Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Χυλός κεχριού με μοσχοκολοκύθα και κανέλα

Υλικά: 
  • 300 γρ. μοσχοκολοκύθα (Butternut) ή άλλη κολοκύθα 
  • 200 γρ. κεχρί
  • 30 γρ. ή 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 600 ml γάλα σόγιας ή άλλο φυτικό γάλα για το βράσιμο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 βανίλια (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Ξεφουδίστε και κόψτε σε μικρούς κύβους περίπου ενός εκατοστού τη κολοκύθα, τοποθετήστε τη σε μια κατσαρόλα και σκεπάστε τη με νερό τόσο ώστε να είναι ελαφρώς καλυμμένη και αφήστε τη να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
  2. Προσθέστε το πλυμένο κεχρί, ανακατέψτε και βράστε το μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. 
  3. Ρίξτε το μισό γάλα και συνεχίστε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μη κολλήσει και να μαγειρευτεί ομοιόμορφα.
  4. Προσθέστε το αλάτι και τη ζάχαρη, και σταδιακά ρίξτε και το υπόλοιπο γάλα μέχρι να απορροφηθεί τελικά όλο. 
  5. Όταν το κεχρί έχει βράσει, σβήστε τη φωτιά και σκεπάστε τη κατσαρόλα με καπάκι. 
  6. Αφήστε το για περίπου 20-30 λεπτά επάνω στην εστία ή τελειώστε το στο φούρνο.
  7. Σερβίρετε το ζεστό, πασπαλισμένο με κανέλα. 
Στη κατσαρόλα, πριν ψηθεί στο φούρνο.
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Ανακατεύετε συχνά για να μη κολλήσει το κεχρί στο πάτο και καεί.
  • Ο έτοιμος χυλός κεχριού δεν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ νερουλός, επειδή το κεχρί θα έχει απορροφήσει όλο το γάλα.
  • Καθώς βράζει η κολοκύθα μπορείτε να ρίξετε 1-2 κ.σ. ζάχαρη μαζί με 1 πρέζα αλάτι μέσα για να γίνει νοστιμότερη, γιατί η κολοκύθα απο μόνη της -όπως και το καρότο- είναι σχεδόν άγευστο.
  • Εάν δεν έχετε κολοκύθα μπορείτε να το δοκιμάσετε με καρότο, δε θα είναι το ίδιο αλλά που ξέρετε μπορεί να γίνει και πιο νόστιμο.
  • Εάν το θέλετε πιο γλυκό αυξήστε τη ζάχαρη ή βάλτε άλλο γλυκαντικό της αρεσκείας σας.
  • Αντί για γάλα μπορείτε να βάλετε βραστό νερό αλλά φυσικά δε θα είναι το ίδιο νόστιμο και θρεπτικό.
  • Μπορείτε να πειραματιστείτε όσο και όπως θέλετε, πχ. να αντικαταστήσετε το κεχρί με κινόα, αρκεί να έχετε φαντασία και όλα είναι εφικτά!
  • Είναι παραδοσιακή συνταγή της Ρωσσίας και το φτιάχνουν συνήθως στο φούρνο ως πρωϊνό για τα παιδιά, μπορείτε και εσείς να το "τελειώσετε" εκεί για να απορροφήσει το κεχρί το γάλα του, ο φούρνος θα του δώσει ένα άλλο άρωμα που ταιριάζει με τη κολοκύθα.
Αυτή είναι η μοσχοκολοκύθα, μυρίζει υπέροχα είναι μακρόστενη και έχει λεπτή φλούδα.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. 
Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Πηγή: www.foodclub.ru/detail/10182/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.