Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Κρέμα με πλιγούρι ("πλιγουρόγαλο")

Υλικά
  • 1/4 κούπας ή 1 φλιτζανάκι του καφέ πλιγούρι (σπασμένο σιτάρι)
  • 1 λίτρο νερό (+ 500 ml για το βράσιμο του πλιγουριού) 
  • 100-120 (ml) σησαμοπολτό (tahini) ή σπιτικό φυστικοβούτυρο
  • 10 κ.σ. (κοφτές) άμυλο αραβοσίτου (κορν φλάουερ)
  • 1/2 κούπα ή 120 - 150 γρ. καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
  • 1 πρέζα ορυκτό ροζ άλας
  • 1 ολόκληρη βανίλια (σπόρια) ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή ξύσμα απο 2 λεμόνια ή 1 κ.γ μαστίχα κοπανισμένη μαζί με λίγη ζάχαρη
Παρασκευή:
  1. Βράζουμε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα τα 500 ml νερό και προσθέτουμε το πλιγούρι και το αλάτι.
  2. Σιγοβράζουμε για περίπου 10΄ -ανακατεύοντας σποραδικά- μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το πλιγούρι.
  3. Κλείνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να φτιάξουμε το γάλα.
  4. Βάζουμε μέσα στην κανάτα του μπλέντερ το 1 λίτρο νερό, το κορν φλάουρ, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τον σησαμοπολτό και πολτοποιήστε τα για περίπου 1-2 (').
  5. Ανοίγουμε ξανά την εστία σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα απο το μπλέντερ ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πήξει και να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.
  6. Μόλις πήξει αρκετά η κρέμα τη σερβίρουμε σε μπολάκια.
  7. Περιμένουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να στερεοποιηθεί, γαρνίρουμε με κανέλλα και σερβίρουμε.


























Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
         
  • Το ρυζόγαλο είναι αγαπημένο παραδοσιακό γλύκισμα σε όλη την Ελλάδα, στο Αιγαίο υπάρχει το μαστιχάτο ρυζόγαλο ως εορταστικό επιδόρπιο.
  • Αντί για σησαμοπολτό μπορείτε να βάλετε άλλο βούτυρο καρπού.
  • Την επόμενη ημέρα είναι πιο νόστιμο και έχει πιο καλή υφή.
  • Βράστε καλά το πλιγούρι πριν ρίξετε το κορν φλάουρ γιατί μετά θα πήξει και δε θα προλάβει να βράσει περισσότερο.
  • Η κανέλα είναι εκτός απο πολύ ωραίο άρωμα  έχει και πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά!
  • Προτιμήστε όσο πιο ανοιχτόχρωμο σησαμοπολτό βρείτε, για να είναι λευκό το γάλα σας.




Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.