Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

Σούπα αμυγδάλου με ψωμάκια

Υλικά:
  • 200 γρ. ανάλατα ωμά αμύγδαλα 
  • 200 γρ. ψίχα ξερού ψωμιού ή κρουτόν
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο ή άλλο λάδι
  • 30 γρ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (χωρίς τα κοτσάνια, μόνο τα φύλλα του)
  • 10 ϊνες κρόκου ή περίπου 1/4 κ.γ. σκόνη κρόκου
  • 1/4 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 750 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ. ανάλατα αμύγδαλα, κομμένα σε φετούλες και καβουρδισμένα
  • αλάτι 
  • φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Παρασκευή:
  1. Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα βουτώντας τα για 3 λεπτά σε βραστό νερό και τα στεγνώνουμε καλά. 
  2. Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, το απομακρύνουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα. 
  3. Σοτάρουμε και τα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν χρώμα και ρίχνουμε μόνο για ½ λεπτό και το μισό μαϊντανό. 
  4. Τα περνάμε στη συνέχεια όλα μαζί από το μπλέντερ να πολτοποιηθούν και τα μεταφέρουμε σε βαθιά κατσαρόλα. 
  5. Πασπαλίζουμε τον πολτό με κύμινο κι αλατοπίπερο και τον κρόκο, προσθέτουμε το ζωμό και περιμένουμε μέχρι να πάρει βράση. 
  6. Σκεπάζουμε το σκεύος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κοχλάζει για 20 λεπτά. 
  7. Στο τέλος ρίχνουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και τα μισά ψωμάκια. 
  8. Μόλις τραβήξουν, σερβίρουμε τη σούπα αχνιστή με τα υπόλοιπα ψωμάκια, ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Συμβουλές:
  • Μπορείτε να πειραματιστείτε και αντί για αμύγδαλα να βάλετε ανακάρδια ή αλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.
  • Εάν δε σας αρέσει ο μαιντανός βάλτε ένα άλλο αγαπημένο σας πράσινο μυρωδικό.
  • Αλλα ονόματα του κρόκου είναι ζαφορά ή σαφράν
  • Εάν δεν έχετε κρόκο μπορείτε να βάλετε χρυσόριζα (curcuma) αλλά δε θα έχει ίδιο άρωμα και χρώμα με το κρόκο.
  • Αντί να βάλετε το κρόκο μέσα στη σούπα μπορείτε να το ενυδατώσετε πρώτα σε ζεστό (όχι βραστό) νερό για μερικά λεπτά για να βγάλει το χρώμα του και να το ρίξετε στο τέλος.
http://www.athinorama.gr/umami/food/articles/?id=2502229

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.