Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Φακοκεφτέδες



Υλικά για 15 κεφτεδάκια φακής: 
  • 125 γρ. ξερή φακή
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
  • 3/4 κούπας ξερά ψίχουλα ψωμιού (panko) ή τριμμένη φρυγανιά
  • 4 κ.σ. νιφάδες βρώμης + 100 ml νερό
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. ορυκτό ροζ αλάτι ή θαλασσινό
  • 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1 πρέζα καυτερή πάπρικα (προαιρετικά, μόνο εάν σας αρέσουν τα καυτερά)
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για μπιφτέκια (προαιρετικά)
  • 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο (προαιρετικά)
 Παρασκευή:
  1. Ενυδατώνουμε τις φακές σε άφθονο νερό απο το προηγούμενο βράδι.
  2. Τις βράζουμε σε φρέσκο νερό μαζί με τη δάφνη το δενδρολίβανο και το κρεμμύδι για 15 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Τις στραγγίζουμε και κρατάμε 100 ml νερό στο οποίο προσθέτουμε τη βρώμη, ρίχνουμε τη βρώμη μαζί με τις φακές σε μια μεγάλη γαβάθα.
  4. Τις λιώνουμε με έναν πολτοποιητή για πουρέ ή σε ένα μούλτι.
  5. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  6. Τελευταία προσθέτουμε σταδιακά τη φρυγανιά μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό κιμά φακής.
  7. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοκκινήσουν γυρνώντας τα που και που.
  8. Τοποθετούμε στη πιατέλα 2 χαρτιά κουζίνας πριν τα σερβίρουμε για να στραγγίξουν απο τα περιττά λάδια.

    Καλή όρεξη.


Συμβουλές:
  • Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για ανακύκλωση σούπας φακής που έχει ξεμείνει απο εχθές ή προχθές στο ψυγείο!Απλά στραγγίξτε τη καλά και φτιάξτε τη φακοκεφτέδες.
  • Το μείγμα είναι καλό να είναι σφιχτό για να μη διαλύονται κατά το τηγάνισμα, και το λάδι αρκετά καυτό.
  • Μη παραγεμίσετε το τηγάνι γιατί θα πέσει απότομα η θερμοκρασία και δε θα ψηθούν καλά.
  • Μπορείτε να τα συνοδέψετε με μουστάρδα και λεμονάκια, εάν δεν έχετε λεμονάκια είναι ωραία και τα πράσινα μανταρίνια ή καλλύτερα νεράντζια ή πράσινο γκρειπ φρουτ.
  • Έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καθώς συνδυάζει όσπριο, δηλαδή τη φακή, με δημητριακό, δηλαδή τις νιφάδες βρώμης και τη φρυγανιά.
  • Οι φακές είναι καλή πηγή σιδήρου, συνδυάζοντας τη φακή με λεμόνι αυξάνεται κατα πολύ η απορροφητικότητα του φυτικού σιδήρου.
  • Εάν θέλετε περισσότερα κεφτεδάκια διπλασσιάσετε τη φακή, ή εξ αρχής ενυδατώστε 250 γρ. ξερής φακής αντί για 125 και αφού τι βράσετε αφήστε τη να κρύωσει και τοποθετήστε τη μισή σε ένα σακουλάκι στη κατάψυξη, έτσι θα έχετε έτοιμη βρασμένη φακή για όποτε θέλετε να φτιάξετε φακοκεφτέδες, το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εάν περισσέψει σούπα φακής, τη στραγγίζετε και τη καταψύχετε, όταν θέλετε να φτιάξετε κεφτεδάκια αποψύξτε τη απο τη προηγούμενη ημέρα.
  • Τα μπαχαρικά που γράφω είναι ενδεικτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μείγματα μπαχαρικών για κεφτεδάκια ή άλλα αγαπημένα σας μπαχαρικά και μυρωδικά όπως φρέσκο δυόσμο.

 ~ Λαόνικος Τσάγκος
    Vegan Μάγειρας









2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/7/15, 11:15 μ.μ.

    Υπέροχη συνταγή!!!! Θα την κάνω σίγουρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη κανεις...εαν βρεις πάνκο θα εχεις σιγουρη επιτυχια...γιατι εγω αυτο χρησιμοποιω...διαφερει απο τη κοινη φρυγανια...ειναι ξερό ψωμί στην ουσια τριμμενο....το βρισκω στο λιντλ αυτο που πουλανε για φρυγανια στο τετραγωνο κουτι αλλα μπορεί να το βρεις και σε ασιατικα καταστήματα...
      αλλιως και φρυγανια να βαλεις και παλι πιθανοτατα θα γινουν σουπερ αλλα δεν το εχω δοκιμασει ποτε με κανονικη φρυγανια ή ψωμί.

      Διαγραφή

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.