Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Σπεντζοφάϊ με κινόα



Υλικά: 
  • 6 βίγκαν χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη
  • 1 κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη
  • 1 κίτρινη πιπεριά χοντροκομμένη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό οίνο 
  • 1 κονσέρβα κονκασέ τομάτας
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας 
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλατοπίπερο
  • 1/2 κ.γ. νιφάδες καυτερής πιπεριάς (bukuvu)
  • 1/2 κ.γ. χρυσόριζα (curcuma) σε σκόνη 
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 ματσάκι μαϊνδανό χοντροκομμένο
Για την κινόα
  • 1/2 κούπα κινόα
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 1 κ.γ. ορυκτό άλας
Παρασκευή:

Για την κινόα
  • Σωτάρουμε ελαφρά την κινόα σε στεγνή κατσαρόλα
  • Όταν αρχίσει να μυρίζει σαν ξηρός καρπός ρίχνουμε το νερό.
  • Κλείνουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλότερο σημείο.
  • Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, κλείνουμε την φωτιά και αφήνουμε την κινόα να τραβήξει το νερό της για άλλα 10 λεπτά.
  • Αφρατεύουμε την κινόα με ένα πιρούνι και την βάζουμε στην άκρη.
Για το σπεντζοφάϊ
  1. Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το λουκάνικο να πάρει καλό χρώμα και το αποσύρουμε σε ένα πιάτο.
  2. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε καλά. 
  3. Ρίχνουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. 
  4. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κονκασέ ντομάτας, τον πελτέ, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
  6. Κλείνουμε το πώμα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές. 
  7. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του. 
  8. Σερβίρουμε με το φρέσκο μαϊνδανό από πάνω και την κινόα στο πλάι.
    (Εναλλακτικά σερβίρουμε με ζεστό ψωμί για βουτιές ή ρύζι)






Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Σπέντζα λέγεται στην τοπική διάλεκτο του Πηλίου η μακριά πιπεριά, εξού και σπεντζοφάϊ.
  • Μην προσθέσετε νερό, οι πιπεριές και η τομάτα έχουν αρκετά, το σπεντζοφάϊ είναι ένας μεζές που δεν πρέπει να έχει νερουλή σάλτσα.
  • Για να εξατμιστεί γρηγορότερα το νερό έχετε το πώμα ανοιχτό και ανακατεύετε περιοδικά.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.