Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ρεβύθια με σπανάκι και σαφράν


Υλικά για 6 μερίδες:
  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 500 γρ. νεαρά φύλλα σπανακιού ή 400 γρ. καταψυγμένο σπανάκι
  • Νερό (περίπου 1,5 - 2 λίτρα)
  • ½ κεφάλι σκελίδες σκόρδου ξεφλουδισμένες
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο + 1 ολόκληρο ξεφλουδισμένο
  • 4 κ.σ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 λεπτές φέτες χωριάτικο ψωμί ή πολύσπορο
  • 2 κ.σ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 φακελάκι κρόκο 
  • Αλάτι
Παρασκευή:
  1. Απο βραδίς βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό για να μαλακώσουν. 
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα στραγγισμένα ρεβίθια μαζί με μπόλικο νερό(περίπου 1 ½ λίτρο), 4-5 σκελίδες σκόρδο, την δάφνη, και το ολόκληρο κρεμμύδι.
  3. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι τα ρεβίθια να είναι τρυφερά, περίπου 1 ½ ώρα ώρα και στο τέλος αλατίζουμε.
  4. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε το ψωμί, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και τη 1 σκελίδα σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. 
  5. Αφήνουμε το λάδι στο τηγάνι και πολτοποιούμε τα υλικά μαζί με τον κρόκο, το ολόκληρο κρεμμύδι που έβρασε και 1 κούπα ζωμό από τα ρεβίθια στο μπλέντερ και το ρίχνουμε μέσα στα ρεβίθια.
  6. Τοποθετούμε το σπανάκι στο τηγάνι μαζί με λίγο αλάτι, σκεπάζουμε, και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να μαραθεί.
  7. Προς το τέλος του μαγειρέματος και αφού έχουν βράσει τα ροβύθια, προσθέτουμε το σπανάκι στα ρεβύθια, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε την σούπα για άλλα 5 λεπτά μέχρι να δέσει, και σερβίρουμε.

Συμβουλές:
  • Για πιο ενδιαφέρουσα εμφάνιση μπορείτε να γκρατινάρετε λίγο τα ρεβύθια και το σπανάκι στο φούρνο με λίγη τριμμένη φρυγανιά από πάνω.
  • Εαν σας αρέσει η τσουκνίδα, μπορείτε να βάλετε 250 γρ. σπανάκι και 250 γρ. τσουκνίδα, έτσι θα γίνει ακόμη πιο θρεπτικό φαγητό, και ακόμη περισσότερο εαν το συνοδέψετε με ψωμί πολύσπορο ή ρύζι ολικής άλεσης, μπορείτε να βάλετε και λίγο ρύζι προς το τέλος του μαγειρέματος, όσπρια και δημητριακά δίνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
  • Τα ρεβίθια μαγειρεύονται πιο γρήγορα σε χύτρα ταχύτητας.
  • Το αλάτι να το ρίχνετε στο τέλος στα όσπρια, γιατί εάν το ρίξετε στην αρχή τότε σφίγγουν και δεν βράζουν καλά.
  • Ενυδατώστε τα ρεβίθια απο τη προηγούμενη ημέρα, ιδανικά για 24 ώρες αλλάζοντας το νερό όταν χρειάζεται.
  • Μπορείτε να να φτιάξετε κρουτόν στο ίδιο τηγάνι και να σερβίρετε την σούπα με αυτά.
  • Εάν σας αρέσει πολύ καλά δεμένη τότε αλέστε και μερικά ρεβύθια μαζί με το φρυγανισμένο ψωμί.



Σούπα με Σπανάκι, Ρεβίθια και Σαφράν
(ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 4 ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ 10 ΕΥΡΩ
http://www.sigmatv.com/shows/tithafame/news/236

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.