Υλικά:
- 2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό Melissa
- 1 κούπα λάδι (εγώ έβαλα 1/4 ελαιόλαδο και 3/4 ηλιέλαιον)
- 2 κούπες καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου ή μαύρη, πχ Muscovado
- 5 κούπες νερό
- 1/4 κούπας σουσάμι ή χονδροκομμένη καρυδόψιχα ή αμύγδαλα
- 1/4 κούπας ηλιόσπορο ή κουκουνάρια ή αποφλοιωμένοι σπόροι κάνναβης
- 1/4 κούπας σταφίδες ξανθές ή βερύκοκα ή άλλο αποξηραμένο φρούτο
- 1 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο ή 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1 φλούδα ενός λεμονιού
- 3 κλάδάκια λουίζα (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. γλυκόριζα σε σκόνη (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. πιπερόριζα σε σκόνη (προαιρετικά)
- Για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά για 3’.
- Στραγγίζουμε το σιρόπι (προσεχτικά γιατί καίει) και το βάζουμε σε μιά άλλη κατσαρόλα ή σε ένα κατάλληλο σκεύος που να αντέχει τη θερμοκρασία, ή απλά αποσύρουμε τη κατσαρόλα και χρησιμοποιούμε μια άλλη για το επόμενο βήμα.
- Σε αντικολλητική φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην μας καεί.
- Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε τα φρούτα.
- Προσθέτουμε το σιρόπι το ξαναβάζουμε στη φωτιά και το βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί.
- Ανακατεύουμε το αφαιρούμε απο τη φωτιά και το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 10’.
- Βάζουμε τον χαλβά σε μεγάλη φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια.
- Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα και σερβίρουμε.
Συμβουλές:
- Αντί για τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα που αναφέρει η συνταγή βάλτε τα δικά σας αγαπημένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
- Για το ξεφορμάρισμα βάλτε ένα μαχαίρι πρώτα γύρω - γύρω και μετά αναποδογυρίστε το.
- Ο χαλβάς βγαίνει όσο γλυκός χρειάζεται, το τρως ευχάριστα χωρίς να σε λιγώνει απο υπερβολική γλύκα, τρώγεται καλλύτερα αφού κρυώσει.
- Διατηρείται εκτός ψυγείου.
Χρόνος προετοιμασίας: 5′
Χρόνος μαγειρέματος : 20′
Μερίδες: 12
Βαθμός: 2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.