Υλικά για τα λαχανικά (1ο στρώμα):
- 2 κιλά πατάτες
- 1 1/2 κιλό μελιτζάνες
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- 500 γρ. μανιτάρια (εάν δεν έχετε αντικαταστήστε με μελιτζάνες ή κολοκυθάκια ή τίποτα)
- 250 γρ. πιπεριές κέρατο ή Φλωρίνης
- 250 γρ. λευκά κρεμμύδια σε φέτες (προαιρετικά)
Υλικά για τον κιμά (2ο στρώμα):
- 200 γρ. ξερό κιμά σόγιας
- 100 ml λάδι ελιάς
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
- 2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γ. χρυσόριζα (curcuma)
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε σκόνη
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα σκόνη κανέλας ή 1 ξύλο κανέλας
- 1 πρέζα καυτερό κόκκινο πιπέρι ή 1 πιπερίτσα τσίλι (εάν σας αρέσουν τα πικάντικα)
- 1 1/2 κ.γ. ορυκτό άλας (δοκιμάστε και προσθέστε σταδιακά)
- 1 κούπα ερυθρό οίνο
- 200 ml πολτό τομάτας
- 200 ml νερό
Υλικά για τη μπεσαμελ:
Παρασκευή:- 1 1/2 λίτρο γάλα φυστικοβούτυρου ή άλλο φυτικό γάλα
- 1 1/2 κ.γ. ροζ ορυκτό αλάτι
- 15 κοφτές κ.σ. κορν φλάουρ
- 15 κοφτές κ.σ. φυτική μαργαρίνη
- 200 γρ. φυτικό τυρί viotros χονδροτριμμένο ή 2 κ.σ. διατροφική μαγιά
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε φέτες και βάζουμε τις μελιτζάνες σε αλατόνερο για να ξεπικρίσουν.
- Τα βάζουμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου, τα λαδώνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε με πολύ λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στο γκριλ και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Αναμεταξύ μαγειρεύουμε τον κοκκινιστό κιμά σόγιας, τον ζεματάμε σε βραστό νερό μέχρι να φουσκώσει, μετά τον κρυώνουμε με παγωμένο νερό και τον στίβουμε πάρα πολύ καλά.
- Καίμε το λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε τον κιμά σόγιας και τον σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι και τον πελτέ τομάτας μαζί με το νεράκι, όταν απορροφήσει όλα τα υγρά του τον αφήνουμε στην άκρη.
- Όταν γίνουν και όλα τα λαχανικά, σε ένα μεγάλο αλλά βαθύ ταψί κάνουμε τα στρώματα: Στρώνουμε τις πατάτες, μετά τις μελιτζάνες με τα μανιτάρια, μετά τα κολοκύθια και οι πιπεριές και μετά ο κιμάς.
* Αλατίζουμε ελαφρά κάθε στρώμα πριν βάλουμε απο επάνω το άλλο. - Βάζουμε το ταψί στην άκρη και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
- Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά λιώνουμε τη μαργαρίνη, προσθέτουμε λίγο - λίγο το κορν φλάουρ ανακατεύοντας καλά.
- Προσθέτουμε με μια κουτάλα σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας ταυτόχρονα πολύ καλά μέχρι να το απορροφήσει όλο.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει μια παχύρευστη κρέμα και μόλις πήξει την βγάζουμε από τη φωτιά και την απλώνουμε επάνω από τον κιμά σόγιας.
- Ρίχνουμε από πάνω το τριμμένο τυρί ή πασπαλίζουμε με την διατροφική μαγιά, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω - κάτω σε δυνατή φωτιά για 45 - 60 [λεπτά], ανάβοντας το γκριλ στο τέλος για να πάρει το χαρακτηριστικό χρώμα η μπεσαμέλ.
(Αυξομειώστε τη διάρκεια ψησίματος ανάλογα το φούρνο σας και το πόσο καλά προψήσατε τις πατάτες και τα λαχανικά στο φούρνο). - Αφήστε να παγώσει τουλάχιστον 2 ώρες να κρυώσει και απολαύστε το.
* Την επόμενη ημέρα καθώς είναι παγωμένο είναι πιο νόστιμο.
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
- Πριν ψήσετε τις μελιτζάνες στεγνώστε τις με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας για να ψηθούν πιο εύκολα και να μην έχουν πολλά νερά.
- Εάν δεν έχετε όλα τα λαχανικά μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποια απο αυτά με μελιτζάνες σε ίσο βάρος.
- Αντί για κορν φλάουρ μπορείτε να βάλετε αλεύρι αλλά το αλεύρι σβολιάζει πιο εύκολα και θέλει περισσότερη εμπειρία για να γίνει καλή η μπεσαμέλ.
- Το γάλα για τη μπεσαμέλ καλό είναι να είναι ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Εάν δεν έχετε γάλα μπορείτε να φτιάξετε με το να πολτοποιήσετε στο μπλέντερ 1 λίτρο νερό με 150 ml φυστικοβούτυρο και να το στραγγίξετε με μουσελίνα, επαναλάβετε για να φτιάξετε και άλλο γάλα, για τη μπεσαμέλ χρειαζόμαστε 1,5 λίτρο, μπορείτε να μειώσετε τις αναλογίες και να φτιάξετε 1 λίτρο αλλά θα είναι λεπτή η στρώση της όπως και στη φωτογραφία.
- Το ψήσιμο των λαχανικών στο φούρνο θα γίνει σε περίπου 5 παρτίδες, και θα πάρει κάμποση ώρα, αλλά έτσι τα λαχανικά είναι πιο νόστιμα και πιο υγιεινά καθώς μας γλιτώνει απο το τηγάνισμα και το πολύ λάδι.
- Τα λαχανικά θα ψηθούν και στο φούρνο αρκετή ώρα, θέλουμε κυρίως να "αρπάξουν" να πάρουν χρώμα άρωμα και γεύση και να χάσουν και μερικά απο τα υγρά τους, το πιο σκληρό λαχανικό είναι η πατάτα.
- Ο μουσακάς είναι απο τα πιό νόστιμα αλλά και πιο δύσκολα φαγητά της Ελληνικής κουζίνας που η προετοιμασία του απαιτεί πολλές ώρες, είναι καλό να προετοιμάσετε τα λαχανικά ή και τον κιμά απο τη προηγούμενη ημέρα για να αφήσετε τα λαχανικά να στραγγίξουν απο τα υγρά τους αλλά να κερδίσετε και λίγο χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.