Υλικά:
Για την κινόα
- 6 βίγκαν χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη
- 1 κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη
- 1 κίτρινη πιπεριά χοντροκομμένη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 ml λευκό οίνο
- 1 κονσέρβα κονκασέ τομάτας
- 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- Αλατοπίπερο
- 1/2 κ.γ. νιφάδες καυτερής πιπεριάς (bukuvu)
- 1/2 κ.γ. χρυσόριζα (curcuma) σε σκόνη
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 ματσάκι μαϊνδανό χοντροκομμένο
- 1/2 κούπα κινόα
- 1 1/2 κούπα νερό
- 1 κ.γ. ορυκτό άλας
Για την κινόα
- Σωτάρουμε ελαφρά την κινόα σε στεγνή κατσαρόλα
- Όταν αρχίσει να μυρίζει σαν ξηρός καρπός ρίχνουμε το νερό.
- Κλείνουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλότερο σημείο.
- Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, κλείνουμε την φωτιά και αφήνουμε την κινόα να τραβήξει το νερό της για άλλα 10 λεπτά.
- Αφρατεύουμε την κινόα με ένα πιρούνι και την βάζουμε στην άκρη.
Για το σπεντζοφάϊ
- Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το λουκάνικο να πάρει καλό χρώμα και το αποσύρουμε σε ένα πιάτο.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε καλά.
- Ρίχνουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
- Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κονκασέ ντομάτας, τον πελτέ, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
- Κλείνουμε το πώμα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.
- Προσθέτουμε τα λουκάνικα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.
- Σερβίρουμε με το φρέσκο μαϊνδανό από πάνω και την κινόα στο πλάι.
(Εναλλακτικά σερβίρουμε με ζεστό ψωμί για βουτιές ή ρύζι)

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
- Σπέντζα λέγεται στην τοπική διάλεκτο του Πηλίου η μακριά πιπεριά, εξού και σπεντζοφάϊ.
- Μην προσθέσετε νερό, οι πιπεριές και η τομάτα έχουν αρκετά, το σπεντζοφάϊ είναι ένας μεζές που δεν πρέπει να έχει νερουλή σάλτσα.
- Για να εξατμιστεί γρηγορότερα το νερό έχετε το πώμα ανοιχτό και ανακατεύετε περιοδικά.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.