Σάββατο, 7 Μαΐου 2016

Σπαγγέτι με μανιτάρια σε λευκή κρέμα ηλιόσπορου


Υλικά: 
  • 500 γρ. σπαγγέτι ή σπαγγετίνι ή πέννες ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας

    Για την λευκή σάλτσα με τα μανιτάρια θα χρειαστείτε:
  • 1 κούπα καθαρισμένους ηλιόσπορους μουλιασμένους στο ψυγείο αποβραδίς
  • 2 κούπες νερό (προτιμήστε φιλτραρισμένο)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μικρές σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 100 ml ή ½ κούπα λευκό οίνο
  • 5 κ.σ. μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού ή συνδυασμός αυτών
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ (άμυλο αραβοσίτου)
  • 1 κ.γ. ψιλό ροζ άλας Ιμαλαϊων
  • 250 - 500 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια αγαρικά κομμένα σε μέτριες φέτες
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή μαντζουράνα ή θρούμπι
  • 2 πρέζες φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μαϊντανό ή σχοινόπρασο ή άλλο πράσινο μυρωδικό ψιλοκομμένο
  • 1-2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαϊρετικά)
  • 1-2 πρέζες καπνιστή πάπρικα (προαϊρετικά)
Παρασκευή:
  1. Απο το προηγούμενο βράδυ τοποθετήστε τους ηλιόσπορους μέσα σε νερό και στο ψυγείο.
  2. Βάλτε τα ζυμαρικά να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μείον 2 λεπτά (για να γίνουν αλ ντέντε), μόλις γίνουν στραγγίξτε τα, λαδώστε τα ελαφρά και αφήστε τα στην άκρη.
Για την λευκή σάλτσα μανιταριών:
  1. Βγάλτε τους ηλιόσπορους απο το ψυγείο και ξεπλύντε τους με καθαρό νερό -όσο μπορείτε ξεφλουδίστε τους και πετάξτε τα φλούδια- ,
    και πολτοποιήστε τους σε δυνατή ταχύτητα σ
    το μπλέντερ μαζί με το νερό, το άμυλο, το ξύδι, το λεμόνι, το αλάτι και την διατροφική μαγιά για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα.
  2. Κάψτε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι,
    προσθέστε τα μανιτάρια μαζί με το σκόρδο και σοτάρετε τα για μερικά λεπτά μέχρι να κοκκινίσουν, προσθέστε την ρίγανη και ανακατέψτε. 
  3. Σβήστε με τον οίνο, και βράστε μέχρι να σωθεί για περίπου 5-10 λεπτά.
  4. Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε την κρέμα ηλιόσπορου στο τηγάνι και βράστε την μέχρι να δέσει η σάλτσα.
    (Δοκιμάστε και αν χρειαστεί, προσθέστε επιπλέον αλάτι)
  5. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με μαιντανό ή σχοινόπρασο ή ξερή ρίγανη ή ότι άλλο μυρωδικό μας αρέσει.
Μετά το ανακάτεμα!
    Σπαγγέτι με μανιτάρια σε λευκή σάλτσα απο ανακάρδια (cashews)
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Άλλη μια βιγκανοποιημένη συνταγή, το γνωστό μανιτάρια α λα κρεμ, είναι πολύ νόστιμο και θρεπτικό φαγητάκι, ο συνδυασμός ξηρού καρπού με δημητριακό (τα μακαρόνια είναι απο σίτο) αλλά και με τα μανιτάρια προσφέρει ένα γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας πλούσιο σε αμινοξέα, δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!
  • Αντί για ηλιόσπορους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλους ξηρούς καρπούς, όπως ανακάρδια (cashews), είναι πιο ακριβά,
    στην τριπλάσσια περίπου τιμή αλλά είναι πολύ πιο νόστιμα και μια φορά στο τόσο αξίζει να τρώμε και ανακάρδια γιατί είναι και πολύ θρεπτικά εκτός απο νόστιμα.
    Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αμύγδαλα, αφού βεβαίως τα ζεματίσετε και τα ξεφλουδίσετε.
  • Οι ηλιόσποροι μπορούν να μουλιαστούν και 2 ώρες εκτός ψυγείου ή εάν βιάζεστε να τους ζεματίσετε για 15-30 λεπτά με βραστό νερό εάν βιάζεστε, αλλά η ενυδάτωση τους απο το προηγούμενο βράδι βοηθά περισσότερο στο άλεσμα τους, στην αύξηση των θρεπτικών τους και στην ευκολότερη πέψη τους.
  • Οι φλούδες των ηλιόσπορων έχουν έντονη γεύση ηλιόσπορου, μπορείτε να ξεφλουδίσετε τους ηλιόσπορους εάν τους τρίψετε ανάμεσα στα χέρια σας και τους βάλετε μέσα σε νερό, οι φλούδες τους θα επιπλεύσουν στην επιφάνεια του νερού και μπορείτε να τους στραγγίξετε με ένα στραγγηστήρι και να τους πετάξετε.
  • Μην ανησυχείτε για το αλκοόλ του οίνου, εξατμίζεται και μένει μόνο η γεύση του λευκού οίνου.
  • Εάν σας αρέσει σε στυλ καρμπονάρας μπορείτε να προσθέσετε περίπου 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα στην σάλτσα και να την ανακατέψετε, το χρώμα της μπορεί να γίνει ροζ αλλά δίνει υπέροχο καπνιστό άρωμα,  επίσης μπορείτε αντί για καπνιστή πάπρικα να χρησιμοοποιήσετε σάλτσα BBQ, οι περισσότερες είναι φυτικές, οπότε διαβάστε τα συστατικά και χρησιμοποιήστε μερικές κ.σ. απο αυτήν.
  • Το αλάτι μπορείτε να το παραλείψετε στο βήμα που αλέθετε τους ηλιόσπορους στο μπλέντερ και να προσθέσετε όσο θέλετε στο τελευταίο βήμα που βράζει η σάλτσα στο τηγάνι, εγω εκτός απο το 1 κ.γ. που είχα βάλει στο μπλέντερ έβαλα και άλλο περίπου 1/2 κ.γ. γιατί το δοκίμασα και μου φάνηκε ανάλατο, αλλά αυτό εξαρτάται απο τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου.
  • Εάν σας ενοχλεί η γεύση του σκόρδου ή δεν το πέπτετε εύκολα τότε αφαιρέστε το φύτρο του πριν το μαγειρέψετε.
  • Οι ηλιόσποροι έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες εξαιτίας της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε η οποία εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες μέσα μας, επίσης μειώνουν την χοληστερίνη, χαλαρώνουν τα νεύρα μας, προστατεύουν την καρδιά μας, μας αποτοξινώνουν εξαιτίας του σεληνίου που εμπεριέχουν, και τέλος μας προστατεύουν απο διάφορες μορφές καρκίνου!

H ιδέα για την παραπάνω συνταγή είναι απο από την σελίδα vegan in athens
η οποία έχει πολύ ωραίες βίγκαν συνταγές, σίγουρα, αξίζει να την επισκεφτείτε!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.