Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Κουνουπίδι σε κουρκούτι με σκορδαλιά

       Υλικά: 
  • 1 κουνουπίδι 
    Για το κουρκούτι:
  • 250 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
  • 1 κ.σ. κοφτή μπέικινκ πάουντερ 
  • 1 κ.γ. κοφτό ροζ ορυκό άλας
  • 1/2 κ.γ. καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
  • 330 ml σόδα ή παγωμένη μπύρα ή λίγο παραπάνω
  • 1 σφηνάκι ούζο 
  • 1 κ.γ. μπαχαρικά της αρεσκείας σας (σκόνη σκόρδου, πάπρικα, ρίγανη κ.α.)

    Για την σκορδαλιά:
  • 6 μεγάλες πατάτες 
  • 6 σκελίδες σκόρδο χωρίς το φύτρο 
  • 1 μικρό λεμόνι (χυμός) 
  • 3 κ.σ. μηλόξιδο 
  • 1 κ.σ. αλάτι 
  • 200 ml ηλιέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο
Παρασκευή:

Για το κουνουπίδι σε κουρκούτι:

  1. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά για το κουρκούτι και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 ' . 
  2. Πλένουμε και κόβουμε το κουνουπίδι σε φέτες όχι παραπάνω απο 1 εκ. σε πάχος, το στραγγίζουμε και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. 
  3. Βγάζουμε το κουρκούτι απο το ψυγείο και το ανακατεύουμε καλά, βουτάμε ένα κομμάτι σε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό, το βουτάμε στο κουρκούτι και το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει σε μέτρια φωτιά για 3 ' την κάθε πλευρά. 
  4. Βγάζουμε τις φέτες και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν απο το λάδι και σερβίρουμε μαζί με την σκορδαλιά.
Για την σκορδαλιά:
  1. Κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα και τις βράζουμε για 25΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. 
  2. Τις βάζουμε στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε αλάτι, σκόρδο, και χτυπάμε να πολτοποιηθούν. 
  3. Ενώ το μίξερ λειτουργεί προσθέτουμε με ροή κλωστής τα υγρά (το ξίδι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.)

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Το κουρκούτι να είναι παχύρευστο και όχι πολύ αραιό, αυτό θα το δείτε με το μάτι γιατί μερικά άλευρα είναι πιο σκληρά και θέλουν περισσότερο υγρό και τα μαλακά λιγότερο.
  • Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια γιατί αλλιώς πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  • Σερβίρεται καυτό με σκορδαλιά ή σαλάτα παντζάρι.
  • Όταν βγουν από το τηγάνι προσθέτουμε μπαχαρικά που μας αρέσουν (πχ σκόνη σκόρδο, ρίγανη, σκόνη μουστάρδας, αλάτι Ιμαλαΐων, πιπέρι).
  • Μπορείτε να τα κάνετε και στο φούρνο εάν θέλετε να είναι πιο ελαφριά αλλά πιο πετυχημένα και νόστιμα είναι στο τηγάνι.
  • Σερβίρονται ζεστά και είναι πολύ νόστιμα!
  • Βάζουμε μεμβράνη στην επιφάνεια της σκορδαλιάς για να μη σχηματιστεί πέτσα στην επιφάνεια.

Η ιδέα και η φωτογραφία για το κουνουπίδι σε κουρκούτι ήταν απο τον Σταύρο Λαζόπουλο (health-cook)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.