Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Μπυρόψωμο με χρυσόριζα και καρύδια

Υλικά: 
  • 500 ml μπύρα (όχι πικρή, πχ. τύπου lager)
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 400 γρ. ΓΟΧ + 100 γρ. ολικής
  • 1 φακελάκι ή 1 ½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ κ.σ. χρυσόριζα (κουρκουμά)
  • 1/4 κούπας ή 6 κ.σ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • λίγο ελαιόλαδο + λίγα κοπανισμένα καρύδια, για τη φόρμα
Παρασκευή:
  1. Προθερμάστε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκανίτσα, δαδώστε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, πασπαλίστε την με μερικά ψιλοκομμένα καρύδια και αδειάστε μέσα το μείγμα του ψωμιού. 
  2. Ισιώστε την επιφάνεια, πασπαλίστε με λίγα ακόμα καρύδια και βάλτε το στο φούρνο για 15 λεπτά. 
  3. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήστε για περίπου άλλα 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να φουσκώσει όμορφα και να καλοψηθεί το ψωμί σας.
  4. Αφήστε 15-30 λεπτά να κρυώσει, ξεφορμάρετε πάνω σε σύρμα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Μην κόψετε αμέσως το ψωμί μόλις βγει απο το φούρνο, θα φύγει η υγρασία του και θα καταστραφεί!
  • Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, ούτε πολύ νερουλή ούτε πολύ σφιχτή.
  • Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε και άλλα μπαχαρικά μέσα στο ψωμί όπως πιπερόριζα ή σπόρους μάραθου και γλυκάνισου.
http://www.olivemagazine.gr/recipe/μπιρόψωμο-με-κουρκουμά-και-καρύδια-ή-μ/

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.