Υλικά:
Παρασκευή:
- 400 γρ. καθαρισμένα κόκκινα φραγκόσυκα ή κόκκινα μούρα
- 1 λίτρο φιλτραρισμένο νερό
- 6-8 κοφτές κ.σ. ζάχαρη ζαχαροκάλαμου (αυξομειώστε ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
Παρασκευή:
- Τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα καθαρίζετε απο τις φλούδες και τις δύο άκρες όπως καθαρίζετε τα πορτοκαλί φραγκόσυκα.
(Για να ξεφλουδίσουν πιο εύκολα μπορείτε εάν θέλετε να τα ζεματίσετε σε βραστό νερό για λιγότερο από ένα λεπτό.) - Βάλτε όλα τα υλικά μέσα στο μπλέντερ και αναμίξτε τα στη δυνατή ταχύτητα για περίπου 1-2 λεπτά.
- Στραγγίξτε το χυμό με ένα στραγγιστήρι μέσα σε μια γαβάθα και μετά εμφιαλώστε το και συντηρείστε το στο ψυγείο.
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
- Προσέξτε να μην σας μπουν στα χέρια τα μικρά αγκαθάκια, χρησιμοποιήστε μεταλλικές τσιμπήδες ή γάντια ή κάτι άλλο για να τα κόψετε απο τη φραγκοσυκιά (Κυρίως Opuntia Stricta κ.α.).
- Οι παραπάνω αναλογίες νερού ζάχαρης και φρούτου είναι απλά ενδεικτικές, μπορείτε να τις τροποποιήσετε ανάλογα τις προσωπικές προτιμήσεις σας.
- Τα φρούτα μου δεν ήταν πολύ καλά ωριμασμένα και ήταν ξινά σαν βύσσινα, επειδή τα μάζεψα τέλη Ιουλίου και όχι τον Οκτώβριο που ωριμάζουν πλήρως, οπότε χρειάστηκε μπόλικη ζάχαρη, δοκιμάστε ένα, εάν είναι γλυκό τότε μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη ή να τη παραλείψετε εντελώς εάν είναι πάρα πολυ γλυκά.
- Εάν δεν χωράει το μπλέντερ σας αυτή τη ποσότητα τότε βάλτε λιγότερο νερό και το αραιώνετε μετέπειτα.
- Εάν δεν θέλετε να έχει καθόλου πολτό φρούτου μέσα ο χυμός σας μπορείτε να το στραγγίξετε με μουσελίνα ή τουλουπάνι.
- Με τα φραγκόσυκα μπορείτε επίσης να φτιάξετε ζελέ, γλυκά, λικέρ κ.α.
- Τα φραγκόσυκα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, μαγνησίου, καθώς επίσης ασβεστίου, καλίου, 17 αμινοξέων εκ των οποίων τα 8 είναι απαραίτητα
(Απαραίτητα αμινοξέα είναι αυτά που δεν μπορεί να κατασκεύασει απο μόνος του ο οργανισμός μας, και παρεμπιπτόντως όλα τα απαραίτητα αμινοξέα υπάρχουν σε φυτικές πηγές).
Καρποί κόκκινης φραγκοσυκιάς (O.Stricta) |
Χρήσιμα βιντεάκια για τα κόκκινα φραγκόσυκα:
~ Λαόνικος Τσάγκος
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.