Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Μαύρο τσάι μπαχαρικών (Black masala chai)

Υλικά για περίπου 3,8 λίτρα τσάι
  • 4 λίτρα νερό (προτιμήστε φιλτραρισμένο)
  • 8 ξυλάκια κανέλας Κευλάνης (αποφύγετε την κασσία)
  • 30 ή 1 κ.σ. μικρές κάψουλες πράσινου καρδάμωμου
  • 30 ή 1 κ.σ. ολόκληρα γαρύφαλα
  • 30 ή 1 κ.γ. ολόκληρους σπόρους μαύρου πιπεριού
  • 150 γρ. πιπερόριζα κομμένη σε ράβδους
  • φακελάκια ή 1 κ.σ. μαύρο τσάι
  • Ζάχαρη ζαχαροκάλαμου ή άλλο γλυκαντικό (για το σερβίρισμα)
  • Φυτικό γάλα (για το σερβίρισμα)

    Προαιρετικά Υλικά:
  • 1 κ.σ. ή 4 φακελάκια rooibos (Ασπάλαθος, γνωστό και ως κόκκινο τσάι)
  • 1 κ.σ. κιχώριο (καβουρντισμένη ρίζα από κυανό ραδίκι, υποκοτάστατο του καφέ)
  • 1 φακελάκι σκόνη κρόκου ή 1 κ.γ. χρυσόριζα σε σκόνη 
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 σπόρους μπαχαριού 
  • 2-3 κ.γ. μαραθόσπορο ή ανηθόσπορο ή γλυκάνισο ή 2 αστεροειδής γλυκάνισα
  • 4 κ.σ. ζάχαρη ζαχαροκάλαμου + 1 πρέζα αλάτι (στο βράσιμο και τα 2, για γεύση)
Παρασκευή:
  1. Μετρήστε τα μπαχαρικά, και κοπανίστε τα (εκτός απο το πιπέρι)
    ένα - ένα στο γουδί μέχρι να γίνουν μικρά κομματάκια,
    όχι σκόνη.
  2. Βάλτε το νερό σε μια κατσαρόλα με λεπτό πάτο σε δυνατή φωτιά να βράσει και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέστε τα γαρίφαλα, βράστε για 1 λεπτό, προσθέστε όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά και κλείστε το καπάκι.
  3. Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 15-30 λεπτά ή εώς 45-60 λεπτά για πιο δυνατή γεύση.
  4. Αποσύρετε την κατσαρόλα απο την φωτιά, προσθέστε το μαύρο τσάι, και περιμένετε για 3 λεπτά.
  5. Στραγγίξτε το τσάι, εμφιαλώστε το σε γυάλινα μπουκάλια και αποθηκεύστε το.
  6. Όποτε θέλετε να το πιείτε, προσθέτε 2/3 κούπας τσάι μαζί με περίπου 1/3 κούπας ή μικρότερη ποσότητα φυτικού γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, αφήστε το να πάρει μόνο μια βράση, προσθέστε 1-2 κ.γ. γλυκαντικό της αρεσκείας σας σε κάθε κούπα και απολάυστε το.
* Δοκιμάστε αρχικά την παρακάτω βασική συνταγή με τις ίσες αναλογίες και εάν δείτε ότι σας αρέσει δυνατότερο ή να υπερισχύει κάποια γεύση τότε αυξήστε τα μπαχαρικά ή και τον χρόνο βρασίματος:
  • 4 λίτρα νερό, 
  • 6 ξυλάκια κανέλα, 
  • 30 κάρδαμα
  • 30 γαρύφαλα, 
  • 30 πιπέρια και 
  • 3 φέτες πιπερόριζας σε πάχος του αντίχειρα.
* Εάν σας αρέσει πιο ελαφρύ αραιώστε το με λίγο βραστό νερό ή μειώστε κάποιο μπαχαρικό που τυχόν δεν σας αρέσει.


Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά - Οφέλη:
  • Το Chai massala στην κυριολεξία σημαίνει τσάι μπαχαρικών στα Ινδικά, είναι ένα αρχαίο αγαπημένο ρόφημα διαδεδομένο σε ολόκληρη την Ινδία και κυρίως στην βόρεια Ινδία και πίνεται εδώ και αιώνες, εξαπλώθηκε και έγινε γνωστό αργότερα και σε όλη την νοτιοανατολική Ασία, φτιάχνεται συνήθως από μείγμα των παρακάτω 5 αρωματικών μπαχαρικών:
    κανέλα, κάρδαμο, γαρύφαλο, πιπερόριζα και μαύρο πιπέρι.
  • Το τσάι μπαχαρικών μπορεί να έχει και άλλα μπαχαρικά μέσα ή να βγάλετε κάποιο που δεν σας αρέσει και να προσθέσετε κάποιο άλλο όπως μαραθόσπορο, γλυκάνισο, αστεροειδή γλυκάνισο, μαύρο κάρδαμο, κόλιανδρο, βανίλια κ.α.
  • Η προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης ήταν αγγλική επιρροή την περίοδο της βρετανικής κατοχής, δηλαδή τσάι με λίγο γάλα και ζάχαρη, πριν απο τους άγγλους το τσάι πινόταν σκέτο με μπαχαρικά, το προτιμούσαν οι αριστοκράτες και οι γιόγκι εδώ και χιλλιάδες χρόνια.
    Σήμερα το μασάλα τσάι στην σημερινή του μορφή είναι διάσημο ρόφημα όχι μόνο στην Ινδία, όπου πίνεται γλυκό και βραστό μαζί με γάλα,
    σε όλη την νότια Ασία αλλά και σε όλο το κόσμο.
  • Εάν σας αρέσουν τα δυνατά αρώματα και δεν έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο σιγοβράσματος των μπαχαρικών εώς και 3 ώρες, μέχρι να κατακαθίσουν στον πάτο ή ακόμα και να το αφήσετε αποβραδίς και να το στραγγίξετε την επόμενη ημέρα (αφαιρώντας το σακουλάκι με το μαύρο τσάι μετά απο 3 λεπτά γιατί εάν μείνει πολύ πικρίζει).
  • Εάν το τσάι γίνεται πιο δυνατό απο όσο το θέλετε μην ανησυχείτε, μπορείτε πάντα να το ελαφρύνετε με γάλα ή λίγο νερό.
  • Για πιο δυνατά αρώματα μπορείτε να αφήστε το τσάι όλο το βράδι μαζί με τα μπαχαρικά μέσα στην κατσαρόλα και να το στραγγίξετε την επόμενη ημέρα.
  • Το μαύρο τσάι που προστίθεται στο τέλος λέγεται ότι "σφραγίζει" τις θεραπευτικές ιδιότητες των μπαχαρικών εξαιτίας των τανίνων που περιέχει διότι βοηθούν τα μπαχαρικά να αφομοιωθούν μέσα στο σώμα.
  • Η προσθήκη γάλακτος βοηθά να το κάνει πιο ελαφρύ σε άρωμα, γεύση αλλά και στο στομάχι σας, μειώνοντας το σοκ της πικάντικης γεύσης που προκαλεί σε αυτό και στα έντερα, εάν σας αρέσουν τα δυνατά αρώματα και δεν έχετε πρόβλημα με το στομάχι μπορείτε να το παραλείψετε, αλλά εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι τότε σίγουρα να το πίνετε με γάλα.
  • Αν δεν έχετε γουδί ούτε μύλο μπαχαρικών, τότε βάλτε τα μπαχαρικά μέσα σε ένα σακουλάκι ή πάνινη πετσέτα, διπλώστε το και κοπανίστε το με το μπρίκι ή τον πλάστη, αλλιώς μπορείτε να τα προσθέσετε και ολόκληρα, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο στο βράσιμο για να βγάλουν όλα τα αρώματα τους.
  • Εάν λιώσετε πολύ το μαύρο πιπέρι σε σημείο να γίνει σκόνη τότε πιθανόν να γίνει περισσότερο πικάντικο, οπότε εάν δεν θέλετε να καίει πολύ το τσάι σας τότε το μαύρο πιπέρι μπορείτε να το αφήσετε και ολόκληρο.
  • Όταν ο Yogi Bhajan ήταν στρατιωτικός διοικητής στην Ινδία υπήρχε μια επιδημία μεταξύ των στρατευμάτων και διέταξε όλους τους άντρες του τάγματος του να γεμίσουν τα παγούρια τους με masala chai και να μην τίποτα άλλο πέρα απο αυτό, ούτε καν νερό! 
  • Το τάγμα του ήταν η μόνη μονάδα που δεν αρρώστησε!
    Το τσάι αυτό καθαρίζει το αίμα, τους πνεύμονες, το κυκλοφορικό σύστημα, το συκώτι και έχει πολλά αφανή οφέλη στην υγεία και το πνεύμα.
    Μπορεί να πίνεται καθημερινά με μέτρο και σεβασμό.
  • Δεν υπάρχει ακριβής συνταγή για το masala chai, κάθε σπιτικό έχει και τη δική του συνταγή, προσαρμόστε τις ποσότητες σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, προσοχή μην βάλετε πολύ γαρύφαλο.
  • Για μικρότερη ποσότητα μειώστε τις αναλογίες των μπαχαρικών/νερού αντίστοιχα.
  • Εξαιτίας των μπαχαρικών συντηρείται πάρα πολύ εύκολα και μπορείτε άνετα και χωρίς κανέναν φόβο να το αποθηκεύσετε και εκτός ψυγείου τους χειμερινούς μήνες, για πάνω απο 3 εβδομάδες.
  • Το καλοκαίρι πίνεται κρύο και είναι πολύ δροσιστικό,
    τον χειμώνα πίνεται ζεστό και είναι θερμαντικό εξαιτίας των θερμαντικών ιδιοτήτων της κανέλας, του γαρυφάλου, του μαύρου πιπεριού και των υπολοίπων μπαχαρικών, είναι άριστο φυσικό και υγιεινό αντικατάστατο των ανθυγιεινών ποτών όπως ενεργειακά ποτά, καφέδες, αναψυκτικά κ.α.
  • Επιγραμματικά, τα σημαντικότερα οφέλη των κυριοτέρων μπαχαρικών του τσαγιού είναι τα παρακάτω:
       Το μαύρο πιπέρι: Καθαρίζει το αίμα.
       Το κάρδαμο: Βοηθά το πεπτικό σύστημα.
       Τα γαρύφαλα: Βοηθούν στο νευρικό σύστημα και έχουν πολλά αντιοξειδωτικά.
     
       Η Κανέλα: Ενισχύει τα οστά και καταπολεμά τον σακχαρώδη διαβήτη, έχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά.
       
       Η ζιγγίβερη (πιπερόριζα): Θεραπεύει το κρυολόγημα και αυξάνει την ενέργεια.
    Πιο αναλυτικά:
  • Η πιπερόριζα θεωρείται πολύ σημαντικό στην παραδοσιακή Ινδική Ιατρική, την Αγιουρβέδα, είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για ναυτία και έμετο, βοηθά την πέψη, ανακουφίζει από το κρύο, τους σπασμούς και τις κράμπες, και βοηθά την έμμηνο ρύση.
    Είτε καταναλώνεται ως τρόφιμο ή ως ένα ισχυρό φάρμακο, η πιπερόριζα βοηθά τους διαβητικούς με διέγερση των κυττάρων του παγκρέατος και με τη μείωση των λιπιδίων (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) στο αίμα.
    Θεωρείται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα αγιουρβεδικά φάρμακα για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, ειδικά της οστεοαρθρίτιδας.
    Τα βότανα και τα μπαχαρικά συνήθως δεν είναι σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών, αλλά η πιπερόριζα έχει σχετικά υψηλό ασβέστιο και περιεκτικότητα σε σίδηρο.
    Αυξάνει την περιφερική κυκλοφορία, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί κλινικά για κρύα χέρια και πόδια.
    Όντας εφιδρωτικό, πιπερόριζα είναι μια θεραπεία για κρύο και τη γρίπη. 
  • Η κανέλα είναι ένα πολύ ελαφρύ βοτάνι που είναι ανεκτό από πολλούς ανθρώπους, είναι πικάντικη, γλυκιά και ζεστή.
    Αυξάνει τη γενική ζωτικότητα, ζεσταίνει και ενεργοποιεί το σώμα ως σύνολο, εξουδετερώνει την ρινική συμφόρηση, σταματά τη διάρροια, βελτιώνει την πέψη, ανακουφίζει απο κοιλιακούς σπασμούς, είναι αντι-ρευματική και βοηθά την κυκλοφορία του αίματος.
    Επίσης σταματά την υπερβολική αιμορραγία.
    Βοηθά στη θεραπεία της εμμηνόρροιας κράμπας και πολλές γυναίκες έχουν βρει να είναι μια δραματική θεραπεία, συχνά με την πρώτη δοκιμή, μετά από χρόνια μηνιαίων πόνων.
    Δεδομένου ότι η κανέλα είναι κοινή ως μαγειρικό μπαχαρικό, είναι απαραίτητο να προσέχουμε να έχουμε καλή ποιότητα κανέλας όταν την αγοράζουμε. Μπορείτε να βρείτε καλή ποιότητα κανέλας σε κατάστηματα με είδη υγιεινής διατροφή ή μαγαζιά με μπαχαρικά.
    Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και όχι σε άτομα που πάσχουν απο στομαχικά ή εντερικά έλκη.
  • Το Καρδάμωμον ή κακουλές είναι ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου και λέγεται ότι είναι τόσο παλιό όσο και ο άνθρωπος και οι δυναμωτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες έχουν κατακτήσει τους ισχυρούς όλου του κόσμου.
    Είναι ένα εξαιρετικό βελτιωτικό της πέψης και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της γαστραλγίας, της ακούσιας ενούρησης, της σπερματόρροιας, των φλεγμάτων, της δυσπεψίας και των φουσκωμάταν.
    Αυτό το βότανι είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για χρήση παθήσεις των πνευμόνων και βοηθά επίσης την σπλήνα και το στομάχι.
  • Το μαύρο πιπέρι είναι γνωστό ταπεινό καρύκευμα στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, αλλά και στην Ασία, θεωρείται κυρίως αποτοξινωτικό και αντιγηραντικό βοτάνι.
    Αυτό το βότανο αυξάνει την κυκλοφορία και μειώνει την αρτηριακή πίεση και περιέχει ενώσεις που προλαμβάνουν την οστεοπόρωση.
    Εχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως αποτοξινωτικό καθώς η πιπερίνη, ένα σημαντικό ενεργό συστατικό του μαύρου πιπεριού, βοηθά το συκώτι. Επίσης μειώνει τις ελεύθερες ρίζες, γνωστές για την πρόκληση ασθενειών.
    Είναι αντιοξειδωτικό, και εμποδίζει την εξάντληση του αντιοξειδωτικού που ονομάζεται γλουταθειόνη και αποτρέπει την καταστροφή άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Α.
  • Το γαρίφαλο, γνωστό στην χώρα μας και ως μοσχοκάρφι, σύμφωνα με ισπανούς ερευνητές, προσφέρει τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό απο όλες τις υπόλοιπες τροφές, και γι ΄ αυτό θα πρέπει να καταγραφεί ως μία από τις λεγόμενες «Υπέρτροφές».Έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες, εάν έχετε κοπεί τότε ρίξτε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω στην πληγή για να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης!Συμβάλλει στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου καθώς και στη βελτίωση της πέψης μέσω της αύξησης της εκκρίσεως ενζύμων που συμμετέχουν σε γαστρο-εντερικές διαδικασίες, έτσι, βοηθά στην ανακούφιση από δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.Περιέχει μέταλλα, όπως: κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο και μαγνήσιο. Το κάλιο είναι ένα σημαντικός ηλεκτρολύτης των κυττάρων και των σωματικών υγρών, που βοηθά στη φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος.Είναι πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση για αυτό άλλωστε και χρησιμοποιείται ως αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό και προσφέρεται ανακούφιση από τον πονόδοντο, τον πόνο από τσιμπήματα εντόμων και τον εμετό ενώ αναστέλλεται και την ναυτία.Προσοχή! Η αλόγιστη υπερβολική χρήση του γαρίφαλου μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ναυτία, κοιλιακό άλγος, διάρροια για αυτό συνίσταται να είστε προσεχτικοί στην κατανάλωση ή στη χρήση του!
    Μέτρον άριστον και μηδέν άγαν.
  • Όλοι οι μύστες του αρχαίου κόσμου γνώριζαν την σημασία της καλής πέψης για σωματική και πνευματική υγεία, όταν υπάρχει καλή πέψη τότε όλα τα θρεπτικά απορροφούνται πιο σωστά, όλα τα παραπάνω μπαχαρικά βοηθούν στην καλή πέψη και στον "καθαρισμό" του σώματος.
    Επίσης λόγω των αποτοξινωτικών και διουρητικών ιδιοτήτων του πιπεριού, της πιπερόριζας και των υπολοίπων μπαχαρικών έχετε υπόψην ότι εάν το πίνετε σε υπερβολικό βαθμό θα επισκέπτεστε συχνότερα την τουαλέτα!
Starbucks chai tea latte, σε ζεστή και κρύα εκδοχή, για τον χειμώνα μα και για το καλοκαίρι!
Πριν και μετά τον θρυμματισμό -πλήν της κανέλας-, όπως βλέπετε δεν χρειάζεται να γίνουν εντελώς σκόνη!
3 είδη κανέλας, ινδική Dalchini, κασσία και κανέλα Κευλάνης, τα 2 πρώτα έχουν σκληρό φλοιό ενώ η κανέλα Κευλάνης έχει εύθραστο φλοιό με πιό ήπια γεύση και άρωμα κανέλας.
Κανέλα Κευλάνης θα βρείτε στην Ευριπίδου.






https://en.wikipedia.org/wiki/Masala_chai
www.harisingh.com
www.kundaliniyogabootcamp.com
http://old.offsite.com.cy/mathete-tis-evergetikes-sinepies-tou-gia-ton-organismo/

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.