Υλικά:
- 250 γρ. ξερά ρεβύθια
- 250 γρ. χωριάτικα λουκάνικα γλουτένης
- 250 γρ. πράσο
- 400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια σε σάλτσα τομάτας ή 4 ώριμες ντομάτες
- 1 κούπα νερό απο το βράσιμο των ρεβυθιών
- 1 κόκκινη ή λαχανί πιπεριά
- 1 μικρή πιπεριά τσίλι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κομματάκι τριμμένη πιπερόριζα
- 100 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιον
- 1-2 κοφτά κ.γ. κύμινο σε σκόνη ή κάρυ μάντρα
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- Ορυκτό άλας Ιμαλαϊων (προσθέστε σταδιακά, περίπου 1 κ.γ.)
- 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 3 μέτρια μανιτάρια (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
- 1/2 κούπα οίνο, για το σβήσιμο (προαιρετικά)
- Ενυδατώνουμε σε ζεστό νερό τα ρεβύθια, απο το προηγούμενο βράδι, τουλάχιστον 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό τους εάν χρειαστεί.
- Την επόμενη μέρα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε με 2-3 λίτρα νερό να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με σκεπαστό καπάκι για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, εάν χρειαστεί ξαφρίζουμε.
- Όσο βράζουν τα όσπρια, προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, κόβουμε το κρεμμύδι, τα λουκάνικα, τα πράσα, τα μανιτάρια, το σκόρδο, την πιπερόριζα, την πιπεριά και το τσίλι -αφού το ξεσποριάσουμε- .
- Καίμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και τσιγαρίζουμε τα υλικά μας με την προαναφερόμενη σειρά που τα κόψαμε, πρώτα το κρεμμύδι μετά το λουκάνικο κ.ο.κ.
- Μόλις τσιγαρίσουμε όλα τα παραπάνω υλικά προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την μουστάρδα και τον χυμό τομάτας μαζί με 1 κούπα νερό απο τα ρεβύθια.
- Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουν βράσει τα ρεβύθια τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε μέσα στην σάλτσα.
- Μόλις πάρουν μια βράση τα ρίχνουμε σε ένα πυρέξ ή μιά γάστρα και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 200 ο C για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πάρουν χρώμα.
- Τα σερβίρουμε ζεστά και τα απολαμβάνουμε.
Τα υλικά μας |
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
- Για να γίνει πιό κόκκινο το φαγητό μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κ.σ. συμπηκνωμένο πολτό τομάτας, προσθέτοντας λίγο νερό απο τα ρεβύθια επιπλέον.
- Εάν δεν σας αρέσουν τα καυτερά ή έχετε ευαίσθητο στομάχι αποφύγετε το τσίλι.
- Εάν έχετε οίνο μπορείτε να σβήσετε τα λουκάνικα με αυτόν, και να αφήσετε να εξατμιστεί πριν ρίξετε το ψιλοκομμένο ντοματάκι.
- Είναι ένα χειμωνιάτικο φαγητό που θυμίζει χωριό και φαγητά γιαγιάς.
- Ο συνδυασμός οσπρίων με τα μανιτάρια και τα λουκάνικα γλουτένης δίνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι πολύ θρεπτικός μα και νόστιμος.
- Για να πάρει χρώμα αφήστε το για μερικά λεπτά στο γκριλ, να το βλέπετε συχνά όμως γιατί αρπάζει γρήγορα!
- Εάν το θέλετε πιό ελαφρύ αντικαταστήστε το τσιγάρισμα στο λάδι με άχνισμα, δηλαδή αντί για λάδι χρησιμοποιήστε... διπλάσσιο νερό
και εάν σωθεί, προσθέστε βρασμένο ! - Τσιγαρίστε για αρκετή ώρα τα λαχανικά έτσι ώστε να φύγει η πολύ υγρασία και να μην βγάλουν το νερό τους στον φούρνο.
- Τα ρεβύθια βράζουν καλύτερα εάν μουλιάσουνε σε ζεστό νερό -όχι καυτό!-, αποφύγετε να τα βάλετε σε νερό που βράζει ή να τα βράσετε με αλάτι γιατί σφίγγουν!
- Εάν θέλετε να βράσουν πιό γρήγορα βράστε τα στην χύτρα, με προσοχή στον χρόνο για να μην λιώσουνε.
- Χωριάτικα λουκάνικα γλουτένης μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προιόντα, εάν δεν έχουν μπορείτε να τα παραγγείλετε, μια γνωστή επωνυμία είναι η Fry's.
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας εάν έχετε την διάθεση. - Εάν δεν έχετε λουκάνικα μπορείτε να τα παραλείψετε, αλλά εάν με λουκάνικα πραγματικά απογειώνεται το πιάτο!
- Εάν έχετε σέλερι, βάλτε και έναν βλαστό, και γενικά τροποποιήστε την όσο θέλετε και κάντε την δική σας!
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.