Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Γεμιστές κολοκύθες με κινόα, σταφίδες και καρύδια


Υλικά:
  • 2 μικρές κολοκύθες ξεσποριασμένες και κομμένες στη μέση 
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ζωμό λαχανικών
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κούπα κινόα
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 1 βλαστό σέλερι ή 1 μικρό πράσο, κομμένο σε κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι ή φασκόμηλο ή μαντζουράνα
  • ½ κούπα αποξηραμένα cranberries ή σταφίδες 
  • ¼ κούπα τεμαχισμένα πεκάν ή καρύδια
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης ή χρυσό σιρόπι (προαιρετικό)
Παρασκευή:
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου και απλώστε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα. 
  2. Τοποθετήστε τις με το κομμένο μέρος επάνω στο φύλλο ψησίματος, επαλείψτε τις κολοκύθες με 3 κ.σ. λάδι, αλατοπιπερώστε τις και ψήστε τις για 25-35 λεπτά ή μέχρι η σάρκα τους να τρυπιέται εύκολα απο ένα μαχαίρι, μόλις ψηθούν αφαιρέστε τις από το φούρνο και αφήστε τις να κρυώσουν.
  3. Εν τω μεταξύ, βράστε σε μια κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών μαζί με το χυμό πορτοκάλι και ρίξτε τη κινόα, χαμηλώστε στο χαμηλότερο τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει σκεπασμένη μέχρι να είναι έτοιμη.
    Όταν γίνει σβήστε τη φωτιά.
  4. Σε ένα μέτριο τηγάνι, κάψτε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι και το σέλερι και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ημιδιαφανή για περίπου 6 λεπτά.
  5. Προσθέστε το σκόρδο, το θυμάρι, τις σταφίδες και τα καρύδια και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό.
  6. Προσθέστε τη κινόα, αλάτι και πιπέρι, ανακατέψτε καλά μέσα στο τηγάνι.
  7. Γεμίστε κάθε κολοκύθα με το μείγμα κινόας. 
  8. Ρίξτε λίγο σιρόπι σφενδάμου πριν από το σερβίρισμα, αν το επιθυμείτε.

Πληροφορίες - Συμβουλές:
  • Χρησιμοποιήστε λευκή κινόα, είναι πιο μαλακή, η κόκκινη είναι πιο σκληρή και δύσπεπτη, αλλά παρά αυτό εάν προτιμάτε τη κόκκινη μπορείτε να αντικαταστήσετε περίπου 1/3 απο τη λευκή κινόα με κόκκινη.
  • Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψτε και προσθέστε τα αγαπημένα σας μπαχαρικά όπως κάρυ ή φασκόμηλο.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.