Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Τυρόπιτα με λιαστή τομάτα, πιπεριά και ελιές


Υλικά για ένα μεγάλο ταψί φούρνου:

Υλικά για την σφολιάτα
  • 2 κούπες κρύο νερό
  • 1/2 κούπα λάδι ή λιωμένη φυτική μαργαρίνη
  • 4 κ.σ. ξύδι 
  • 2 κ.γ. ορυκτό άλας
  • Σκληρό λευκό αλεύρι, για ψωμί
    (περίπου 1 κιλό ή όσο σηκώσει, μέχρι να πλάθεται και να μην κολλά στα χέρια)
  • 200 γρ. φυτική μαργαρίνη ημι-λιωμένη, (για την επάλειψη των φύλλων)
  • Κορν φλάουρ, για το άνοιγμα του φύλλου
  • 2 κ.σ. σησάμι, για το πασπάλισμα της επιφάνειας
  • 1 κ.γ. κοφτό baking powder (προαιρετικά)
Υλικά για την γέμιση
  • 700 γρ. φέτα αμυγδάλου τριμμένη ή λιωμένη με πιρούνι
    (πατήστε στον σύνδεσμο και κάντε την διπλάσια συνταγή)
  • 1 κούπα πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι
  • 10 - 20 λιαστές ντομάτες σε λάδι, κομμένες στην μέση
  • 1 κόκκινη ή λαχανί πιπεριά ή πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 2 - 3 κ.γ. ρίγανη τριμμένη 
  • 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένα σε 1 φλιτζανάκι φυτικό γάλα ή νερό
Παρασκευή: 

Α. Προπαρασκευή του φύλλου σφολιάτας
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά
  2. Ρίχνουμε μέσα σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή μια ανάποδη ξύλινη κουτάλα μέχρι να νιώσουμε αντίσταση στο χέρι μας.
  3. Αλευρώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε με μπουνιές προσθέτοντας σιγά-σιγά λίγο αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και ξεκολλά από τα τοιχώματα.
  4. Κόβουμε την ζύμη περίπου στην μέση και ανοίγουμε με τον πλάστη το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης με κορν φλάουρ σε ένα όσο πιό λεπτό και μεγάλο φύλλο μπορούμε.
  5. Αλείφουμε με την μισή λιωμένη μαργαρίνη, το τυλίγουμε όπως τυλίγουμε τα χαλιά, και μετά το γυρνάμε για να γίνει "σαλίγκαρος" και κλείνουμε τις άκρες του στο κέντρο, να δείχνουν προς τα επάνω.
    Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε την μέθοδο του ήλιου της Βεργίνας (βλ. παρακάτω).
  6. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα για να παγώσει όσο εμείς φτιάχνουμε την γέμιση.
  7. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 1-6 και με την υπόλοιπη μισή ζύμη.
Β. Άνοιγμα φύλλου και συναρμολόγηση της πίτας
  1. Για την γέμιση προσθέτουμε σε μια γαβάθα όλα τα υλικά,
    το τυρί, την πιπεριά, τις λιαστές τομάτες, τα μπαχαρικά και το διαλυμένο κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
  2. Βγάζουμε το πρώτο μεγαλύτερο φύλλο απο το ψυγείο, αλευρώνουμε με κορν φλάουρ ελαφρά και ανοίγουμε ένα παχύ φύλλο λίγο μεγαλύτερο απο το ταψί μας.
  3. Λαδώνουμε το ταψί, το τοποθετούμε, ρίχνουμε την γέμιση και την απλώνουμε σε ισόπαχο στρώμα.
  4. Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και κλείνουμε την πίτα.
  5. Πασπαλίζουμε με σησάμι και την επαλείφουμε με έλαιον ελιάς. 
  6. Την χαράζουμε και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.




Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Δοκιμάστε την γέμιση πριν την βάλετε στην πίτα και εάν χρειάζεται κάτι όπως αλάτι ή κάποιο παραπάνω υλικό τότε συμπληρώστε.
  • Εάν δεν σας αρέσουν οι ελιές παραλείψτε τις, εάν προτιμάτε μαύρες βάλτε μαύρες.
  • Αυτή η πίτα είναι σαν χωριάτικη σαλάτα, τα αρώματα της θυμίζουν Ελληνική πίτσα με φέτα!
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε 100 γρ. από το αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης, έτσι το φύλλο θα γίνει πιό θρεπτικό, χορταστικό και με μια πιο χωριάτικη και αρχαία γεύση.
  • Αντί να τυλίξετε το φύλλο μπορείτε να το κόψετε σε σχέδιο ήλιου της Βεργίνας και να τοποθετήσετε στο κέντρο το κάθε τμήμα.

    





















Σχεδιάγραμμα διπλώματος του φύλλου για στρόγγυλο ταψί

Σχεδιάγραμμα διπλώματος του φύλλου για τετράγωνο ταψί




















* Τα σχέδια για το δίπλωμα της σφολιάτας είναι απο την σελίδα tastefull.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.