Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα και καρύδα

Υλικά
  • 250 γρ. χονδρό σιμιγδάλι
  • 150 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 700 ml νερό
  • 400 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 100 ml. φυτικό λάδι με ήπια γεύση όπως ηλιέλαιο ή 150 γρ. μαργαρίνη
  • 100 γρ. καρύδα + 2 κ.σ. για τη διακόσμηση
  • 1 καρπό βανίλιας (τα σπόρια του) ή ½ κ.γ. κανέλα
Παρασκευή:
  1. Για να φτιάξουμε το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό, μόλις βράσει ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και τη κανέλα και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 2-3 λεπτά, το αφαιρούμε απο τη φωτιά και το κρατάμε στην άκρη.
  2. Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και να μυρίζει ωραία.
  3. Αφαιρούμε τη κατσαρόλα απο την εστία και προσθέτουμε τη καρύδα και το σιρόπι με προσοχή. 
  4. Ξαναβάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε με δύναμη με την ξύλινη κουτάλα, μόλις αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλότερο σημείο συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  5. Όταν ο χαλβάς ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του και πήξει όσο θέλουμε τον βγάζουμε απο τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να ενσωματωθεί με τον χαλβά.
  6. Λαδώνουμε ελαφρά μια μέτρια φόρμα ή ατομικά φορμάκια, αδειάζουμε τον χαλβά και τον αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μια ώρα, μέχρι να σφίξει και τον ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε μια πιατέλα.
  7. Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. τριμμένη καρύδα και σερβίρουμε.

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά: 
  • Προσοχή όταν ρίξετε το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι για να μην σας πιτσιλίσει και σας κάψει.
  • Εάν το θέλετε πιο καρυδένιο βάλτε 150 γρ. τριμμένη καρύδα, άμα δε σας αρέσει η καρύδα μπορείτε να βάλετε 150 γρ. καβουρντισμένα φουντούκια ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας όπως καρύδια, αμύγδαλα κ.α. (καβουρντισμένα ή ψημμένα στο φούρνο πάντα), ή και τίποτα εάν δε σας αρέσουν οι ξηροί καρποί, αν και με καρπούς είναι πολύ πιο θρεπτικό.
  • Μπορείτε να τον βάλετε στο ψυγείο να παγώσει, ειδιά εάν είναι καλοκαίρι, ή να περιμένετε μια νύχτα και να τον φάτε την επόμενη, είναι νοστιμότερος όταν είναι παγωμένος.
  • Αντί να κάνετε όλον τον χαλβά σοκολατένιο, μπορείτε να ρίξετε τη σοκολάτα στο μισό μείγμα για να γίνει σοκολατένιος, και να κάνετε διαφορετικές στρώσεις με λευκό και μαύρο χαλβά εναλλάξ ή παιχνίδια με διχρωμίες με το άλλο μισό λευκό χαλβά.
  • Εάν δε σας αρέσουν τα πολύ γλυκά επιδόρπια, μειώστε τη ζάχαρη κατά 100 γρ. περίπου.
  • Την ιδέα για το σοκολατένιο χαλβά τη βρήκα και τη τροποποίησα ανάλογα τις προτιμήσεις μου στις συνταγές της παρέας.

~ Λαόνικος Τσάγκος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

2 σχόλια:

  1. Φίλε μου σου έχω μια δύσκολη ερώτηση γιατί εγώ δεν μπορώ να τη λύσω , δεν τρέφομαι με κρέας και τα παράγωγά του ,
    η ερώτηση είναι η εξής : αγοράζω όμως σκυλοτροφή που εξίσου παράγετε από βασανισμένα αιχμάλωτα ζώα , τι κάνουμε λοιπόν ;
    υπάρχει συνταγή για σκυλοτροφή με πρωτεΐνες χωρίς κρέας και χωρίς να αρρωστήσει το ζώο ;

    απάντα μου σε αυτό και Τρέλανε με !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύγε για την απόφαση σου, εύχομαι να το έχεις ερευνήσει αρκετά και να έχεις τη γνώση να ακολουθήσεις αυτή τη διατροφή.
      Πρωτείνη υπάρχει σε όλες τις φυτικές πηγές και κυρίως στα όσπρια, τα σκυλιά μπορούν να ζήσουν με σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή, δε γνωρίζω ακριβώς τι πρέπει να τρώνε όταν δε τρώνε ζωοτροφές αλλά υποθέτω μπορείς να του μαγειρεύεις κεμπάπ σόγιας, και ότι άλλο επιτρέπεται να φάει και μαγειρεύεις, καλό είναι να ρωτήσεις κάποιον ειδικό όπως κάποιον βίγκαν κτηνίατρο ή κάτι τέτοιο, υπάρχουν σχετικές ομάδες στο Facebook.

      Γνωρίζω πάντως ότι υπάρχουν βίγκαν σκυλοτροφές, αν και δυστυχώς είναι πιο δυσεύρετες απο τις μη βίγκαν και πιο ακριβές.

      Διαγραφή

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.