Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με ξηρούς καρπούς και φρούτα



Υλικά: 
  • 2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό Melissa
  • 1 κούπα λάδι (εγώ έβαλα 1/4 ελαιόλαδο και 3/4 ηλιέλαιον)
  • 2 κούπες καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου ή μαύρη, πχ Muscovado
  • 5 κούπες νερό 
  • 1/4 κούπας  σουσάμι ή χονδροκομμένη καρυδόψιχα ή αμύγδαλα
  • 1/4 κούπας ηλιόσπορο ή κουκουνάρια ή αποφλοιωμένοι σπόροι κάνναβης
  • 1/4 κούπας σταφίδες ξανθές ή βερύκοκα ή άλλο αποξηραμένο φρούτο
  • 1 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο ή 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 φλούδα ενός λεμονιού 
  • 3 κλάδάκια λουίζα (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. γλυκόριζα σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. πιπερόριζα σε σκόνη (προαιρετικά)
 Παρασκευή: 
  1. Για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά για 3’.
  2. Στραγγίζουμε το σιρόπι (προσεχτικά γιατί καίει) και το βάζουμε σε μιά άλλη κατσαρόλα ή σε ένα κατάλληλο σκεύος που να αντέχει τη θερμοκρασία, ή απλά αποσύρουμε τη κατσαρόλα και χρησιμοποιούμε μια άλλη για το επόμενο βήμα.
  3. Σε αντικολλητική φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. 
  4. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα. 
  5. Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην μας καεί. 
  6. Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε τα φρούτα. 
  7. Προσθέτουμε το σιρόπι το ξαναβάζουμε στη φωτιά και το βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί. 
  8. Ανακατεύουμε το αφαιρούμε απο τη φωτιά και το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 10’. 
  9. Βάζουμε τον χαλβά σε μεγάλη φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια. 
  10. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα και σερβίρουμε.  
 
Συμβουλές:
  • Αντί για τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα που αναφέρει η συνταγή βάλτε τα δικά σας αγαπημένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
  • Για το ξεφορμάρισμα βάλτε ένα μαχαίρι πρώτα γύρω - γύρω και μετά αναποδογυρίστε το.
  • Ο χαλβάς βγαίνει όσο γλυκός χρειάζεται, το τρως ευχάριστα χωρίς να σε λιγώνει απο υπερβολική γλύκα, τρώγεται καλλύτερα αφού κρυώσει.
  • Διατηρείται εκτός ψυγείου.

Χρόνος προετοιμασίας: 5′
Χρόνος μαγειρέματος : 20′
Μερίδες: 12
Βαθμός: 2











Η συνταγή είναι παραλλαγμένη απο την ιστοσελίδα:
www.melissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.