Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Σουμάδα (Αμυγδαλάδα)

Αριστερά βλέπετε το σιρόπι και δεξιά την έτοιμη σουμάδα
Υλικά:
  • 200 γρ. καθαρισμένα ωμά αμύγδαλα
  • 50 γρ. πικραμύγδαλα ή μερικές σταγόνες εσάνς αμυγδάλου
  • 750 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 1 1/2 λίτρο ή 6 κούπες νερό
 Παρασκευή:
  1. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα σε μια γαβάθα και τα σκεπάζουμε με νερό.
  2. Την επόμενη ημέρα τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 3 ' .
  3. Τα στραγγίζουμε, τα ξεφλουδίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το μισό νερό για 1 ' .
  4. Στραγγίζουμε τον πολτό με μια μουσελίνα ή ένα καθαρό ύφασμα και το στύβουμε δυνατά για να βγει όλο το γάλα, ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό στον πολτό για να ξεπλυθεί και αφού πάρουμε όλο το γαλάκτωμα αμυγδάλου το ρίχνουμε σε μια βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα με την ζάχαρη. 
  5. Ανάβουμε την εστία σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και μόλις αρχίσει να βράζει το κρατάμε στην φωτιά για περίπου 15 - 20 λεπτά.
  6. Ξαφρίζουμε και όταν δούμε ότι το σιρόπι έδεσε, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  7. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο και το εμφιαλώνουμε σε στεγνή φιάλη ή βάζο.
  8. Για να σερβίρουμε την σουμάδα βάζουμε σε ένα ποτήρι 1 δάχτυλο σιρόπι και συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό, εάν θέλετε πασπαλίζετε με κανέλα.


Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Η σουμάδα είναι ένα αρωματικό γλυκόπικρο παραδοσιακό Ελληνικό αναψυκτικό που γίνεται διαλύοντας σιρόπι φτιαγμένο απο ζάχαρη και γάλα αμυγδάλου σε συνδυασμό με πικραμύγδαλα, σε γάμους και αρραβώνες κέρναγαν σουμάδα τους καλεσμένους, το λευκό συμβολίζε την αγνότητα της νύφης και η ζάχαρη ο γλυκής βίος του νιόπαντρου ζευγαριού.
  • Δεν είναι σαφής η προέλευση της λέξης «σουμάδα» αλλά η επικρατέστερη εκδοχή λέει ότι προέρχεται από τη λέξη «σημάδι»,  αφού όταν τέλειωνε ένα προξενιό ή ένας αρραβώνας συνηθιζόταν να κερνάνε σουμάδα σαν σημάδι συμφωνίας μεταξύ γαμπρού και νύφης.
  • Άλλοι πάλι παρομοιάζουν την λέξη σουμάδα με την πρωτο-ινδο-ιρανική λέξη «sauma» απο την οποια προέρχεται το «soma», ένα πολύ δυναμωτικό ιερό ποτό που που παρασκευάζαν οι Βραχμάνοι ιερείς και αναφέρεται στις Ινδικές γραφές Βέδες, αποκαλείται και ποτό των θεών και λέγεται ότι όποιος το έπινε αποκτούσε αθανασία.
  • Η καθιέρωσή της σουμάδας σαν ποτό της χαράς οφείλεται στο λευκό χρώμα που έχει και το λουλουδένιο άρωμά του. 
  • Κατ’ άλλους οφείλεται στο ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικό ποτό και λειτουργεί ως φυσικό αφροδισιακό.
  • Στα παράλια της Μικράς Ασίας οι Έλληνες μικρασιάτες κερνάγαν τους συγγενείς την ημέρα του αρραβώνα σουμάδα και στους ανύπαντρους άνδρες συχνά έδιναν την ευχή
    «στις σουμάδες σου» και εννούσαν "στον γάμο σου".
    Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα προσέφεραν σουμάδα και σε άλλες χαρές όπως στα βαφτίσια.
  • Στη Kρήτη, στη Χίο και στη Λέσβο η σουμάδα φτιάχνεται με γλυκά αμύγδαλα και την σερβίρουν με πασπαλισμένη κανέλα.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε 100 - 200 ml νερό με ανθόνερο όπως κάνουν μερικές φορές στα παραπάνω νησιά για ακόμα περισσότερο άρωμα.
  • Πριν πολλά χρόνια που δεν υπήρχαν μπλέντερ, κοπάνιζαν τα αμύγδαλα σε πέτρινο γουδί με λίγη ζάχαρη και μετά τα έβαζαν στο τουλουπάνι και τα έβραζαν μαζί με το σιρόπι, σήμερα όμως είναι πολύ πιο εύκολη η εκτέλεση της συνταγής μιας που η τεχνολογία μας λύνει τα χέρια, στην κυριολεξία!
  • Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό αν είναι καλά δεμένο. 
  • Η συνηθισμένη αναλογία είναι 1-2 κ.σ. σιρόπι σε 1 ποτήρι παγωμένο νερό ή περίπου 1/5 σιρόπι, 4/5 του ποτηριού νερό κρύο και στην Κρήτη συνήθως συνοδεύεται παξιμάδια κόλιανδρου.
  • Η  καλύτερη σουμάδα γίνεται με συνδυασμό γλυκών και πικρών αμυγδάλων αφού τα πικραμύγδαλα της δίνουν το χαρακτηριστικό της άρωμα, οι παλιές συνταγές χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά πικραμύγδαλα ή με μεγάλο ποσοστό πικραμυγδάλων, σήμερα οι περισσότερες συνταγές αναφέρουν μόνο αμύγδαλα ή λίγα πικραμύγδαλα για άρωμα ή πυρήνες βερίκοκου μιας που τα πικραμύγδαλα είναι πια δύσκολο να βρεθούν σε κάποιες περιοχές.
  • Η ποσότητα των πικραμύγδαλων εξαρτάται πραγματικά απο τις προσωπικές σας προτιμήσεις, αλλά είναι καλό να μπούνε κάποια (10-50 γρ.) για να δώσουν άρωμα πικραμυγδάλου, χωρίς αυτό το άρωμα δεν λέγεται σουμάδα, εάν δεν βρείτε πικραμύγδαλα χρησιμοποιήστε πυρήνες βερίκοκων.
  • Ο πολτός που μένει μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κέικ ή μπισκότα αμυγδάλου
  • Εάν θέλετε μπορείτε να ρίξετε και τον χυμό ενός λεμονιού στο τέλος για άρωμα αλλά και ως συντηρητικό.
  • Η σουμάδα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μέταλλα (σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο) και περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες.
  • Το γάλα αμυγδάλου απο το οποίο παράγεται η σουμάδα εμπεριέχει 50% περισσότερο ασβέστιο από όλα τα είδη των γαλακτοκομικών και 200% περισσότερο σίδηρο από όλα τα είδη ζωικών κρεάτων!
  • Η φλούδα του αμύγδαλου είναι δύσπεπτη και περιέχει αναστολείς που εμποδίζουν την απορροφητικότητα κάποιων θρεπτικών του, επίσης δεν έχει ευχάριστη γεύση, για αυτό καλύτερα να αφαιρείται εμβαπτίζοντας τα αμύγδαλα σε βραστό νερό.
  • Όταν φυτρώνει ένας σπόρος πολλαπλασιάζονται κατά πολύ τα θρεπτικά του και είναι και πιο εύπεπτος, για αυτό και πάντα οι raw vegan φυτρώνουν τους καρπούς τους!
Σουμάδα για κέρασμα γάμου
 
Ανθισμένη αμυγδαλιά
Καρπή αμυγδαλιάς

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.