Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Λικέρ αρμπαρόριζας με ερυθρό οίνο

Υλικά
  • 1 λίτρο ερυθρό οίνο 
  • 250 - 300 (γρ.) ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε)
  • 30 - 40 φύλλα αρμπαρόριζας (ανάλογα το μέγεθος και την επιθυμητή γεύση)
  • 1 ξυλάκι κανέλας ή 1 γαρύφαλλο ή 1 αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Πλενουμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο, μαζί με τη ζάχαρη και τον οίνο.
  2. Κλείνουμε με το πώμα και ανακινούμε για διαλυθεί -όσο γίνεται- η ζάχαρη (δεν πειράζει εάν δεν διαλυθεί όλη), και δοκιμάζουμε μήπως θέλει και άλλη.
  3. Τοποθετούμε το βάζο σε ένα πολύ ηλιόλουστο σημείο για περίπου 20 - 30 ημέρες ανακατεύοντας τις πρώτες ημέρες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη τελείως.
  4. Μόλις περάσουν οι ημέρες και έχουν βγάλει τα φύλλα το άρωμα τους τα αφαιρούμε, το στραγγίζουμε και το εμφιαλώνουμε.
  5. Το απολαμβάνουμε παγωμένο ή με παγάκια προσθέτοντας προαιρετικά 1 φρέσκο φυλλαράκι αρμπαρόριζας, είναι άριστο χωνευτικό για μετά το φαγητό.

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Η αρμπαρόριζα είναι απο μόνη της τόσο αρωματική που δεν χρειάζεται επιπλέον αρώματα που πιθανόν να καλύψουν το άρωμα της,
    παρά αυτά εάν σας αρέσει η κανέλα ή κάποιο άλλο απο τα προαιρετικά αρωματικά υλικά μπορείτε να τα προσθέσετε.
  • Καλό είναι να έχετε αποστειρώσει εκ των προτέρων το βάζο με βραστό νερό απο τον βραστήρα.
  • Μόλις περάσουν 2 εβδομάδες δοκιμάστε το, γιατί ανάλογα το πόσο ζέστη κάνει μπορεί να γίνει και γρηγορότερα, εάν σας αρέσει αφαιρέστε τα φύλλα και εμφιαλώστε το.
  • Εκτός απο φύλλα μαζί με τους μίσχους τους μπορείτε φυσικά να βάλετε και τα άνθη του φυτού.
  • Τα φύλλα της έχουν πιο έντονο άρωμα όταν το φυτό είναι στην ανθοφορία ή έχει πανσέληνο.
  • Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο βάζο μπορείτε να χωρίσετε τη συνταγή στη μέση και να την φτιάξετε σε 2 βάζα των 500 - 700 ml το καθένα.
  • Η παρασκεύη στον ήλιο είναι ιδανική εάν το φτιάξετε καλοκαίρι, εάν το φτιάξετε φθινόπωρο ή χειμώνα τότε θα πάρει περισσότερο χρόνο για να γίνει εξαιτίας του κρύου, οπότε εάν βιάζεστε μπορείτε να το φτιάξετε σε μια κατσαρόλα στη χαμηλότερη θερμοκρασία της κουζίνας σας χωρίς να βράσει το ποτό, απλά να αχνίζει!
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε οίνο θέλετε, κόκκινο, ροζέ, λευκό, ρετσίνα αλλά και άλλα ποτά όπως βότκα, ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, αλλά εάν χρησιμοποιήσετε ημίγλυκο ή γλυκό κρασί τότε μειώστε λίγο τη ζάχαρη και δοκιμάστε σταδιακά για να δείτε πόσο γλυκό σας αρέσει.
  • Γίνεται και με άλλα γλυκανικά όπως με καστανή ζάχαρη αλλά έχετε υπόψην ότι είναι λίγο πιο γλυκιά απο την λευκή ζάχαρη και έχει άρωμα ζαχαροκάλαμου, οπότε μειώστε την λίγο και προτιμήστε μια όχι πολύ σκούρα ζάχαρη όπως μια καστανή ζάχαρη, εκτός εάν σας αρέσει το άρωμα του ζαχαροκάλαμου.
  • Εάν στο τέλος δείτε ότι θα θέλατε περισσότερη ζάχαρη ή πιο πολύ άρωμα μπορείτε να αφαιρέσετε τα παλιά φύλλα να προσθέσετε μερικά φρεσκοπλυμμένα ή και ζάχαρη και να το αφήσετε για μερικές ημέρες ακόμα.
  • Το λικέρι αυτό είναι παραδοσιακό ποτό της Κεφαλονιάς και άλλων περιοχών.
  • Το Πελαργόνιον το βαρύοσμον (Pelargonium graveolens) ή αρμπαρόριζα είναι ένα φυτό με αρωματικά φύλλα και άνθη που κατάγεται απο την Αφρική, το όνομα πελαργόνιο το πήρε απο τους καρπούς του που ομοιάζουν με πελαργό, είναι πολύ ανθεκτικό στη ξηρασία, χρησιμοποιείται σαν μυρωδικό σε γλυκά αλλά έχει και θεραπευτικές χρήσεις ως βότανο, μερικές απο αυτές είναι:
    Χωνευτικό, αντιμικροβιακό, για ημικρανίες, για αποτοξίνωση, για το λεμφικό σύστημα, για το βήχα, για τη ναυτία, ηρεμιστικό και καταπραϋντικό.
Μια πεταλούδα που απολαμβάνει το νέκταρ απο τα άνθη της αρμπαρόριζας
Φύλλα ποικιλόχρωμης αρμπαρόριζας (Pelargonium graveolens variegata)


~ Λαόνικος Τσάγκος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.