Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

Σαλάτα με φύτρα urad daal

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 0 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα:

  • 2 κούπες φύτρα urad dal (θα το βρείτε σε ασιατικά καταστήματα)
  • 1 μικρό αγγούρι
  • 1 λαχανί πιπεριά 
  • 1 κρεμμύδι (προτιμήστε λευκό)
  • 1 μεγάλη τομάτα
  • 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένον έλαιον ελιάς
  • Ορυκτό ροζ άλας, δοκιμάστε και προσθέστε σταδιακά (περίπου 1 κ.γ.)
  • ½ μικρό λεμόνι
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
  • ½ - 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη ή γκαράμ μασάλα σε σκόνη
Παρασκευή:
  1. Κόψτε το αγγούρι, την πράσινη πιπεριά, το κρεμμύδι και την ντομάτα σε μικρά κομματάκια.
  2. Ρίξτε τα ψιλοκομμένα λαχανικά μέσα σε μιά μεγάλη γαβάθα μαζί με τα φύτρα urad dal.
  3. Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, το ελαιόλαδο και στίψτε το χυμό μισού λεμονιού. 
  4. Σερβίρετε με φύλλα δυόσμου ή μαϊντανού ή άλλου πράσινου μυρωδικού.


Εναλλακτικό ντρεσινγκ μουστάρδας:


  • 1/2 λεμόνι ή 1/2 άγουρο πορτοκάλι (περίπου 20 ml)
  • 3 κ.σ. μουστάρδα 
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο καλής ποιότητας
  • 1/2 κ.γ. ροζ αλάτι (περίπου, προσθέστε κατά το δοκούν)
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας
  • 1 πρέζα κάρυ της επιλογής σας
  • 1/2 - 1 κ.γ. σιρόπι της επιλογής σας (πχ. πετιμέζι)
Ολόκληρο όσπριο urad daal
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Για να φτιάξετε τα φύτρα:
    Ενυδατώστε απο βραδίς περίπου 1 κούπα urad daal και την επόμενη ημέρα στραγγίξτε τα, καλύψτε τα με μια πετσέτα και βάλτε τα στο ντουλάπι σας, τις ζεστές ημέρες ποτίζετε τα πρωί - μεσημέρι - βράδι,
    (το πότισμα είναι η εμβάπτιση του σε νερό για λίγα λεπτά και μετά στράγγισμα), μέσα σε 2 ημέρες θα έχουν βγάλει ριζούλες, μην τα αφήσετε να μεγαλώσουν πολύ και να βγάλουν φύλλα γιατί θα αποκτήσουν πολύ έντονη και πιθανόν πικρή γεύση, εάν τα φτιάξετε σωστά είναι πεντανόστιμα και πολύ θρεπτικά!
  • Η συνταγή είναι για φαγητό ζωντανής διατροφής (raw vegan), οπότε έτσι εξοικονομείτε και χρήματα καθώς δεν χρειάζεται καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα για να γίνει !
  • Εάν καβουρντίσετε το κύμινο για λίγα δευτερόλεπτα σε ένα στεγνό τηγάνι η μυρωδιά της σαλάτας θα απογειωθεί!
  • Εάν δεν σας αρέσει το κύμινο βάλτε περίπου 1/2 κ.γ. κόλλιανδρο σε σκόνη ή φρέσκο δυόσμο ή φτιάξτε το εναλλακτικό ντρέσινγκ μουστάρδας.
  • Το urad daal είναι ένα πολύ θρεπτικό μικρό όσπριο που βρίσκεται σε ασιατικά καταστήματα και συγγενεύει στενά με την ροβίτσα, οπότε εάν δεν το βρείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροβίτσα.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.