Υλικά:
- 500 ml νερό (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο)
- 50 γρ. ή 4 κοφτές κ.σ. καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
- 1 νεαρό χλωρό κλαδόφυλλο φραγκοσυκιάς, περίπου 50 γρ.
- 1 μέτριο λεμόνι, περίπου 100 - 150 [γρ.], κατά προτίμηση βιολογικό ή μια φέτα ανανά
- Μπόλικα παγάκια και ένα μικρό κλαδόφυλλο ή μιά μικρή φέτα λεμόνι (για το σερβίρισμα)
- 1 λεπτή φέτα πιπερόριζας, περίπου 5 γρ. (προαιρετικά)
- 1 μικρό κομμάτι απο γέλη αλόης barbadensis (προαιρετικά)
- Λίγα φύλλα δυόσμου για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Αποφλοιώστε το λεμόνι (εάν είναι βιολογικό αφήστε τη φλούδα), κόψτε το στη μέση και κάθε μισό στα 4, αφαιρέστε τους σπόρους του, και ρίξτε το μέσα σε ένα μπλέντερ μαζί με το νερό και τη ζάχαρη.
- Με ένα μαχαίρι κόψτε όλες τις άκρες απο το νεαρό κλαδόφυλλο φραγκοσυκιάς καθώς επίσης και τα τρυφερά αγκαθάκια, κατόπιν πλύντε το, κόψτε το σε κομμάτια και προσθέστε το και αυτό στο μπλέντερ.
- Πολτοποιήστε στη δυνατή ταχύτητα για 1-2 λεπτά.
- Στραγγίξτε (προαιρετικά) με ένα μικρό στραγγηστήρι και σερβίρετε.
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
- Τα κλαδόφυλλα έχουν πολλές θρεπτικές ουσίες, μερικές απο αυτές είναι οι βιταμίνες: A, C, K, επίσης περιέχουν μικρά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β ομάδα όπως:
Θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6 (πυριδοξίνη), και παντοθενικό οξύ που βοηθούν στο μεταβολισμό και μικρές ποσότητες από μέταλλα, κυρίως:
Ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο.
Κάποιοι πολυσακχαρίτες και άλλες ουσίες που περιέχουν τα κλαδόφυλλα βοηθούν βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους, της LDL-χοληστερόλης και στη μειώση του σακχάρου στο αίμα.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. - Είναι πολύ δροσιστικός και θρεπτικός χυμός, και πολύ καλός για την υγεία, εάν βρείτε νεαρά κλαδόφυλλα δοκιμάστε τον!
- Στη περίπτωση που δεν σας αρέσουν καθόλου τα πικρά (αν και απαραίτητα για την υγεία, και αυτά που μας κάνουν καλό δεν έχουν πάντα απαραίτητα καλή γεύση) τότε μη βάλετε ολόκληρο το λεμόνι μέσα στο μπλέντερ αλλά στίψτε το και βάλτε μόνο το χυμό του.
- Καλό είναι να μην είναι πολύ γέρικα αλλά όσο πιο φρέσκα και νεαρά γίνεται, σε μέγεθος όχι μεγαλύτερο απο αυτό της παλάμης σας, μαζί με τα κλειστά δάκτυλα σας.
- Η παραπάνω συνταγή είναι απλά ένας οδηγός, μπορείτε να αλλάξετε τις αναλογίες ζάχαρης-νερού-λεμονιού ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μια καλή συμβουλή είναι να μην βάλετε καθόλου ζάχαρη και να βάλετε δοκιμάζοντας ταυτόχρονα όση θέλετε στο τέλος αφού το στραγγίξετε.
- Εάν αυξήσετε το νερό μη ξεχάσετε να αυξήσετε και τη ζάχαρη, μπορείτε να προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη δοκιμάζοντας ταυτόχρονα μέχρι να φτάσετε στο σημείο που σας αρέσει γεύστικά.
- Όσο περισσότερο νερό βάλετε τόσο πιο όμορφο ανοιχτό πράσινο (λαχανί) θα βγει ο χυμός σας, αλλά δυστυχώς έτσι μειώνεται και το ποσοστό του κλαδόφυλλου οπότε και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία του χυμού σας.
- Ξεκινήστε βάζοντας το μισό λεμόνι, και εάν σας αρέσει περισσότερο όξινο βάλτε και το άλλο μισό.
- Αντί να βάλετε ολόκληρο μέσα το λεμόνι μπορείτε να στίψετε στο τέλος το χυμό του, αλλά βάζοντας το ολόκληρο με τη φλούδα προσθέτει άρωμα και θρεπτικές ουσίες.
- Εάν είναι βιολογικό μπορείτε να βάλετε το λεμόνι μέσα στο μπλέντερ χωρίς να το αποφλοιώσετε, για πιο έντονο άρωμα λεμονιού.
- Εάν δεν σας πειράζει ο πολτός μπορείτε να παραλείψετε το στράγγισμα, θα είναι σαν μούλτι ή χυμός με πολτό, απλά φροντίστε να αλέσετε αρκετά καλά όλα τα υλικά για να λιώσουν εντελώς.
- Προσέξτε τα αγκάθια όταν κόβετε τα κλαδόφυλλα, εάν θέλετε φορέστε γάντια κηπουρικής.
- Στο παρακάτω βίντεο δείχνει έναν συνηθισμένο τρόπο αφαίρεσης των αγκαθιών απο τα κλαδόφυλλα:
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.
ειδες χρηση τα φυλλα φραγκοσυκου
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΕΒΑΙΑ, ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΥ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ, ΓΝΩΣΤΉ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΚΥΡΊΩΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΌ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΈΣ ΚΑΤΆΦΥΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΆ ΤΑ ΦΥΤΆ.
ΔιαγραφήΕΊΝΑΙ ΚΑΛΌ ΝΑ ΤΟ ΜΆΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ...
ΑΡΚΕΊ ΈΝΑ ΚΑΛΌ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ.
ΧΡΗΣΙΜΟΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΑΡΆ ΚΛΑΔΌΦΥΛΛΑ...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ.
Διαγραφή