Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Τζατζίκι από ανακάρδια και σησαμοπολτό


Υλικά: 

  • 300 γρ. ή 3 αγγουράκια 
  • 150 γρ. ή 1 κούπα ωμά ανακάρδια (cashews)
  • 100 ml σησαμοπολτό (tahini)
  • 200 ml νερό
  • 20 γρ. ή 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. μηλόξιδο ή λευκό ξύδι
  • 1 κ.γ. ορυκτό ροζ άλας 
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 πρέζα ψιλοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Παρασκευή:

  1. Προμετρήστε όλα τα υλικά.
  2. Τρίψτε το σκόρδο και αφήστε το στην άκρη.
  3. Φτιάξτε το φυτικό γιαούρτι, ρίξτε τα ανακάρδια μαζί με το νερό μέσα στο μπλέντερ και πολτοποιήστε τα μέχρι να λιώσουνε.
  4. Προσθέστε τον σησαμοπολτό, το λάδι, το αλάτι και συνεχίστε την πολτοποίηση.
  5. Τελικά, προσθέστε και το ξύδι και συνεχίστε την πολτοποίηση μέχρι να πήξει, για περίπου 2 λεπτά και τοποθετήστε το στο ψυγείο.
  6. Πλύντε και τρίψτε τα αγγουράκια στον χονδρό τρίφτη, στίψτε τα με δύναμη στρίβοντας τα μέσα σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
  7. Ρίξτε σε μια γαβάθα το γιαούρτι, τα τριμμένα αγγουράκια, το σκόρδο, το πιπέρι, τον άνηθο και ανακατέψτε καλά.
  8. Παγώστε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και σερβίρετε με άνηθο και ελαιόλαδο.

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:

  • Ανακατέψτε καλά τον σησαμοπολτό πριν τον χρησιμοποιήσετε γιατί έχει την τάση να κατακάθεται και να ανεβαίνει το λάδι του στην επιφάνεια.
  • Εάν δεν βρείτε ωμά ανακάρδια χρησιμοποιήστε ψημμένα αφού τα μουλιάσετε για μερικές ώρες και τα στραγγίξετε.
  • Το σκόρδο είναι αντιβακτηριακό, αντιμικροβιακό, αντικαρκινικό, αντιγηραντικό, βοηθάει την καρδιά και έχει πολλά άλλα οφέλη.
  • Τρίψτε το ωμό σκόρδο και αφήστε το στην άκρη για τουλάχιστον 5-10 λεπτά, έτσι οξειδώνεται και παράγει περισσότερη αλυσίνη, η οποία ευθύνεται για όλα τα οφέλη υγείας του σκόρδου, το αποξηραμένο ή το μαγειρεμένο σκόρδο δεν έχει τις θαυματουργές ιδιότητες του!
  • Η Αγγλική ονομασία cashew προέρχεται από το βραζιλιάνικο όνομα του καρπού (καζού), και προήλθε απο την  λέξη acaju που σημαίνει
    «καρπός που αναπαράγεται».
    Το βοτανικό όνομα του φυτού που παράγει τα ανακάρδια είναι Anacardium occidentale (Ανακάρδιον το οξύδοντο) , και προέρχεται απο την Ελληνική λέξη "ανακάρδιον", εξαιτίας της ασυνήθιστης θέσης του σπόρου που μεγαλώνει κάτω απο τον καρπό, δηλαδή απο τις λέξεις ανά(ξανά ή ανάποδα) και κάρδιον που σημαίνει σημαίνει καρδιά.
    Καλό είναι να χρησιμοποιούμε το βοτανικό και Ελληνικό όνομα του καρπού που είναι ανακάρδιο(ν).
To δένδρο που παράγει τα ανακάρδια με το χαρακτηριστικό σχήμα που θυμίζει ανάποδη καρδιά

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.