Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Τσουκνιδόπιτα με ελιές και καρύδια

Υλικά:
Υλικά για την γέμιση: 

  • 500 γρ. φύλλα σπανακιού (προτιμήστε τρυφερό, "baby spinach")
  • 250 γρ. φύλλα και τρυφερές κορυφές -μη ανθισμένης- τσουκνίδας
  • 100 - 200 γρ. ωμά καρύδια
  • 100 - 150 γρ. μαύρες ελιές, κομμένες στην μέση (προτιμήστε ξιδάτες και απυρήνωτες)
  • 10 μικρά κομμένα χλωρά κρεμμυδάκια, ξεχωριστά το πράσινο μέρος
  • 1 μεγάλο ξερό κρομμύδι, κομμένο σε κυβάκια
  • 1/2 - 1 κούπα χονδροκομμένα πράσινα μυρωδικά της αρεσκείας σας
    (άνηθο, μαϊνδανό, δυόσμο ή θυμάρι, καυκαλήθρες κ.α.)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι οίνου ή 1 μικρό λεμόνι (για τον χυμό του)
  • Αλατοπίπερο
  • 1/2 - 1 κ.γ. κύμινο ή garam masala 
  • 1/2 κούπα ψιλό σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά 
Υλικά για την μακεδονική σφολιάτα:
  • 200 γρ. ελαφρώς λιωμένη φυτική μαργαρίνη ή 2 φλιτζανάκια του καφέ έλαιον ελιάς
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 κούπα ή 350 ml νερό
  • Κορν φλάουρ ή αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • Σκληρό αλεύρι, όσο "σηκώσει" για να γίνει μια μαλακιά ζύμη (γύρω στα 500 - 600 [γρ.] θα πάρει ανάλογα πόση γλουτένη έχει το αλεύρι σας)
  • Σησάμι ή νιγκέλα ή άλλα σποράκια για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • 1 σφηνάκι ρακή ή τσίπουρο ή ούζο (προαιρετικά, με το ψήσιμο το αλκοόλ θα εξατμιστεί και θα μείνει μόνο το άρωμα)

Παρασκευή:

Α. Φτιάχνουμε την ζύμη: 
  1. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υγρά υλικά μαζί με το αλάτι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε μέσα σταδιακά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη, συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα και την χωρίζουμε σε δύο μπάλες (η πρώτη λίγο μεγαλύτερη).
  2. Αλευρώνουμε την επιφάνεια όπου θα ανοίξουμε το φύλλο και ανοίγουμε με το κορν φλάουρ ένα στρογγυλό φύλλο, όσο πιό λεπτό μπορούμε.
  3. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με την λιωμένη μαργαρίνη.
  4. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τον 16άκτινο ήλιο της Μακεδονίας (βλ. φωτογραφία).
  5. Παίρνουμε περιμετρικά κάθε κομμάτι και το τοποθετούμε (με την λαδωμένη του πλευρά προς τα κάτω) στο κέντρο του ήλιου.
  6. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα κομμάτια και στο τέλος διπλώνουμε σταυρωτά τις εσωτερικές ακτίνες του ήλιου μέχρι να έχουμε πια ένα πακετάκι.
  7. Φτιάχνουμε και το άλλο φύλλο με τον ίδιο τρόπο, και τα τοποθετούμε στο ψυγείο -για να παγώσει η μαργαρίνη- όσο εμείς ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Β. Φτιάχνουμε την γέμιση:
  1. Προμετράμε, πλένουμε και κόβουμε τα υλικά.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά καίμε 5-6 κ.σ. ηλιέλαιο και καβουρντίζουμε τα καρύδια μέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώμα, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν,
    (όταν κρυώσουν τα σπάμε με τα χέρια μας).
  3. Ανεβάζουμε την φωτιά στο δυνατό και σωτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το λευκό μέρος απο τα κρεμμυδάκια.
  4. Ρίχνουμε το baby σπανάκι και το αναποδογυρίζουμε μέχρι να μαραθεί.
  5. Μόλις μαραθεί κάπως, προσθέτουμε την τσουκνίδα και την αναποδογυρίζουμε για να μαραθεί κι αυτή.
  6. Μόλις βγάλει τα υγρά και έχουν μαλακώσει τα φύλλα μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και την αφήνουμε να στραγγίξει όσο περισσότερο γίνεται.
  7. Εν τω μεταξύ ανοίγουμε το φύλλο.
Γ. Ανοίγουμε το φύλλο και συναρμολογούμε την πίτα:

  1. Βγάζουμε τα πακετάκια από το ψυγείο και ανοίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια τόσο ώστε να καλύπτει τα τοιχώματα του ταψιού.
  2. Βάζουμε την στραγγισμένη γέμιση σε μια μεγάλη γαβάθα και ανακατεύουμε καλά μέσα τα μπαχαρικά, τα πράσινα μυρωδικά, το πράσινο μέρος απο τα κρεμμυδάκια, τα καρύδια, τις ελιές, το λάδι, το ξύδι και την 1/2 κούπα ψιλό σιμιγδάλι,
    προσθέτουμε σταδιακά το αλάτι δοκιμάζοντας μέχρι να μας αρέσει.
  3. Επαλείφουμε με λάδι το ταψί και στρώνουμε το φύλλο καλύπτοντας τα τοιχώματα του ταψιού.
  4. Λαδώνουμε καλά το φύλλο και πασπαλίζουμε 3 κ.σ. σιμιγδάλι το φύλλο.
  5. Βάζουμε τη γέμιση, την στρώνουμε σε ένα ισόπαχο στρώμα και πασπαλίζουμε με 3 κ.σ. σιμιγδάλι.
  6. Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο σε λίγο μικρότερη διάμετρο από το πρώτο και καλύπτουμε με αυτό την γέμιση.
  7. Στρίβουμε τις άκρες των δύο φύλλων προς τα μέσα, σε όλη την περίμετρο για να φτιάξουμε τον κόθωρο (κόρα).
  8. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με την μύτη του κοφτερού μαχαιριού και την αλείφουμε με 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο.
  9. Ψήνουμε στους 160 - 170 βαθμούς Κελσίου για 45-60 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει καλά το φύλλο.
  10. Αφού κρυώσει την κόβουμε και την σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη ! :)

Τα υλικά της γέμισης
Το φύλλο της μακεδονικής σφολιάτας ('Ηλιος της Βεργίνας)

Παρακολουθείστε το παρακάτω οπτικό με μια παρόμοια συνταγή πίτας για να σας βοηθήσει στην παρασκεύη της:



Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Αν έχουμε στρογγυλό ταψί, κάνουμε 16άκτινο ήλιο αλλά εάν έχουμε παραλληλόγραμμο ταψί τότε στο κέντρο καλύτερα να κάνουμε ένα παραλληλόγραμμο με 12 αχτίνες.
    Έτσι κάνοντας ένα φύλλο κάτω και ένα φύλλο πάνω, είναι σαν να έχουμε ανοίξει ένα-ένα 24 φύλλα με τον κόπο ανοίγματος 2 φύλλων!
    Η μακεδονική σφολιάτα μας λύνει τα χέρια!
  • Το λευκό μέρος απο τα πράσινα κρεμμυδάκια έχει περισσότερη υγρασία
    -που δεν θέλουμε στην πίτα μας για να μην μουλιάσει το φύλλο-,
    για αυτό και το τσιγαρίζουμε μαζί με το ξερό κρομμύδι.
  • Φυσικά όσοι δεν θέλετε να μπείτε σε διαδικασία να ανοίγετε φύλλο μπορείτε να φτιάξετε την γέμιση και να χρησιμοποιήσετε αγοραστό φύλλο σφολιάτας.
  • Η τσουκνίδα έχει βαριά γεύση, και για να γίνει νόστιμη η πίτα καλό θα είναι η αναλογία της με το σπανάκι να είναι περίπου 1:2 με 1:3, ή το πολύ 1:1, δηλαδή ένα μέρος τσουκνίδα ένα μέρος σπανάκι.
  • Τα κοτσάνια έχουν το περισσότερο βάρος, οπότε υπολογίστε σίγουρα μισή μεγάλη σακούλα τσουκνίδα για 250 γρ. φύλλα και βλαστούς.
  • Η τσουκνίδα είναι απολύτως εδώδιμη και δεν "τσιμπάει" πια όταν πολτοποιηθεί ή ψηθεί.
  • Τα κοτσάνια μπορείτε να τα αξιοποιήσετε φτιάχνοντας τα ένα θρεπτικο πράσινο χυμό λαχανικών!
  • Όταν χειριζόμαστε τις τσουκνίδες καλό είναι να φοράμε πλαστικά γάντια γιατί ως γνωστόν τσιμπάνε!
  • Πατάμε την γέμιση με μια ξύλινη κουτάλα μέσα στο στραγγιστήρι για να την βοηθήσουμε να στραγγίξει τα υγρά της γρηγορότερα.
  • Εάν σας τσιμπήσει τσουκνίδα τρίψτε ανάμεσα στα χέρια σας ένα φύλλο μολόχας και βάλτε το επάνω στην περιοχή που σας τσίμπησε η τσουκνίδα,η μολόχα έχει μαλακτική δράση και θα απαλύνει το κάψιμο της τσουκνίδας.
  • Το σπανάκι έχει πιό χονδρά φύλλα απο την τσουκνίδα για αυτό το βάζουμε πρώτο.
  • Όταν σωτάρουμε τα υλικά μπορούμε να ρίξουμε λίγο αλάτι για να βοηθήσουμε να βγάλει ευκολότερα τα υγρά απο τα λαχανικά.
  • Για το κόψιμο του ήλιου μπορεί να μας βοηθήσει η τοποθέτηση ενός μικρού κύπελλου στο κέντρο του φύλλου.
  • Η τσουκνίδα είναι ένα αρχαίο θεραπευτικό βοτάνι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνη Α (περισσότερη από το καρότο),  Β1, Β2, Β3 και Β5, Κ, Ε, και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.
    Επίσης είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φολικού οξέος, κάλιου, μαγγάνιου, μαγνήσιου, φωσφόρου, σελήνιου και ψευδάργυρου και άλλων σημαντικών ιχνοστοιχείων. Τα φύλλα της περιέχουν μυρμηκικό οξύ, χλωροφύλλη, σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, γλυκοκινόνες, και τανίνες.
  • Η τσουκνίδα σε αντίθεση με τα περισσότερα λαχανικά δεν περιέχει οξαλικό οξύ, και σε συνδυασμό με τον σίδηρο και την βιταμίνη C που εμπεριέχει την κάνει ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από αναιμία, γιατί χωρίς το οξαλικό οξύ απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου.
    Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου θα βοηθήσει εάν περιχύσετε χυμό φρέσκου λεμονιού στην γέμιση της πίτας πριν την φάτε.
  • Αυτό το χρήσιμο και αρχέγονο βοτάνι είναι αποδεδειγμένα:
    Αντιδιαβητικό.
    Διουρητικό και καθαρτικό (βοηθάει στην αποτοξίνωση)
    Διαλύει το ουρικό οξύ, είναι πολύτιμο σε κυστίτιδα, πέτρες στη χολή αλλά και κατά της βραδινής ενούρησης.
    Αιμοστατικό (σταματά αιμορραγίες)
    Αντιαναιμικό, τονωτικό.
    Στυπτικό(π.χ. κατά των αιμορροΐδων).
    Γαλακταγωγικό.
    Αγγειοσυσταλτικό.
    Αντιρρευματικό. (Για αρθριτικά, ισχιαλγία, χρόνιους ρευματισμούς.)
    Αντιδιαρροϊκό. (Για διάρροιες, εντερίτιδα.)
    Σπασμολυτικό. (Κατά των σπασμών)
    Αφροδισιακό. 
  • Οι παλιοί χτυπάγαν τα πόδια τους με δεματάκια τσουκνίδας για να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος και να θεραπεύσουν τα αρθριτικά τους.
  • Τα καρύδια είναι μια ιδανική τροφή για φυτοφάγους, μεταξύ άλλων περιέχουν μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό),  βιταμίνες (Β6, Ε, τόση όση μισή κούπα ελαιόλαδο.), φυτικές στερόλες και υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων.
    * Εάν δεν σας αρέσουν μέσα στην γέμιση μπορείτε να τα βάλετε περιμετρικά του κόθωρου όταν τον τυλίγετε.
    Δοκιμάστε τα όμως και μέσα, γαστρονομικά έχει ενδιαφέρον καθώς το κρατσανιστό καρύδι σπάει την μονοτονία της μαλακιάς γέμισης!
  • Οι ελιές, ο καρπός της θεάς Αθηνάς, είναι και αυτές μια αρχαία πολύ θρεπτική τροφή, οι μαύρες είναι ανώτερες απο τις πράσινες, και εμπεριέχουν:
    Μονοακόρεστα λιπαρών οξέα (ελαϊκό οξύ κ.α.).
    Βιταμίνης Ε.
    Μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο.
    Μοναδικές φαινολικές και αρωματικές ενώσεις, όπως ολεουροπεΐνη και φλαβονοειδή.
    * Η περιεκτικότητα της ελιάς σε νάτριο είναι υψηλή για αυτό τα άτομα με υψηλή πίεση πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση της.
Σφολιάτα με 8άκτινο ήλιο
Χυμός τσουκνίδας, αγγουριού και δυόσμου

Κομμένο κομμάτι σπανακοτσουκνιδόπιτας με σφολιάτα























Τα τριχίδια - "ενέσεις" της τσουκνίδας είναι γεμάτα με το μυρμηγκικό οξύ που προκαλεί την φαγούρα στο δέρμα μας, όταν σπάσουμε ή ζεματίσουμε την τσουκνίδα τότε εξουδετερώνεται η δράση της και μπορεί άνετα να φαγωθεί καθώς είναι νόστιμη, θεραπευτιή και θρεπτική !

Πηγές:
https://nostimakaixrisima.blogspot.co.uk
https://www.mirsini.gr
http://www.tastefull.gr
http://medlabgr.blogspot.com
http://www.vita.gr 
http://www.clickatlife.gr

https://www.sintagespareas.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.