Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2017

Λαχανάκια Βρυξελών με Cranberries και καρύδια στον φούρνο

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 35 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα:

  • 500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
  • 150 γρ. φρέσκα ή 100 γρ. ξερά οξύκοκκα (cranberries) ή φράουλες
  • ¼ κούπες καρύδια ή πεκάν, χονδρόκομμενα
  • ½ κ.γ. αλάτι (προτιμήστε ροζ)
  • ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ¼ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 2 γεμάτες κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι (προαιρετικά)
  • ¼ κ.γ. πάπρικα (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Καθαρίστε τα λαχανάκια, κόψτε τα κοτσάνια τους και αφαιρέστε τα εξωτερικά φυλλαράκια τους.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  3. Ανακατέψτε τα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα φρούτα.
  4. Απλώστε τα σε ένα ταψί με ένα φύλλο ψησίματος ή σε ένα μεγάλο πυρέξ και ψήστε για περίπου 30 λεπτά.
  5. Στο μέσο του ψησίματος (στα 15 ' ), προσθέστε τα cranberries και ανακατέψτε. 
  6. Στο τέλος, πασπαλίστε με τα καρύδια και ψήστε στο γκριλ για 5 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
  7. Σερβίρετε αμέσως, όσο είναι ζεστά, προσθέτοντας επιπλέον καρύδια ή αλάτι ή βαλσαμικό εάν το επιθυμείτε.

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Εάν τα κράνμπερις που θα βάλετε είναι νωπά μπορείτε να τα βάλετε απο την αρχή του ψησίματος, αλλά προσέξτε όταν τα ανακατέψετε γιατί όταν ψηθούν γίνονται πολύ μαλακά, εάν χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα μπορείτε να τα ενυδατώσετε ή να τα βάλετε 5-10 λεπτά πριν σταματήσετε το ψήσιμο.
  • Θα πρέπει να είναι τραγανά εξωτερικά, και τρυφερά στο εσωτερικό τους.
  • Η γλυκύτητα των φρούτων επικαλύπτει οποιαδήποτε μικρή πικράδα τυχόν έχουν τα λαχανάκια και προκύπτει μια ενδιαφέρουσα γλυκόξινη γεύση.
  • Προσοχή μην κάψετε τα καρύδια, μπορείτε να τα προσθέσετε και ωμά στο πιάτο σας.
  • Προσθέστε επιπλέον βαλσαμικό ή αλάτι στο πιάτο σας εάν τα θέλετε περισσότερο αλμυρά ή ξινά.
  • Τα λαχανάκια έχουν μια ιδιαίτερη σχεδόν υπόπικρη γεύση, οπότε εάν γενικά δεν σας αρέσουν τα λαχανάκια Βρυξελών τότε μην τα μαγειρέψετε, η παραπάνω γκουρμέ συνταγή είναι μόνο για τους λάτρεις αυτών των μικροσκοπικών "λαχάνων"!
  • Τα λαχανάκια είναι αντικαρκινικά -όπως όλα της οικογενείας Σταυρανθών- και ιδιαιτέρως θρεπτικά, περιέχουν βιταμίνες (Α, C, Κ, Β6, Φολικό οξύ, Ριβοφλαβίνη, Θειαμίνη), αντιοξειδωτικά και μέταλλα (μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο) και τέλος προστατεύουν απο την σιωπηλή οστεοπόρωση, την στεφανιαία νόσο και την αρτηριακή πίεση.
  • Τα μικρά πορφυρά φρουτάκια -που στα Ελληνικά ονομάζονται οξύκοκκα- είναι πολύ ξινά και στυφά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, για αυτό και οι ναυτικοί στα μεγάλα ταξίδια τους είχαν μαζί τους κράνμπερι, για να προφυλάσσονται από Σκορβούτο.
    Καταπολεµούν τις ουρολοιµώξεις, είναι καλή  πηγή βιταμινών C, Κ, Ε και μαγγανίου, καταπολεμούν τον καρκίνο, προστατεύουν την καρδιά και τα δόντια.
  • Τα καρύδια -μεταξύ άλλων-, μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL στο αίμα, αυξάνουν στο αίμα την βιταμίνη Ε και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βελτιώνουν τη λειτουργία των αρτηριών και μειώνουν τις φλεγμονές.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.