Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Γλυκό ψυγείου με μπισκότα, ζελέ και κρέμα σησαμιού

Υλικά:
  • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 1 λίτρο νερό (προτιμήστε φιλτραρισμένο)
  • 100 ml σησαμοπολτό (tahini) ή σπιτικό φυστικοβούτυρο ή μισό - μισό
  • 80 γρ. καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου + 1 πρέζα ροζ άλας
  • 80 γρ άμυλο αραβοσίτου (κορν φλαουρ ή νισεστέ)
  • 1 καρπό βανίλιας (μόνο τους σπόρους της)
  • 1 κονσέρβα ροδάκινου ή ανανά
  • 1 λίτρο χυμό φράουλας
  • 2 κ.σ. (γεμάτες) καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
  • 2 κ.γ. αγάρ σε σκόνη ή 1 μπάρα αγάρ
Παρασκευή:
  1. Μετράμε και ετοιμάζουμε τα υλικά.
  2. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το νερό, το σησαμοπολτό και το άλας
    και τα πολτοποιούμε για 1 λεπτό.
  3. Κρατάμε το μισό γάλα και διαλύουμε μέσα το άμυλο. 
  4. Το υπόλοιπο γάλα το ρίχνουμε μαζί με τη ζάχαρη και την βανίλια μέσα σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά,
    μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το άμυλο διαλυμένο στο γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε συνεχώς 
    μέχρι να πήξει.
  5. Στραγγίζουμε το σιρόπι απο την κονσέρβα σε ένα βαθύ πιάτο.
  6. Βουτάμε τα μπισκότα ένα - ένα με μια απότομη κίνηση μέσα στο σιρόπι και τις στρώνουμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ. 
  7. Ρίχνουμε από πάνω τη κρέμα που φτιάξαμε και τη απλώνουμε ομοιόμορφα.
  8. Κόβουμε τα ροδάκινα σε φέτες και τα τοποθετούμε επάνω στην κρέμα.
  9. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει η κρέμα για περίπου 30 ' και φτιάχνουμε το ζελέ.
  10. Τοποθετούμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό, το αγάρ και τις 2 κ.σ. ζάχαρη.
  11. Μόλις αρχίσει να βράζει, μετράμε 3 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να διαλυθεί καλά το αγάρ, μόλις περάσει ο χρόνος το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για περίπου 10 λεπτά.
  12. Βγάζουμε τη κρέμα απο το ψυγείο, ανακατεύουμε το ζελέ με μια βαθιά κουτάλα και με πολύ προσεκτικές κινήσεις το ρίχνουμε επάνω απο την κρέμα και τοποθετούμε και πάλι στο ψυγείο για να πήξει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Προσοχή η κρέμα να έχει παγώσει πολύ καλά πριν ρίξετε το ζελέ, αλλίως μπορεί να έλθουν... τα πάνω κάτω!!!
  • Καλό είναι να βάλετε την κομπόστα στο ψυγείο αποβραδίς, έτσι κόβονται τα κομμάτια πιο εύκολα και παγώνει και το σιρόπι οπότε δεν ρουφάνε πολύ υγρασία τα μπισκότα.
  • Ιδανικά να το αφήσετε να παγώσει όλη τη νύχτα και να το σερβίρετε την επόμενη (εάν κρατηθείτε).
  • Ανακατεύετε συχνά κατά το βράσιμο για να μην σας "κόψει" το γάλα.
  • Εάν θέλετε μέσα στην κρέμα μπορείτε να βάλετε 1 κούπα αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα ή τριμμένα φουντούκια.
  • Προσαρμόστε την ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε.
  • Για τον ζελέ αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον ξινό χυμό όπως πορτοκάλι γιατί οι ξινοί χυμοί δεν πήζουν καλά με το αγάρ, και θα χρειαστεί μεγαλύτερη ποσότητα για να πήξει.
  • Για να μην κάνει τσουλήθρα ο ζελές επάνω στη κρέμα, χαρακώστε με ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι τη παγωμένη κρέμα πριν ρίξετε τον ζελέ, έτσι θα αυξηθεί η πρόσφυση και δεν θα γλιστράει ο ζελές επάνω στη κρέμα όταν το σερβίρετε στο πιάτο σας!
  • Για να δείτε εάν ο ζελές είναι καλός μπορείτε να βγάλετε ένα μικρό δείγμα περίπου 2 κ.σ. και να τον βάλετε σε ένα φλιτζανάκι στη κατάψυξη, ελέγξτε τον σε περίπου 10 λεπτά για να δείτε εάν έχει πήξει, εάν δεν έχει πήξει ή θέλετε τον ζελέ σας πιο πυκνό τότε συνεχίστε το βράσιμο ή προσθέστε άλλο 1/4 κ.γ. αγάρ σε σκόνη.
  • Για να βγάλετε τους σπόρους της βανίλιας χαρακώστε τη βανίλια κατά μήκος και σύρετε το μαχαίρι επάνω της.
  • Είναι σημαντικό το φυστικοβούτυρο να είναι σπιτικό, γιατί τα αγοραστά συνήθως είναι πολύ καβουρντισμένα με αποτέλεσμα να κάνουν καφετί γάλα.
  • Μπορείτε να βάλετε και ολόκληρα τα ροδάκινα χωρίς να τα κόψετε, αλλά σε φέτες τρώγεται πιό ευχάριστα.
  • Ανακατέψτε το αγάρ πριν το ρίξετε στη κρέμα γιατί το αγάρ έχει την τάση να κατακάθεται στον πάτο!



Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.