Υλικά:
- 1/4 κούπας ή 1 φλιτζανάκι του καφέ πλιγούρι (σπασμένο σιτάρι)
- 1 λίτρο νερό (+ 500 ml για το βράσιμο του πλιγουριού)
- 100-120 (ml) σησαμοπολτό (tahini) ή σπιτικό φυστικοβούτυρο
- 10 κ.σ. (κοφτές) άμυλο αραβοσίτου (κορν φλάουερ)
- 1/2 κούπα ή 120 - 150 γρ. καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
- 1 πρέζα ορυκτό ροζ άλας
- 1 ολόκληρη βανίλια (σπόρια) ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή ξύσμα απο 2 λεμόνια ή 1 κ.γ μαστίχα κοπανισμένη μαζί με λίγη ζάχαρη
Παρασκευή:
- Βράζουμε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα τα 500 ml νερό και προσθέτουμε το πλιγούρι και το αλάτι.
- Σιγοβράζουμε για περίπου 10΄ -ανακατεύοντας σποραδικά- μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το πλιγούρι.
- Κλείνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να φτιάξουμε το γάλα.
- Βάζουμε μέσα στην κανάτα του μπλέντερ το 1 λίτρο νερό, το κορν φλάουρ, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τον σησαμοπολτό και πολτοποιήστε τα για περίπου 1-2 (').
- Ανοίγουμε ξανά την εστία σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα απο το μπλέντερ ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πήξει και να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.
- Μόλις πήξει αρκετά η κρέμα τη σερβίρουμε σε μπολάκια.
- Περιμένουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να στερεοποιηθεί, γαρνίρουμε με κανέλλα και σερβίρουμε.
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
- Το ρυζόγαλο είναι αγαπημένο παραδοσιακό γλύκισμα σε όλη την Ελλάδα, στο Αιγαίο υπάρχει το μαστιχάτο ρυζόγαλο ως εορταστικό επιδόρπιο.
- Αντί για σησαμοπολτό μπορείτε να βάλετε άλλο βούτυρο καρπού.
- Την επόμενη ημέρα είναι πιο νόστιμο και έχει πιο καλή υφή.
- Βράστε καλά το πλιγούρι πριν ρίξετε το κορν φλάουρ γιατί μετά θα πήξει και δε θα προλάβει να βράσει περισσότερο.
- Η κανέλα είναι εκτός απο πολύ ωραίο άρωμα έχει και πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά!
- Προτιμήστε όσο πιο ανοιχτόχρωμο σησαμοπολτό βρείτε, για να είναι λευκό το γάλα σας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.