σερβίρετε.



Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Τα φύτρα είναι δυναμίτες ενέργειας και θρεπτικών, όταν φυτρώνει ενας σπόρος τότε πολλαπλασιάζονται τα θρεπτικά του, κάποια εώς και 200-300 (%), αυτό γίνεται για να μπορέσει να ωθήσει το χώμα και να γίνει ολόκληρο φυτό!
  • Μην τα αφήσετε να βγάλουν φύλλα γιατί θα πικρίσουν, μια μικρή ρίζα περίπου 1 εκ. αρκεί.
  • Προσοχή μην βάλετε πολύ νερό, περίπου 1/4 της κούπας είναι συνήθως αρκετό, το ανακάτεμα βοηθάει στην πολτοποίηση.
  • Είναι πιό νόστιμο παγωμένο.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.