Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

Σούπα λυκομουριάς με κεμπάπ σόγιας

Υλικά: 
  • 200 γρ. τρυφεροί βλαστοί λυκομουριάς ή baby σπανάκι (τρυφερά φύλλα)
  • 40 γρ. ή περίπου 100 ml λυκόμουρα (Goji Berries)
  • 50 γρ. ή 1 κούπα ξερό κεμπάπ σόγιας
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. πιπερόριζα (ginger) ψιλοτριμμένη ή σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κύμινο ή κόλλιανδρο σε σκόνη (ή και τα 2)
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 2 πρέζες χρυσόριζα (curcuma) ή 1/2 φακελάκι σκόνη κρόκου
  • 1 πρέζα κόκκινο ή μαύρο καυτερό πιπέρι
  • 1 λίτρο νερό
  • 100 ml σάλτσα σόγιας "low salt" ή 50 ml κανονική ή κύβους λαχανικών
  • 100 ml ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι για το τσιγάρισμα
  • 1 πράσινο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Προετοιμάστε όλα τα υλικά, μετρήστε τα υλικά, κόψτε τα λαχανικά, αφαιρέστε τα φύλλα απο τους βλαστούς λυκομουριάς πλύντε τα και στραγγίξτε τα.
  2. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κάψτε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το σκόρδο και τη πιπερόριζα μέχρι να μυρίσουν, προσθέστε τα κρεμμύδια και συνεχίστε το σωτάρισμα για περίπου 5-10 λεπτά ή μέχρι να γίνουν διάφανα.
  3. Προσθέστε το κεμπάπ σόγιας και ανακατέψτε, σβήστε με τη σάλτσα σόγιας και τα μπαχαρικά.
  4. Αφήστε το να πάρει μια βράση για να απορροφήσει η σόγια τα αρώματα και προσθέστε το νερό (εάν έχετε βραστήρα βράστε το για να μη σταματήσετε το ψήσιμο των υλικών).
  5. Χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, ρίξτε μέσα τα φύλλα λυκομουριάς μαζί με τα λυκόμουρα.
  6. Κλείστε το καπάκι και βράστε τη σούπα μέχρι να μαλακώσουν τα κεμπάπ και τα φύλλα, δοκιμάστε εάν θέλει αλάτι ή νερό πριν κλείσετε το μάτι.
  7. Σερβίρετε ζεστή και καλή σας όρεξη!

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Αυτή η σούπα είναι πολύ θρεπτική και ο ζωμός της έχει υπέροχο χρώμα και άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε και 1 κ.σ. λευκό μίσο στο πιάτο σας εάν θέλετε, έτσι θα γίνει ακόμα πιο υγιεινή εξαιτίας των φιλικών βακτηρίων στο miso.
  • Προσθέστε αρχικά μικρή ποσότητα σάλτσα σόγιας και δοκιμάζοντας προσθέστε και άλλη σταδιακά μέχρι να φτάσει στην αλμυρότητα που θέλετε, έτσι αποκλείεται να σας "ξεφύγει" στο αλάτι, αντί για σάλτσα σόγιας μπορείτε να βάλετε 1-2 κύβους λαχανικών, και θα γίνει το ίδιο ή περισσότερο νόστιμο.
  • Δοκιμάστε πριν σερβίρετε, εάν βγήκε αλμυρή μην ανησυχείτε, προσθέστε βραστό νερό ή νουντλς ή μαλλιά αγγέλου και συνεχίστε για λίγο ακόμα το βράσιμο μέχρι να γίνουν.
  • Η λυκομουριά έχει διάφορες ποικιλίες, στη συγκεκριμένη συνταγή θέλουμε τη ποικιλία που κάνει φαρδιά και τρυφερά φύλλα και όχι αυτή που είναι για τα μούρα, τα φύλλα έχουν παρόμοια θρεπτικά με τα φρούτα του φυτού, θα βρείτε λυκομουριά σε ανθοκομικές εκθέσεις.
  • 100 γρ. φρέσκα φύλλα λυκομουριάς (goji) περιέχουν:
    15,6 mg ασβέστιο,
    67 mg φωσφόρο,
    3,4 mg σίδηρο,
    0,23 mg βήτα-καροτένιο, 
    3mg Βιταμίνη C, επίσης σημαντικό είναι ότι περιέχει λυσίνη, σιτοστερόλη, λινελαϊκό οξύ, και διάφορα αμινοξέα.
  • Τα φύλλα λυκομουριάς μπορούν να γίνουν και τσάϊ, βοηθούν στις αυπνίες και μειώνουν τη κόπωση μετά τον ύπνο, μειώνουν την υπέρταση και τη χοληστερίνη, βελτιώνουν τη πέψη, τα καροτενοειδή που έχουν τα φύλλα αλλά και οι καρποί βοηθούν στη καταπολέμηση του καρκίνου, συμβάλουν στη καλή διάθεση και γενικότερα στη μακροβιότητα.
  • Εάν δε βρείτε λυκομουριά χρησιμοποιήστε τρυφερά φύλλα σπανακιού (baby spinach), η γεύση τους ομοιάζει αρκετά, και το αποτέλεσμα απο οπτικής και γευστικής πλεύρας θα είναι σχεδόν ίδιο.
    (200 γρ. είναι το βάρος των φύλλων μαζί με τους βλαστούς, αφαιρόντας τους θα μείνουν μόνο τα φύλλα, οπότε υπολογίστε λιγότερα απο 200 γρ. φύλλα τρυφερού σπανακιού)
  • Προσαρμόστε τη συνταγή στα μέτρα σας, θεωρείστε τη απλά σαν οδηγό, μπορείτε να αλλάξετε ή να μειώσετε τα μπαχαρικά εάν δε σας αρέσουν αλλά όχι πάρα πολύ γιατί η σόγια "τραβάει" μπαχαρικά και αλάτι.
  • Μην κόψετε τη πιπερόριζα σε πολύ χονδρά κομματάκια γιατί βράζει πολύ δύσκολα και εάν μείνει σκληρή θα χαλάσει την υφή και τη γεύση της σούπας.
  • Η σούπα αυτή σερβίρεται στη κίνα συνήθως σε πολύ ακριβά εστιατόρια.
  • Ένας μύθος σχετικά με τη λυκουμουριά (Goji) και μια "γιαγιάκα"...
    300 ετών!!!:
    Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ, ένα καραβάνι στον Δρόμο του Μεταξιού σταμάτησε για να ξεκουραστεί σε ένα χάνι (Σταθμός Εξυπηρέτησης Ταξιδιωτών) και παρατήρησε μια νεαρή κοπέλα να φωνάζει και να κτυπά έναν ηλικιωμένο άντρα.
    Ένας έμπορος απο το καραβάνι τους πλησίασε και ρώτησε την νεαρή κοπέλα:
    ~ "Για ποιο λόγο είσαι τόσο επιθετική και χτυπάς αυτόν τον ηλικιωμένο άνθρωπο;»
    Η κυρία απάντησε:
    ~ "Συμμορφώνω τον δισέγγονο μου, δεν είναι δική σου δουλειά."
    Όλοι στην σκηνή ήταν συγκλονισμένοι από την απάντησή της.
    Περαιτέρω ερωτήσεις αποκάλυψαν ότι η κυρία ήταν πάνω από 300 ετών! Ο ηλικιωμένος τιμωρούταν επειδή αρνιόταν να πάρει ένα ιερό βότανο και είχε αρχίσει να γερνάει.
    Κατάπληκτος απο τη μαγεία του βοτάνου, ο έμπορος υποκλίθηκε στη κυρία και με σεβασμό τη ρώτησε: 
    ~ «Να τολμήσω να σε ρωτήσω τι μαγικό βότανο είναι αυτό που έχεις;"
    Η γυναίκα απάντησε:
    ~ «Αυτό το βοτάνι έχει πέντε ονόματα και πρέπει να χρησιμοποιείς ένα διαφορετικό μέρος του κάθε εποχή...
    Την άνοιξη θα πάρεις τα φύλλα του, τα οποία είναι γνωστά ως:
    "η Ουσία του Παραδείσου".

    Το καλοκαίρι θα πάρεις τα λουλούδια του, τα οποία είναι γνωστά ως:
    "η Μακροβιότητα της Ζωής".

    Το φθινόπωρο θα πάρεις τους καρπούς του, οι οποίοι είναι γνωστοί ως "Λυκόμουρα ή Goji".
    Το χειμώνα θα πάρεις το φλοιό της ρίζας του, η οποία είναι γνωστή ως:
    "το Δέρμα και το Οστό της Γης", ή "η ράβδος του Παντοδύναμου Δημιουργού".
    Παίρνοντας αυτά τα τέσσερα μέρη του βοτάνου στις τέσσερις εποχές του χρόνου αντίστοιχα θα σου δώσει ζωή μακριά απο Γη εώς τον Ουρανό!


~ Λαόνικος Τσάγκος

Ο μύθος με τη γριούλα και τη λυκομουριά είναι απο τη σελίδα:
https://www.victoriananursery.co.uk/Goji_Berry_Plant/ και
http://www.pageinsider.com/fountainofyouth-gojiseed.com


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.